用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一歴程
樓主: kyushudriving
go

小一歴程 [複製鏈接]

引用:樓主好有心機,記得Keep住分享你嘅戰績,過

原帖由 bibi0531 於 15-10-29 發表
樓主好有心機,記得Keep住分享你嘅戰績,過兩年到我玩呢個遊戲,真係好緊張,其實小學係咪好多學校唔收細B ...
多謝支持!相信半龍幼稚園已經相對安全d,不過作為家長未到有offer一刻,個心都係未放鬆嘅

回覆:2016小一歴程

昨日亦有一個好消息,培僑有幸能進入2nd in,不過考慮過後不會出席,希望其他入圍家長努力

自己小朋友也是十一月,有音小offer。logo, gt, lmc, pui kiu也有2nd in。加油
朋友十一月細B仲ging,有tsl , sfa 和db 2nd in. 細B 不一定差。

引用:昨日亦有一個好消息,培僑有幸能進入2nd+in

原帖由 kyushudriving 於 15-10-31 發表
昨日亦有一個好消息,培僑有幸能進入2nd in,不過考慮過後不會出席,希望其他入圍家長努力

...
為何不去培僑呢?培僑不錯而且一條龍

引用:Quote:原帖由+kyushudriving+於+15-10-31+

原帖由 懶懶的豬 於 15-11-01 發表
為何不去培僑呢?培僑不錯而且一條龍
培僑確實不錯及一條龍,不過心目中若圓玄同培僑揀,會揀圓玄,所以唔去2nd

我是幼稚園家長,特登過來小一8下,為將來做準備,點知越看越驚,間間也in 23次,仲要閒閒地報10間8間,間間6000人報收150人,英文普通話畫畫跳舞音樂學得邊樣,各位daddy mommy加油,希望你們考得心儀offer!

引用:Quote:原帖由+懶懶的豬+於+15-11-01+發表為

原帖由 kyushudriving 於 15-11-01 發表
培僑確實不錯及一條龍,不過心目中若圓玄同培僑揀,會揀圓玄,所以唔去2nd

...
如果唔搬屋,圓小係不錯選擇

引用:我是幼稚園家長,特登過來小一8下,為將來

原帖由 hilouisll 於 15-11-01 發表
我是幼稚園家長,特登過來小一8下,為將來做準備,點知越看越驚,間間也in 23次,仲要閒閒地報10間8間,間 ...
我今年經歷都覺得很無奈, 很有壓力, 但香港地要考直/私個遊戲規則就是如此, 無辦法啦...

樓主好有心機!小女係11月細B, 暫時未有offer, 只有waiting list...大家加油啊~

引用:Quote:原帖由+懶懶的豬+於+15-11-01+發表為

原帖由 kyushudriving 於 15-11-01 發表

...
但你圓小不是沒有註冊嗎?

引用:圓小,李宗德無註冊,希望waiting家長快d有

原帖由 kyushudriving 於 15-10-26 發表
圓小,李宗德無註冊,希望waiting家長快d有好消息
点解唔註冊左一間先?
其他巿區名校都只是2nd in咋喎。

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

引用:Quote:原帖由+kyushudriving+於+15-11-01+

原帖由 Babyarsene 於 15-11-02 發表
但你圓小不是沒有註冊嗎?
有註冊呀,李小就無

引用:Quote:原帖由+kyushudriving+於+15-10-26+

原帖由 Happy小米 於 15-11-02 發表
点解唔註冊左一間先?
其他巿區名校都只是2nd in咋喎。
唔好意思,可能寫得唔好,圓小有註冊,李小就無

引用:Quote:原帖由+Happy小米+於+15-11-02+發表

原帖由 kyushudriving 於 15-11-02 發表
唔好意思,可能寫得唔好,圓小有註冊,李小就無
明白,有一間打底,good !
希望小朋友再下一城考到心儀學校。

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

說沒有去培僑second in, 為什麼最後還是有offer?

kyushudriving  由於得知有學校未能進入3 rd in, 最後都有去interview  發表於 16-6-5 13:03

引用:新界西~11月B, 李小:有offer+ 圓小:fail

原帖由 max00mini 於 15-10-27 發表
新界西~11月B,
李小:有offer
圓小:fail
Of course 圓小

來自東涌大B, 讀英文,普通話幼兒園。WISC-V FSIQ 140+
數理和記憶非常好,K3自學小學數學,從英文youtube學天文,宇宙起源和元素週期表。普通話和英文比廣東話流利。
學鋼琴,畫畫。
鋼琴比賽和中文朗誦比賽得奬。
報了約十間直資和私立小學(SFA, YW, CKY, KTS, TT, SPPS, etc),只有CKY second in, YW third in,沒有offer。
原因可能他普通話和英文比廣東話流利,加上比較慢熱,小學—般用廣東話面試,回答慢—點已沒有機會。小學老師亦不會問他擅長的知識,例如宇宙有多大,甚麼是黑洞,分數,質數,factorial, power, pi, LCM, HCF, 最大最小的數字等,他亦沒有興趣回答。
記得在CKY英文面試,他和老師談論日常在幼兒園的活動,都是有問有答。但問到Do you like reading?他竟然説No, I hate reading (因為他想在幼兒園reading 都是—句—句讀出來,比較boring)。最後當然沒有機會。

現在就讀—津貼小學,沒有很多功課,比較多時間玩他自己有興趣的遊戲。考試前才温書,成績也能名列前茅。

回覆 omg012 的帖子

你們好努力哦! !
小朋友都好叻!

引用:來自東涌大B,+讀英文,普通話幼兒園。WISC-

原帖由 omg012 於 16-06-27 發表
來自東涌大B, 讀英文,普通話幼兒園。WISC-V FSIQ 140+
數理和記憶非常好,K3自學小學數學,從英文youtube ...
請問佢考小學時有冇交iq test report?

‹ 上一主題|下一主題