用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教讀IB 的出路
樓主: kathyp
go

請教讀IB 的出路

回覆 annie40 的帖子

當然要睇各科目成績才有機會入讀醫科

回覆 samsam123321 的帖子

人家要看Chem, Biology的HL有無7分,勉強接受其中一科失手是6分,
講就天下無敵,考到先至系真既。

已做測試。

annie40 發表於 15-10-16 11:04

人家要看Chem, Biology的HL有無7分,勉強接受其中一科失手是6分,

del..

如打算報考本地大學,經nonJUPAS 肯定較DSE着數得多

往年全港IB考生不足2000 但已有27 人滿分 ,
43分或以上的, 估計超過百分之十
IB 絕對比DSE容易考得高分
加上 用  nonJUPAS 報大學又沒有學系數目的限制
讀醫科又可不讀第一年,直入第二年

回覆 workingmom 的帖子

看似容易!!!
以前更易啦, 幾年前39分已入中大醫科, 現在去英國帝國醫科36, 其實是供求問題, 現今多人報香港醫科, 令到43才穩入.
扣兩分workingmom認為易, TOK EE 都玩死好多人啦, 正常是取1分(超過50%), 已經扣了2分啦.

香港2000人考, 是選擇去考, 不是被迫去考, LOCAL SCHOOL 那幾間是學校評審過才可考. 要在2000勁人堆中游上水面才呼吸到的. 我只可說近年更難, 始終20%是功課分, 每間學校都有一定比較, 因老師不可能位位學生比高分.導致不少死在功課分, 單考試細分有7, 結果都是6, 否則仲多狀元.

本港三大仍然熱烈地收IB生, 雖然被批評下, 改為低調一些, 33分都入到三大, 何解? 原來都不差囉, 隨手會做研究報告, 是可以發表論文的格式, "發展空間"大, 是大學的學術層次.

好了, DSE難嗎? 平均五星可以入醫科, 有幾百個位, 不是太難吧, 如英基TOP 10% 個批去讀及考DSE(公平D,不計中文呀), 一樣有五星以上啦

"nonJUPAS 報大學又沒有學系數目的限制",  是有的, 只可填三科, 有些神科不可同時填在三志願中, 即是一早要作出取捨, DSE才是多而沒有限制, 還可放榜後改.

"讀醫科又可不讀第一年,直入第二年" 不是這樣的, 反而普通科, 三年多數讀完, 因已豁免好多學分, 而科目每SEM都開, 學生可以順利三年修畢, 但神科是供求問題, 沒有需要特別安排, 跟足DSE生開大班, IB生都願意入學. 至於醫科, 那個是叫"環球醫", 先修第二年, 作調配課程, 日後有一年去外國進修.

利申: 有研究DSE, IB試題

hksnoopy 發表於 15-10-25 20:25
回覆 workingmom 的帖子
[size=34.4808px]nonJUPAS 報大學又沒有學系數目的限制",  是有的, 只可填三科, 有些神科不可同時填在三志願中, 即是一早要作出取捨, DSE才是多而沒有限制, 還可放榜後改.
DSE才是多而沒有限制,不是吧?non-jupas,三大共九個選擇。
jupas,如果神科唔放A123,入到嗎?

回覆 cow 的帖子

神科指明只可填第一志願,所以相當於三大三神,冇咁多益左佢地。由於二三志願在第一確實落敗才展開程序,咁通常較後期,佢地為左保障有学位,会揀高好多分入的科,如理学工程。而且,佢地為左在考試前有offer, 心安d, 咁佢地会將其中一间首選理学作胆。Dse 出左成績,有能力入到其中神科,而填左a123是其他神得黎入唔到,咁当事人家庭及学校都要負責啦,究竟要入学還是令志願表特別呢。
意思系,同樣成績超卓,dse填表睇餸吃飯,仲可以填埋其他都難入的科,点都会在系统分配入到。

ANChan59  Agree. JUPAS is more flexible. N-J, you can't change the priorities and choices.  發表於 15-10-26 15:53

不是所有神科指明只可填第一志願[size=37.4569px]就算係,八大都有八個first choices.

回覆 cow 的帖子

我说的是实際運作,再研究落去又要定義你神是否我神,在我心中,三大外冇神。ib生拿住四十几分申請埋其他u, 又要作文又要比錢,唔好玩啦,冇d咁既事囉。佢地实立刻收到offer, 唔通搶住交每間一萬共五萬留位留住閣下心中的神科呀。三大收左这些一萬订金,而放棄学位,每年特殊收入喺过百萬。学校是要直接寄文件去大学,所以中学会限制学生報校数目,以六間為準,例如三大加外國三,擺明唔去外國,味三大算了。強調,其實大部份申請六間外國啦。Anchan59,, 要向你求助,本着分享经驗,但好似玩緊辯論比賽咁,中伏了,就此停筆算吧,ib生45分都喺好普通材料,咁ok啦。

回覆 hksnoopy 的帖子

大家都係分享經驗,但好多時分享啲人(包括本人)都是站係某個角度來睇,未夠全面。
IB生報non-jupas唔係個個都over40分。講choice,non-jupas係多過jupas。

del...

回覆 hksnoopy 的帖子

ib生45分都喺好普通材料!咪玩啦!!

hksnoopy 發表於 15-10-26 18:03
回覆 cow 的帖子

我说的是实際運作,再研究落去又要定義你神是否我神,在我心中,三大外冇神。ib生拿住四 ...
唉,我好早都講在香港讀直資及lB是犯咗[原罪],cow 算講道理㗎!

cow 可能由於職業關係,會較咬文嚼字,推敲邏輯性,你跟他討論會學到嘢,如果你有道理,他會接受!你頭一兩篇有漏洞俾佢捉住,認衰,再討論過。

其實你都大致講出兩者的分別,高分及低分,J or NJ 有不同考量!例如 lB 低分梗係出國著數,有其他神科選擇,唔通 36,38分在香港讀水泡科!

我三年前都做咗善長仁翁,我們都是只報3大神科,其他應該出外讀。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-10-26 19:00
唔通 36,38分在香港讀水泡科
唔知city LLB,ust BBA算唔算水泡科?

cow 發表於 15-10-26 19:48
唔知city LLB,ust BBA算唔算水泡科?
我知講真話俾人鬧,不過我答 "算"!

UST BBA 是我們香港的安全網 (36 分),我都俾咗一個學期學費,到中大有神科 offer,我哋捐咗學費俾 UST,不過冇得扣稅

City "神科" , not our cup of tea ....

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

神科、水泡科, 呢種字眼, 作為大家網絡上方便溝通, 無傷大雅

但好多時, 被人附有貶意, 其實唔係好尊重。 同樣道理, 在小學個邊, 叫某些學校為寶校, 我個人不會咁做

收分較低, 就是水泡科? 代表學科渣?

的確認識有人IB 3X分入文學院, 又係水泡?

要45分入中文系才不是水泡科?

manning2014  
Well said, although I am an IB fans !!  發表於 15-10-27 11:47
annie40  正正正  發表於 15-10-26 22:20
October.    發表於 15-10-26 21:38

MC1128 發表於 15-10-26 21:06
神科、水泡科, 呢種字眼, 作為大家網絡上方便溝通, 無傷大雅

Well said.Too bad IB schools in Hong Kong are filled with narrow minded people.
I think most genuine international students do not necessarily target only law and medicine. I personally know many IB students that have 40+ targeted pure science, engineering, economics, or language overseas.
May students with score of 43+ never even considered law or medicine.
It is really disgusting how local parents label some programs to be 水泡科.

My girl's senior is one of 45 scores in HK , and she has chosen to study Engineering happily.