用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請教關於kv英文水平
go

請教關於kv英文水平 [複製鏈接]

本人重視小朋友語言,非常希望學校系日日有英文堂(最好系net),kv好似一個星期得一次net堂,但係眼見學校網站全英文好似好犀利甘,請問kv英文教學水平得唔得?同st.cat或者york/LH呢d比又點呢?

多謝!

2    0    0    0

回覆:請教關於kv英文水平

如果你要求日日英文係net教,KV不是首選啦....

引用:本人重視小朋友語言,非常希望學校系日日有

原帖由 blackcarol 於 15-10-28 發表
本人重視小朋友語言,非常希望學校系日日有英文堂(最好系net),kv好似一個星期得一次net堂,但係眼見學校 ...
KV在九龍塘開校幾十年,唔得都唔係度啦。不過,你要多net 去York 啦

要學好英文唔係只單靠NET就得

引用:本人重視小朋友語言,非常希望學校系日日有

原帖由 blackcarol 於 15-10-28 發表
本人重視小朋友語言,非常希望學校系日日有英文堂(最好系net),kv好似一個星期得一次net堂,但係眼見學校 ...
要學好英文聽讀寫講唔係單靠一間學校嘅能力就可做到,家長仍雖配合!

其實好多KV生都出去進補。(St Cat都出去補啦!)如果你要NET, 真係去International或出去搵個NET補補先符合你要求。
反而我想講,KV教中文好好,你唔會響出面補到咁好既中文。重視小朋友語言既你要諗吓其實學好中文難過英文....

回覆:jbabe 的帖子

明白 多謝

引用:其實好多KV生都出去進補。(St+Cat都出去補

原帖由 jbabe 於 15-10-30 發表
其實好多KV生都出去進補。(St Cat都出去補啦!)如果你要NET, 真係去International或出去搵個NET補補先符合 ...
中文有幾好?謝謝分享。比如k2小朋友會學到什麼?

回覆:jbabe 的帖子

因為爸爸係台灣人,我小朋友母語係中文,所以係埋可以省翻唔洗外補?

jbabe 發表於 15-10-30 02:07
其實好多KV生都出去進補。(St Cat都出去補啦!)如果你要NET, 真係去International或出去搵個NET補補先符合 ...
我覺得KV好似有d 辦法引發小朋友對中文的興趣,我仔最鍾意"玩"聽默中文,見佢有時在家中自己搵d未教過的中文字係咁寫,好似九龍皇帝咁,當然有d錯別字錯筆劃之類,好搞笑,出到街又周圍試讀見到的字,問我啱唔啱。

唔知其它同學仔係咪咁呢?

無考慮過出去補習中文,唔識比較,只係覺得學校所教夠用就算哩!

始終在香港升傳統小學,中文比較重要!要求全部英文的 英藝、york ,咪一樣出去補中文!

‹ 上一主題|下一主題