用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <中場休息> 教大家安心的機會率計算... ...
go

<中場休息> 教大家安心的機會率計算... [複製鏈接]

基本上第一ROUND 都差唔多放哂, 進入第二ROUND...

有帖問中TSL, 高主教, SFA, YW 既教養之道...

但係有媽媽縱使獲得以上學校2ND, 還是不放心....

現在教大家計條數, 就是獲以上任何一間學校的OFFER的機會率, 如果大家覺啖得落的話...

ASSUMPTION:

入到2ND ROUND, 姐係SHORTLISTED 過D 學生, 咁實力唔應該差好多, 最後當以簡單比例計機率:

TSL: 600人2ND IN, 收150人
YW: 800人2ND IN, 收150人
SFA: 800人2ND IN, 收150人
RC: 828人2ND IN, 收100人 (修改: 原來RC 只有828人SECOND IN)

先計各校入唔到既機率:

TSL: 75%
YW: 80%
SFA: 80%
RC: 83%

四間都落選的綜合機率是:

75%*80%*80%*823% = 39%

所以中任何一間或以上機率:

1-39%= 61%

中以上名校既機會已經過半啦, 係咪安心左?!

以上2ND IN及學位數字不一定準確.

也可替換你入圍的幾間學校自行計算..

(其實ROUND 數愈後, 實力愈接近, 愈似隨機抽獎)

1    0    0    0

回覆: 教大家安心機會率計算...

即係都好5成機會,數字的確唔錯,但係咪真係咁簡單?

回覆:<中場休息> 教大家安心機會率計算...

認同,我相信最top嗰幾十個都有齊全部offer, 另外中間嗰浸就玩matching game, 中下嗰浸就陪跑。希望我個仔唔係陪跑嗰浸

回覆:retriever 的帖子

冇報FSA
請問RAD係邊間?

回覆:nama 的帖子

係咪RC=高主教

retriever 發表於 15-10-26 13:33
基本上第一ROUND 都差唔多放哂, 進入第二ROUND...

有帖問中TSL, 高主教, SFA, YW 既教養之道...

這個機率好誤導性, interview係包含實力的因素, 不是單一得失1/2的機率.

回覆 citygirl 的帖子

入到2ND ROUND, 姐係SHORTLISTED 過D 學生, 咁實力唔應該差好多. 最後當以簡單比例計機率:
現在四間中, 高小是入2ND IN 後機率較低的, 如果以兩拔的2ND IN 人計, 譬如: 男拔:300

四間不中的機率:

80%*75%*50%*80% = 24%

四間中任何一間的機率立即增加不少:

= 1 - 24% = 76%

大家會唔會好開心?

adrio  個孫也有不少offer. 等到下星期啦  發表於 15-10-26 15:42

回覆 Ryan_baba 的帖子

唔可以話誤導架喎...

當然有實力因素啦, 其實ROUND 數愈後, 實力愈接近, 愈似隨機抽獎...

"不是單一得失1/2的機率"

咪住, 點解你話1/2?!!!

係咪誤會呀? 我無話輸同贏係1/2 機會咁傻仔播...

呢個計算有問題...

唔好比假希望人。唔係咁計

回覆 cani09 的帖子

呵呵, 你覺得係點計?

回覆 yiwanlung 的帖子

請你指出個問題, THANKYOU!

有齊以上second in的,可以唔中任何一個offer。

間間神/名校要的小朋友條件稍有不同,唔會有太多人中晒全部能力同性格,中文認字重組句子強,講故事有條有理,英文fill in the blank又叻,oral又流利,常識又超班,又有領導才能又開朗,呢d真係佔少數,中晒唔出奇。能夠入到second in點都是實力,要有offer點計都係睇彩數。

maymay321 發表於 15-10-26 15:25
有齊以上second in的,可以唔中任何一個offer。

間間神/名校要的小朋友條件稍有不同,唔會有太多人中晒全 ...

唔明...

如果你話 :"能夠入到second in點都是實力,要有offer點計都係睇彩數。"

咁理論上你應該認同我既計算播....

姐係如果入左SECOND IN 後睇彩數, 咁係認同近似RANDOM PROCESS 啦

回覆 hha 的帖子

Agree!

Hope there are not many of them! "top嗰幾十個".
Hope can be in the "matching game pool"!

回覆: 教大家安心機會率計算...

可惜呢個唔係個平等抽獎嘅遊戲…

retriever 發表於 15-10-26 15:21
回覆 cani09 的帖子

呵呵, 你覺得係點計?
我唔識。不過總之唔係100%都唔會安心的

樓主,真係承你貴言啊!
我晚晚都瞓得好差,就快支持唔住嘞!

回覆:retriever 的帖子

另一計法: 四間學校共有550個位
假設有呢四間學校期中一間或多間2nd in的人有1000人,而大家實力差不多,入學機會均等,由於每人只佔一學位,所以中獎機會係550/1000=55%。但個pool有1000人只是假設,人數越多,中獎幾會越細。不過,通常有2nd in的來來去去都是那堆人,人數應該不超過1500人,中獎機會起碼有37%

另一計法係假設所有學校收生要求一樣,而學生是有「排名」的,要在這個pool的top 550才有機會中獎。不過,冇人知自己小朋友的排名(除非識人),否則用機會率計算會較準確。

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-10-26+13:34+

原帖由 retriever 於 15-10-26 發表

呢4間有2間要玩埋3rd round , 結果幾時出,等待好痛苦

‹ 上一主題|下一主題