用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分大抽獎,到底為咩?
go

15分大抽獎,到底為咩? [複製鏈接]

應該是我笨吧!以我所知,15分在大抽獎來說,是機會近乎0的,入唔到D熱滿政府小學,咁大抽獎會中D咩小學?如果係咁,咪即係叫個個考都要自己考小學才可以入到D心水學校?又如果,我真係全部都填曬D熱滿小學,到頭來是否就會比政府亂咁安排同區D學校比我?
   5    0    0    0

引用:應該是我笨吧!以我所知,15分在大抽獎來說

原帖由 angel-papa 於 15-10-28 發表
應該是我笨吧!以我所知,15分在大抽獎來說,是機會近乎0的,入唔到D熱滿政府小學,咁大抽獎會中D咩小學?: ...
到抽獎部分,有幾分係冇關係

oho1  X 2   發表於 15-10-28 14:47

angel-papa 發表於 15-10-28 13:09
應該是我笨吧!以我所知,15分在大抽獎來說,是機會近乎0的,入唔到D熱滿政府小學,咁大抽獎會中D咩小學?: ...
唔多清楚你想表達乜??大抽獎只要好運就得,同任何野都冇關係....

乙部係唔計分,只憑運氣,good luck!

啊!是這樣嗎?因為我看見很家長也說幾多分也入唔到想入的,原來他們應該是說自己叩門那些吧!

那請問垮區的,又是否只看你是否幸運?有沒有分是垮多遠呢?好似會唔會垮近D,機會又大D?

唔好意思!因為我仍是正在學習階段,仍未很了解整個過程,小朋友是17-18年才入學的。謝謝!

回覆 angel-papa 的帖子

此WEBSITE有詳細解釋:
http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/spa-systems/overview/index.html

計分係自行,15分係難入熱門學校。大抽奬吾計分,人人平等,講運氣。
樓主快d望清d規則呀……

建議睇左個派位方法先, 會明白好多 :D

回覆:15分大抽獎,到底為咩?

Thank you! Thank you!!

因為政府個教育署網址太複雜,唔知由那裏看起,唯有喺EK這裏一路睇吓一路學下⋯多謝指教!

angel-papa 發表於 15-10-28 15:45
Thank you! Thank you!!

因為政府個教育署網址太複雜,唔知由那裏看起,唯有喺EK這裏一路睇 ...

睇呢個link, 易睇D:

http://www.chsc.hk/psp2015/chi/primary-one-admission-system.php

引用:啊!是這樣嗎?因為我看見很家長也說幾多分

啊!是這樣嗎?因為我看見很家長也說幾多分也入唔到想入的,原來他們應該是說自己叩門那些吧!

那 ...
去到第二輪派位階段,俗稱大抽獎階段,全部公平抽籤,甲部可誇區抽,全港任何小學都可以,但位極少,如住天水圍區,可抽港島或九龍塘名校,識人真是超級好運咁而入到名校。
到乙部只可抽所屬住址地區,即如住天水圍區,只可揀返天水圍區的小學。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:vinik 的帖子

多謝曬!我會努力!

回覆:angel-papa 的帖子

強烈建議樓主多爬文去了解小一統一派位方法。見你寫15分大抽獎又叩門又話要填多間熱門入去,非常擔心。抱歉不能詳細比意見,因為不知從可說起。

去d學校的開放日, 到時校長會詳細說.

回覆:15分大抽獎,到底為咩?

唔洗咁灰喎,我同事嘅小朋友就係靠第二輪大抽獎,跨區入名津,有神跡架!

引用:唔洗咁灰喎,我同事嘅小朋友就係靠第二輪大

‹ 上一主題|下一主題