用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 行為固執得好緊要
go

行為固執得好緊要 [複製鏈接]

仔仔係阿氏保加, 自從返N 後行為語言都好左好多, 但今年轉左新學校返K, 情緒行為開始變得好難攪, 尤其固執行為令我覺得精神好折磨...我唔識應該點處理, 請問你們有相關經驗嗎?

例子(1) 佢最近成日要我陪佢去小便, 之前一直自己去得好好, 依家一定要我陪, 即係我坐馬桶佢去尿兜, 如果我自去先, 佢就發晒癲, 一定要我入返廁所坐喺馬桶佢先去, 有時甚至要聽到我有小便聲先行去, 否則喊喊喊喊一直唔停口...
例子(2) 平時起身會執床, 佢好鍾意一齊執, 如果有時趕時間返學, 我會執先, 佢一見到又發癲, 要我鋪返原裝咁樣, 再執
例子(3) 執玩具, 如果我先執, 佢又發癲, 要我倒返晒玩具出黎, 再重新執, 仲要我一齊執, 總之要回帶重頭黎過

仲有好多例子, 都係事情發生左, 佢要返轉頭, 從頭黎過, 步驟要跟足佢指示, 甚至要我望住佢唔可以唔理佢, ORDER我點做....
日日咁樣, 真係好辛苦, 根本唔聽人講, 唔順意就大吵大鬧可以喊足一個鐘, 大叫, 尖叫, 大喊...
我可以點做? 自己已經食緊抑鬱藥, 每次佢發作我都好痛苦, 一齊喊, 佢見我喊又發癲話唔要媽媽喊,...
   3    0    0    0

有時,時間趕沒辦法,
但如可以的話,請做之前同佢講定先,唔好立刻沒有通知就做,
慢慢來,大家同路人,明白你感受!加油!一起努力!

carmen712  多謝你! 聽左你意見, 做之前同佢講定先, 真係好好多呢  發表於 15-10-23 13:34

回覆 carmen712 的帖子

我仔仔有時候有些類似行為,但是只是對我,對爸爸或其他人就不這樣(可能是不敢發出來)。有時候我收了他的玩具,他要自己收,要我放返;那我就放返讓他自己做。  
這算是固執行為嗎?

你仔仔只是對你有這類行為嗎?對其他人呢?

回覆:carmen712 的帖子

仔仔以家幾多歲?試下平時嘅時間做多d預告,固執行為真係唔會突然間消失,要用好多時間同佢鬥志鬥力,要撐住。

carmen712  知道THANKS! 我仔仔3歲, 依家唯有做之前同佢講定先, 佢要參與就比佢囉~  發表於 15-10-23 13:38

carmen712 發表於 15-10-22 11:22
仔仔係阿氏保加, 自從返N 後行為語言都好左好多, 但今年轉左新學校返K, 情緒行為開始變得好難攪, 尤其固執 ...
佢地最怕改變,由N班轉校返K,係好大轉變,對於佢地係好大挑戰,。
如果依家連佢一向嘅習慣如執床、執玩具都改埋,佢會覺得你將佢個世界成個倒轉咗,完全唔可以接受!

你係佢最親果個,所有不安情緒都會發泄你身上。

只要你保持冷靜撐住,就會見到雨後陽光!

回覆:carmen712 的帖子

例子一去洗手間我個仔係一模一樣,初初我都好禁止呢個行為,攪到佢情緒更差,後來聽到同事講開普通正常小朋友都會有呢D行為,呢個年龄粘住媽咪係好正常,諗諗下我放鬆左,仲放張櫈仔係洗手間比佢坐住等,同佢傾下計,久而久之佢見我去洗手間都叫佢陪,慢慢佢都無跟得咁實,有時仲話要出返去。呢個情況都維持左半年。

carmen712  係! 我都係決定由佢啦, 可能遲D唔會再咁黐身  發表於 15-10-23 13:41

miss_siu88 發表於 15-10-22 13:32
回覆 carmen712 的帖子

我仔仔有時候有些類似行為,但是只是對我,對爸爸或其他人就不這樣(可能是不敢發 ...
我仔係對住我特別扭, 可能持住媽媽錫....對住爸爸都有類似情況架, 但唔會咁過份
如果你仔仔只係執玩具要堅持自己做, 咁唔算好固執, 佢只係想証明自己可以做得到

Activehealth 發表於 15-10-22 23:23
佢地最怕改變,由N班轉校返K,係好大轉變,對於佢地係好大挑戰,。
如果依家連佢一向嘅習慣如執床、執玩具都 ...
好多謝你! 可能我真係忽略左佢對環境大改變的不適應, 成日都硬碰硬所以大家都辛苦...
聽完你地意見, 我都冷靜好多, 希望可以好好處理呢個問題!

醒目開學勳章

引用:Quote:Activehealth+發表於+15-10-22+23:23

原帖由 carmen712 於 15-10-23 發表
好多謝你! 可能我真係忽略左佢對環境大改變的不適應, 成日都硬碰硬所以大家都辛苦...
聽完你地意見, 我都冷 ...
你仔有接受訓練嗎?讀普通幼稚園?

引用:Quote:原帖由+carmen712+於+15-10-23+發表

原帖由 piglet0529 於 15-10-23 發表
你仔有接受訓練嗎?讀普通幼稚園?
他曾經有訓練過一排後來在政府做評估又話佢pass 晒,所以暫時無任何訓練做緊。
佢係返主流幼稚園架

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-10-23+發表

原帖由 carmen712 於 15-10-25 發表
他曾經有訓練過一排後來在政府做評估又話佢pass 晒,所以暫時無任何訓練做緊。
佢係返主流幼稚園架

...
唔好介意, 我仔case似你仔, 但我仔發生次數同時間都少好多, 其實你仔應也是自閉譜系, 如果你不想再做評估, 帶他去上社交班或EQ情緒班吧

引用:Quote:原帖由+carmen712+於+15-10-25+發表

原帖由 piglet0529 於 15-10-25 發表
唔好介意, 我仔case似你仔, 但我仔發生次數同時間都少好多, 其實你仔應也是自閉譜系, 如果你不想再做評估,  ...
係呀當日私家評估都評為自閉譜系,只係依家無左阿氏保加呢個名稱。
我都準備再帶佢上社交班,你有經驗或意見在那裡上比較好啊?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-10-25+發表

原帖由 carmen712 於 15-10-26 發表
係呀當日私家評估都評為自閉譜系,只係依家無左阿氏保加呢個名稱。
我都準備再帶佢上社交班,你有經驗或意 ...
http://ylth.org/mic/1012.htm

我仔K2確診後上過依個"社交樂小組", 不過在元朗區, 你睇下你區有冇依類, 社工教的我仔好like上, 同埋依個小組社工姑娘會先西選的差不多程度先一齊上, 我仔之後再上過兩個社區中心比普通小朋友的EQ情緒班, 上小一前精神科又比左社交playgroup佢上, 現在剛上小一, 學校生活完全適應好happy, 老師說有的其他同學仔仲A過我仔, 家中只非常間中先出現固執同程度愈來愈輕微

不過, 上小一前我也同佢心理輔導了不少, 坊間也有的書講, 現在總算順利過渡了!😊

引用:Quote:原帖由+carmen712+於+15-10-26+發表

原帖由 piglet0529 於 15-10-26 發表
http://ylth.org/mic/1012.htm

我仔K2確診後上過依個"社交樂小組", 不過在元朗區, 你睇下你區有冇依類, 社 ...
咁就好喇!最緊要佢讀得開心,識同人相處。多謝你意見,我都搵下我區有無先

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-10-26+發表

原帖由 carmen712 於 15-10-26 發表
咁就好喇!最緊要佢讀得開心,識同人相處。多謝你意見,我都搵下我區有無先

...
加油喲!

carmen712    發表於 15-10-28 14:00

引用:仔仔係阿氏保加,+自從返N+後行為語言都好左

原帖由 carmen712 於 15-10-22 發表
仔仔係阿氏保加, 自從返N 後行為語言都好左好多, 但今年轉左新學校返K, 情緒行為開始變得好難攪, 尤其固執 ...
首先你要明白佢有咁嘅需要,要平常心,哩個階段佢學緊表達自己,好多小朋友都係咁樣,你可以運用佢嘅好奇心,叫佢幫下手洗下菜心,洗下米咁,比不同新事物佢去探索。佢個人反而會開心左,其實我都係煩佢有重覆行為,以往同一路線行街、去到某個位就叫要去vee vee呀咁。我就係要唔好比佢咁重覆性,要佢習慣,早上唔會同佢一齊日日接被,放學兜第二條路行,佢勁鍾意禁lift我有時又行遠啲唔比佢見到部lift, 就係要佢知,眼前唔只有一個方式或者方法,記住笑住同佢玩咁佢又會慢慢接受到。我都用左大半年時間同佢train, 佢舊年有返N班,問下老師意見,亦將自己情緒交比社工,今年原校升K1,放左學約埋啲同學仔同媽媽一齊久唔久食飯去下公園玩,咁我至捱過左………

樓主你唔好自責呀,方法有好多,仔仔其實好轉中,暫時個腦諗法未轉到咋,好過你叫佢佢唔理你,記住你喺佢心中其實係好重要,佢好理你感受所以樣樣都想同你一齊做咋,係好嘅表現來架,記住你喺佢面前從容一點開心一點佢感受到架,你定,少鬧佢,佢安心嘅佢都會比一個微笑你。你心情我完全理解,加油呀~~

回覆:piglet0529 的帖子

請問你囝囝讀津校還是直資、私校?

chanyuen2012 發表於 15-10-28 10:40
首先你要明白佢有咁嘅需要,要平常心,哩個階段佢學緊表達自己,好多小朋友都係咁樣,你可以運用佢嘅好奇心 ...
多謝你意見!
我地條路仲有好長, 大家一起努力, 作為呢類小朋友的家長真的需要好多支持!

醒目開學勳章

引用:Quote:chanyuen2012+發表於+15-10-28+10:40

原帖由 carmen712 於 15-10-28 發表
多謝你意見!
我地條路仲有好長, 大家一起努力, 作為呢類小朋友的家長真的需要好多支持! ...
搞定的情緒後, 之後你會發掘到佢優點及長處

醒目開學勳章

引用:請問你囝囝讀津校還是直資、私校? +

原帖由 NaughtyKids 於 15-10-28 發表
請問你囝囝讀津校還是直資、私校?
津校, 不是地區最谷, 功課都多, 但因為近還可應付, 暫時保持愉快學習

‹ 上一主題|下一主題