用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016升中數據
樓主: khmama
go

2016升中數據   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Fionyiu+於+15-10-29+發表唔

原帖由 khmama 於 15-10-29 發表
直資中學唔參加派位唔等如直資小學唔呈分,hkpapa852已列出不呈分的小學,至於非派位直資中學,如果band1生 ...
謝謝你的回覆!依據你的數據表是否已包括參加呈分試的直資和私立小學的學生呢?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

多謝資料分享。

引用:Quote:原帖由+khmama+於+15-10-29+發表直資

原帖由 Fionyiu 於 15-10-29 發表
謝謝你的回覆!依據你的數據表是否已包括參加呈分試的直資和私立小學的學生呢?

...
表內升中人數包括了呈分和不呈分的私立/直資小學學生數目,因為立法會份文件只數人頭,要扣除不呈分私立/直資小學學生數目,可參考hkpapa852的補充資料。

回覆:khmama 的帖子

明白了!多謝你的分享!

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

又再補充一點, khmama 提供既, 係各區參加派位既中學 (包括官津, 派位直資) 既總學額 (包括自行, 統一和留班位).
不呈分小學既學生, 就讀所謂一條龍直資中小學既學生, 甚至沒有在此計算在內既國際學校既小學生, 一樣可以去競爭各中學既自行學額.

另外, 去到統一派位階段, 計算學位充足率, 仲要考慮埋: 有多少學位係留給直屬/聯繫小學

扣除以上因素, 最後各區既學位統足率, 可能又會唔同咗

little_yolky  好複雜,有無表睇?  發表於 15-10-29 11:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝分享,近呢幾年學生競爭冇咁大....
希望大家都派到心儀學校啦

回覆:2016升中數據

多謝分享,岀年又要再煩過喇!

khmama 發表於 15-10-29 09:16
表內升中人數包括了呈分和不呈分的私立/直資小學學生數目,因為立法會份文件只數人頭,要扣除不呈分私立/直 ...
請問khmama有無b2/b3的數據資料供參巧? 謝謝!

引用:Quote:khmama+發表於+15-10-29+09:16+表內

原帖由 PinguLinusLee 於 15-10-29 發表
請問khmama有無b2/b3的數據資料供參巧? 謝謝!
稍後整理好再post.

引用:下面(表一)係2016年升中數據供家長參考,+我

原帖由 khmama 於 15-10-28 發表
下面(表一)係2016年升中數據供家長參考, 我會根據最新資料更新此帖, 請留意更新日期, 詳細數據稍後整理好 ...
謝謝樓主無私奉獻,很有用的參考數據!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我兩個女升中都要多謝khmama啲資料,自行己收了!ThX!真係無言感激!:

回覆 hkpapa852 的帖子

ok3 播道唔係一向有呈分嘅咩? 改咗?

你啱, 打錯咗, 係陸慶濤先啱!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁係咪個表不包括DBS, DGS, SPCC中學學位,但包括了他們小學部的升中人數。

假設佢地band1全部上番自己中學,同區band1小六生人數咪大幅減少,入英中機會又增加了,對嗎?

回覆 khmama 的帖子

很有用的參考數據~謝謝
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

回覆:khmama 的帖子

年年都咁有心

引用:咁係咪個表不包括DBS,+DGS,+SPCC中學學位,

原帖由 Emilyeee 於 15-10-29 發表
咁係咪個表不包括DBS, DGS, SPCC中學學位,但包括了他們小學部的升中人數。
是的,英中學額唔包DGS呢啲直資中學但升中人數包括DGS嘅小學學生,直升的話,同區band1生數目唔會變,但band1生競爭對手少咗DGS嘅小學學生,入英中機會會高咗。

hkpapa852 發表於 15-10-29 10:09
又再補充一點, khmama 提供既, 係各區參加派位既中學 (包括官津, 派位直資) 既總學額 (包括自行, 統一和留 ...
咁如果留班位無用晒,咁會唔會加埋入統一派位呢?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-10-29+10:09+又

原帖由 long170908 於 15-10-30 發表
咁如果留班位無用晒,咁會唔會加埋入統一派位呢?
留班位用唔晒,唔會計入統一派位,或者會用作叩門位。

‹ 上一主題|下一主題