用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 65葵青校網,如何選校
樓主: yauyauha
go

65葵青校網,如何選校   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-10-19+發表

原帖由 NurseSally 於 15-10-21 發表
知否孪城璧多band1 申請嗎?我住葵涌,對李、廖冇乜認識!Thanks!
李在我家樓下,好多時見d學生都ok嘅,李誠壁我就假設派唔到心儀先去叩門

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+15-10-21+發表

原帖由 kikocheung 於 15-10-21 發表
李在我家樓下,好多時見d學生都ok嘅,李誠壁我就假設派唔到心儀先去叩門

...
Oic! 我仔band 2中至 尾!如直資吾收,都想揾band2 好嘅學校!所以我會留意荃葵青band2A 中學!始終返六年,吾想大遠咁辛苦!家姐現F2, 回校步行不需10 mins. 慳左好多時間,細佬就日日早起兼搭校車半粒鐘,想休息多D都吾得!Thanks for your sharing!

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-10-21+發表

原帖由 NurseSally 於 15-10-21 發表
Oic! 我仔band 2中至 尾!如直資吾收,都想揾band2 好嘅學校!所以我會留意荃葵青band2A 中學!始終返六年 ...
如果你住葵青都應該有好多選擇,起碼多過荃灣區,我住荃灣區,所以自行時選一間荃灣區試吓

醒目開學勳章 王國長老

NurseSally 發表於 15-10-21 07:57
知否孪城璧多band1 申請嗎?我住葵涌,對李、廖冇乜認識!Thanks!
我囡有同學好似係 B1C (總之係 B1), 佢同囡講想讀得輕鬆 d 所以揀左李城壁.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

kikocheung 發表於 15-10-21 09:21
李誠壁算b2,但如果相對黎講當然廖好過李,如果係b1生可以試王少清
王少清係自行無面試, 純睇成績收生, 如屬 B1C-B2A 邊緣人小心.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:NurseSally+發表於+15-10-21+07:57+

原帖由 miriam 於 15-10-21 發表
我囡有同學好似係 B1C (總之係 B1), 佢同囡講想讀得輕鬆 d 所以揀左李城壁.
Oic

引用:+本帖最後由+peggy+於+15-10-11+01:12+編輯

原帖由 peggy 於 15-10-11 發表
即是有位剩,可比 B2 生抽?

醒目開學勳章

sarali 發表於 15-10-26 18:22
即是有位剩,可比 B2 生抽?
YES, 葵青區B1有剩餘位

引用:Quote:sarali+發表於+15-10-26+18:22+即是

原帖由 peggy 於 15-10-26 發表
YES, 葵青區B1有剩餘位
但有調查話佢地欠 B1  位

阿仔係荃灣返學,家住葵涌,成績應該係B2,應該跟學校地址好定轉屋企葵青校網好呢?

elbar  葵青網較好   發表於 15-10-27 20:38

引用:阿仔係荃灣返學,家住葵涌,成績應該係B2,

原帖由 hoiyan 於 15-10-26 發表
阿仔係荃灣返學,家住葵涌,成績應該係B2,應該跟學校地址好定轉屋企葵青校網好呢? ...
葵青區多選擇。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:65葵青校網,如何選校

舊年我都係咁唸,我自己覺得荃灣band 2學校比葵青區好少少,我地最後無轉,頭兩間自行選左廖寶珊同李城壁,老師話李城壁比廖寶珊多一點band 1生封門,但廖寶珊交通方便d近地鐵,乙部選廖寶珊,梁省德,聖芳濟,幾間我都有去聽簡介會,而家應該開始報名,帶你個孩子一同聽吓,要大家都鍾意先入,始終讀六年,又可以看看交通,附近食飯地點,又去問問該校同學,葵青區都有去吳祥川,顧超文,睇晒先再問埋老師意見最終決定都未遲,中學派左好難叩門,所以選校要小心

引用:阿仔係荃灣返學,家住葵涌,成績應該係B2,

原帖由 hoiyan 於 15-10-26 發表
阿仔係荃灣返學,家住葵涌,成績應該係B2,應該跟學校地址好定轉屋企葵青校網好呢? ...
基慧老友,我年頭都搬咗葵涌區,小姐5月中先補習,下學期總評比上學期總評總分高咗50幾分,但無奈下學期進評未補習發力,拉低哂,全級名次只係升咗少少61-65,知唔知算band幾?

回覆:Karmen希希 的帖子

有冇媽咪介紹下葵青區band2,除咗伍若瑜仲有咩好推介?

elbar  伍若瑜都不錯   發表於 15-10-31 17:52

醒目開學勳章 王國長老

Karmen希希 發表於 15-10-29 23:56
基慧老友,我年頭都搬咗葵涌區,小姐5月中先補習,下學期總評比上學期總評總分高咗50幾分,但無奈下學期進 ...
B2B-B2C, 最差情況係 B2C-B3A 邊緣人.

基慧舊年派 B1 係 34.38%, B2 係 32.29%, B3 係 33.33%, 有關既 % 已計埋直資.

回覆 peggy 的帖子

但另一方面, 荃灣區B1又唔夠位, 都會有人走過嚟葵青區的

醒目開學勳章

djhoney 發表於 15-10-30 12:49
回覆 peggy 的帖子

但另一方面, 荃灣區B1又唔夠位, 都會有人走過嚟葵青區的

因荃灣B1位不足,今年成績top的同學,好多自行時都跨區去九龍/香港,很少去葵青區。好似阿女的學校,今年自行時就有16名同學跨去九龍/香港/沙田。全部第一輪已經被學校收左

引用:Quote:Karmen希希+發表於+15-10-29+23:56+

原帖由 miriam 於 15-10-30 發表
B2B-B2C, 最差情況係 B2C-B3A 邊緣人.

基慧舊年派 B1 係 34.38%, B2 係 32.29%, B3 係 33.33%, 有關既 %  ...
如果阿囡今次呈分爭氣考番上次總評水準1A3B,唔知升唔升到band呢?

(進評2B2C拉低到阿媽都唔認得,淚)

引用:+本帖最後由+peggy+於+15-10-30+13:47+編輯

原帖由 peggy 於 15-10-30 發表
我係純粹由荃灣搬咗去葵青區所以先轉區咋

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-10-30+發表B2B-

原帖由 Karmen希希 於 15-10-31 發表
如果阿囡今次呈分爭氣考番上次總評水準1A3B,唔知升唔升到band呢?

(進評2B2C拉低到阿媽都唔認得,淚)
要睇級名次,1A3B 代表唔到 d 乜,A 頭定 A 尾,B 頭定 B 尾,已經好大分別。

記住你追成績時其他人都會有進步。

‹ 上一主題|下一主題