用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <中場休息> 教大家安心的機會率計算... ...
樓主: retriever
go

<中場休息> 教大家安心的機會率計算... [複製鏈接]

回覆:elysion 的帖子

未有 offer都唔會安心架呀。。。。
全部俾你有2nd in咁又點?? 又唔係隨機抽樣,唔好自己厄自己啦~

Potato001 發表於 15-10-26 19:19
另一計法: 四間學校共有550個位
假設有呢四間學校期中一間或多間2nd in的人有1000人,而大家實力差不多,入 ...

純粹討論...

我計OFFER, 唔係PLACEMENT.... 甚至係FIRST ROUND 既OFFER...

你講既1000人應該係隨意既, 不過環顧咁多間, SECOND ROUND 又真係無多過1000人...

但係你將學位數加埋, 又以基數為1000人又唔係好通... 因為你假定同樣果1000人呢四間又太不現實, 因為有些人報左呢間不等於報埋另一間.

簡單來說, 你既計算係計埋人果份... 誤差其實幾大...

有不少人話我計算唔岩, 唔係咁計, 又唔指出有什麼唔岩...

跑馬仔當然講實力啦, 但在一定條件下, 又可以假定係RANDOM PROCESS 計機率的... 類似跑馬王加上HANDICAPPED 一樣道理.

計機率當然係假定RANDOM PROCESS, 在一定條件之下的ASSUMPTION... 只係大家覺得呢個ASSUMPTION 偏差有幾大....

我計算既ASSUMPTION, 其實係假定入到後面ROUND 數後, 大家實力接近, 理論上愈後ROUND, 這個假定愈近真實, 那時候什麼眼緣, 狀態, 過程中發生既意外小節, 都係所謂既彩數, 姐係LUCK.

retriever 發表於 15-10-26 13:33
基本上第一ROUND 都差唔多放哂, 進入第二ROUND...

有帖問中TSL, 高主教, SFA, YW 既教養之道...
你估大超班既人有幾多個呢???佢地隨時4間都收....

retriever 發表於 15-10-27 10:15
純粹討論...

"入到後面ROUND數後, 大家實力接近, 理論上愈後ROUND,這個假定愈近真實"

呢個假定唔一定正確, 每一ROUND只是淘汰實力較差的一批,並不代表進入下一ROUND時實力會拉近.

簽名被屏蔽

回覆:布希亞 的帖子

其實概率就係已包括了random factor。所以我覺得以最簡單的計算都OK。因為就算環境,考生實力,當天表現,全部都係random。因此選擇只有「得」定「唔得」,所以最最初樓主的計法都可以參考呀。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:布希亞 的帖子

純討論,不喜勿插。
我同意你的意見,但我又有一種睇法。(我地是否好無聊呢,等結果等到呢樣野都討論下
我同意不同老師可能有不同選擇,但需知道學位得150個,老師也只能選150個她喜愛的。如果咁差運氣,4間的老師都係喜愛某一種考生,這機率亦很小吧。因此在計算上假設公平選擇,公平考核下,機率計算也不用太復雜吧。這純個人意見

回覆:Kidultdaddy 的帖子

反過來,首先要入到最後一輪才有意思。YW and TSA 都係第二輪。同事入第三輪的機率是否只有

YW: 300/600=50%
TSA: 300/800=37.5%

同時兩間入final round 只有50%x37.5%=18.75%。機率其實不高。
當4間都真係入了final round,就可以再計了。

簽名被屏蔽

布希亞 發表於 15-10-27 14:00
全無參考價值,例如有一千個學生參加,就有一千個random factor,而這一千個人的random factor並非是同一內 ...

唔好意思, 我同意你部份論點, 但你說全無參考價值又有D OVER 左...

而你說, "有一千個學生參加,就有一千個random factor, ,而這一千個人的random factor並非是同一內在因子可作統一比較" , 我覺得唔係好理解統計學....

從來統計唔需要SAMPLE 入面既ELEMENTS 係IDENTICAL, 只需要佢地有接近既ATTRIBUTES...  譬如: 你研究細胞, 細菌, 在同一顯微鏡下, 都無可能同一組SAMPLES, 又例如醫學上對病人病理既研究, 每個病人都係獨特既, 甚至投DICE, 粒"色" 仔都唔一定一樣, 睇真D果粒果六點雕既形狀同深度, 跟另一粒也可以很不同呀....

問題只係個ASSUMPTION, 姐係入到後面既ROUND, 個SELECTION PROCESS 假定係RANDOM PROCESS 個誤差有幾大, 我只能說ROUND 數愈後, 愈近RANDOM PROCESS...

當然, 如果你從根本上不相信統計學在大自然或者人既行為上既角色, 咁好難講落去.

識人幾年前考,男仔,兩間神校都入第二輪,諗住半隻腳入呢間,半隻腳入嗰間,以為總有揸拿,一心非一線不讀。結果真的兩間神校也唔收,最後只有扣門入D二缐。這個世界,未有offer 在手,還可以很多變數。

簽名被屏蔽

Kidultdaddy 發表於 15-10-27 14:14
純討論,不喜勿插。
我同意你的意見,但我又有一種睇法。(我地是否好無聊呢,等結果等到呢樣野都討論下:ex ...

"我同意不同老師可能有不同選擇"

如果MIRCOSCOPIC 咁去睇野, 根本上就唔係統計學或者概率既APPROACH...

ajfamily 發表於 15-10-27 14:34
識人幾年前考,男仔,兩間神校都入第二輪,諗住半隻腳入呢間,半隻腳入嗰間,以為總有揸拿,一心非一線不讀 ...

可唔可以講下邊兩間神校, 等我又幫佢計下?

簽名被屏蔽

回覆:ajfamily 的帖子

那計岀入是但一間神校的機率其實都係50%,一半機會架咋。兩間不入為25%,兩間都入為25%。

布希亞 發表於 15-10-27 14:30
金融界多少精算師和數學家,連明天股票是升是跌都無法計算,原因何在?就是人性因子太複雜和不可理喻。 ...

唔係咁睇...

反過來, 保險跟賭場, 都係靠統計同機率食飯...

舉個例, 買大細中左一賠一, 但你贏既機率僅僅少於一半, IN A LONG RUN, 新哥贏硬你!!!

一句講晒:

就算千算萬算機關算盡, 都係人算不如天算.

隨緣啦! 度吓大抽獎點排 (如果仲可以抽) 實際D.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題