用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 St Stephen Girl, 英華女學校及庇理羅土的特色? ...
go

請問 St Stephen Girl, 英華女學校及庇理羅土的特色?

請問他們有甚麼特色?  他們都是著重全人教育嗎?

delete

delete

去晒三間的簡介會,應該會對學校知道多啲!再唔係,咪响發問時間問呢個問題!親身了解總比道聽途說好!

pollyoi217 發表於 15-10-10 23:47
英華較純樸,BPS較多活動
三間都純樸、三間都多活動。英華同小白菜成績較好,St. Stephen Girl 校園較大。其他的差異較細微,所以最好帶女兒去開放日及入學講座,親身領會和體驗個中差異。

王國會長

Lavonne 發表於 15-10-10 22:02
今時今日, 應唔會有學校話自己不著重全人教育.
三間都好, 自己係簡介會實際了解下.  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2850701

王家爸爸  三間差異不大,所以小朋友既主觀感覺變得好重要。  發表於 15-10-12 13:18

johnnywalker 發表於 15-10-10 23:05
其實間間都會話自己全人教育

Oh yes.  So we will never know how exactly the school is running through public forums or school websites, all schools write very well their education goals and objectives.   .  Should consult parents from those secondary schools, go visit the campus, explore and see the truth yourself.  

醒目開學勳章

Lavonne 發表於 15-10-10 22:02
SSGC簡介會:11月7日
BPS簡介會:12月5日

回覆 traeh 的帖子

請問知不知BPS 12月5日的簡介會是幾點開始?要預先登記嗎?

BPS 中樂團很勁,不少人演奏級!如果女兒有演奏中樂,Bps是不錯的選擇。SSGC 就管弦樂團不錯,校園大BPS 成倍,ywgs就新校仲未建成。ywgs的老師很有教學熱誠,唯一美中不足是現在校園的地點。三間都換了新校長,bps,ywgs剛換,SSGC就換了剛二年,新官上仼,大家留意下其中的變化吧!這裏不便直說!讓女兒自己選,去三間看看是最好的,因為讀的是她不是家長!

醒目開學勳章

引用:回覆+traeh+的帖子 請問知不知BPS+12月5日

原帖由 natnat926 於 15-11-05 發表

請問知不知BPS 12月5日的簡介會是幾點開始?要預先登記嗎?
以往簡介會要打電話去報名,一般上午舉行,你可以留意下BPS網頁。

謝謝你,昨天已打電話去問,亦即時登記埋

九月開始已不斷留意SSGC簡介會的日期,起初是21/11,當我今日再上看看要否先登記,才知我錯過了,我打電話去問,她們話改咗唔會再有第二埸,有無人可告知關於這間校的資料?
宗教氣氛重嗎?老師主動關心學生嗎?多活動嗎?學生學習靠自己多定老師都教得好好?同學們是C文大方 / 活潑主動 定 串串貢?由西營盤地鐡站返到學校要幾分鐘?唉!無得去睇mud都唔知`

唔好意思咁多問題!幫幫手!

natnat926 發表於 15-11-7 19:07

謝謝你,昨天已打電話去問,亦即時登記埋
上BPS那裡搵到簡介會資料?
Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:Quote:natnat926+發表於+15-11-7+19:07+回

原帖由 chingbb 於 15-11-09 發表
上BPS那裡搵到簡介會資料?
walk in.  不要登記

引用:Quote:原帖由+chingbb+於+15-11-09+發表上B

原帖由 Lavonne 於 15-11-09 發表
walk in.  不要登記
Sorry!  應該是不用網上登記,打電話登記

珍妮 發表於 15-11-9 15:01
九月開始已不斷留意SSGC簡介會的日期,起初是21/11,當我今日再上看看要否先登記,才知我錯過了,我打電話 ...
我星期六去左,有個側門好近西營盤MTR, 行3-4mins, 非常方便。個校園好大,有D似港大的迷你版,有個好靚及豪華型的cookery room and library,我非常鐘意個校舍。
我亦都好like上課的時間表,每日得5堂,每堂後有個小息。中英數按小朋友能力編班。有1-2班普教中。
當日學生都好乖好斯文,佢地帶領行校園,有問有答,大方得睇。
學校有好多課外活動,有部分同學亦係港隊成員。
自行分配有54個位,每年大約收一半外校生(around 52%),一半SSGPS學生(around 48%)。

其實我都想知多D學校谷唔谷同埋成績係點?希望有其他家長可以解答。Thanks!!

回覆 tavia_yy 的帖子

Thank you! 很好的資料。

請問知唔知:
入申請表時有無限幾多張A4或幾多份證書之類的資料?
那日面試?是否所有申請者都會面試?
上課時間由幾點至幾點?

麻煩晒!麻煩晒!

tavia_yy 發表於 15-11-9 17:16
我星期六去左,有個側門好近西營盤MTR, 行3-4mins, 非常方便。個校園好大,有D似港大的迷你版,有個好靚及 ...

SSGC Campus 真係好大好有特色! 佔據整個山丘, 校舍極富殖民地色彩! 看得出學生很享受校園生活! 穿長衫但不用結辮子!  一流!  我見學生都幾豪邁開朗!夢眛以求的校園生活!  Library 好正!

珍妮 發表於 15-11-9 19:50
回覆 tavia_yy 的帖子

Thank you! 很好的資料。
上課時間8:10-3:50.
所有申請者都得面試。
學校網頁有申請表,最多可以列15項獎項、聯課活動及服務。
http://www.ssgc.edu.hk/misc/f1apply/2016/index.asp