用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請問是否有住大角咀的真道小朋友
樓主: Peggyx
go

請問是否有住大角咀的真道小朋友

引用:Quote:原帖由+cammywong33+於+15-11-30+發

原帖由 Peggyx 於 15-11-30 發表
我地出年先返小一咋不過如果上水,真係要考慮清楚,好遠
上車0645
下車1745

cammywong33 發表於 15-11-30 22:40
上車0645
下車1745
Too far la

上車0645, arrived school should be around 0800 (1.25 hours)
下車1745, school ends on 1615 (1.5 hours)

Means total around 2.75 hours per day only for traveling

Sorry for my comments but really too tough for a small kid

回覆 cammywong33 的帖子

可以考慮自己接送。
有住得遠的家長接送子女,省下交通時間的。

引用:Quote:原帖由+Peggyx+於+15-11-30+發表我地

原帖由 cammywong33 於 15-11-30 發表
上車0645
下車1745

645上車都唔算好早,我區差不多去間間九龍區學校都615-645,logos比其他遠但650-655上車。落車545,我小朋友有同學呢d時間,放學後都幾趕,趕食飯沖涼等等,由於功課唔多,加上好多背誦朗讀都校內玩曬,都可以接受,一樣9點幾10點可以瞓。你亦可考慮問下放學坐去另一個站,去另一個站接而可以早d返到屋企。

回覆:請問是否有住大角咀的真道小朋友

好多謝大家的回覆,給我很寶貴的意見!

引用:Quote:cammywong33+發表於+15-11-30+22:40+

原帖由 il5544 於 15-12-01 發表
Too far la

上車0645, arrived school should be around 0800 (1.25 hours)
十分同意!
家長要唸唸坐完甘耐車,又要未天光起身,就算找到間好學校,學習成效係咪可以平衡到。
大角咀和上水也太遠,強烈建議搬屋!
11年日日咁搭車.....實在太辛苦小孩了