用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 65葵青校網,如何選校
樓主: yauyauha
go

65葵青校網,如何選校  

引用:How+about+吳祥川、茘天、皇仁舊生會同迦密

原帖由 NurseSally 於 15-10-13 發表
How about 吳祥川、茘天、皇仁舊生會同迦密愛禮遜呢? Any comment?
皇仁舊生同吳祥川都係b2a-b,我仔係皇仁舊生會畢業生,當年佢入讀時只係b2b-c,而家已經升左

引用:Quote:原帖由+himhim0502+於+15-10-13+發表

原帖由 kikocheung 於 15-10-13 發表
我女操行每年都有A或B+,攞過班操行獎同獎學金,如果假設派得唔好,希望可以答夠啦

...
First round 見到操行不全A,form 都5派,親身經歷

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+15-10-13+發表

皇仁舊生同吳祥川都係b2a-b,我仔係皇仁舊生會畢業生,當年佢入讀時只係b2b-c,而家已經升左

...
而家唔係B2c咩?

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-10-13+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-10-13 發表
而家唔係B2c咩?
已經升左啦

引用:Quote:原帖由+kikocheung+於+15-10-13+發表

原帖由 himhim0502 於 15-10-13 發表
First round 見到操行不全A,form 都5派,親身經歷
我都經歷過,大仔個陣係咁,我好記得叩門時佢成績最低要求係c,但操行要b以上,佢要睇埋4年班下學期成績表,我仔小4時成日欠功課,下學期操行得b-,但小五佢已經攞番b+,但就係表都唔比我囉

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-10-13+發表而

已經升左啦
可有根據?據校務報告提供資料,皇仁舊生會中學13/14年度中學文憑試取得3322比率為22%,入U率未有提供。而一間b2a既伍若瑜中學,13/14年度3322比率為60%,入本地大學比率為33.6%。就皇仁舊生會中學公開試成績而言,只有b2c至b3水平

回覆:kikocheung 的帖子

而吳祥川就一定比伍若瑜差。

回覆 晴晴小B 的帖子

伍係一間好學校, 校風好, 我媽住附近的屋苑, 有留意到D學生返學放學, 都好有禮貌, 校服又端正, 有一次仲見到有個學生幫個阿婆推手推車過馬路忝, 我相信讀依間中學既小朋友, 應該不錯啊

回覆:65葵青校網,如何選校

伍校口碑很好

引用:回覆+晴晴小B+的帖子 伍係一間好學校,+校

原帖由 妹妹頭 於 15-10-14 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

伍係一間好學校, 校風好, 我媽住附近的屋苑, 有留意到D學生返學放學, 都好有禮貌, 校 ...
以公開試成績計,伍若瑜比b1c既全完仲要好,難得。

晴晴小B 發表於 15-10-14 08:55
以公開試成績計,伍若瑜比b1c既全完仲要好,難得。
伍若瑜比b1c既全完仲要好?

兩間水平差唔多, 其實都只有B2A左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-10-14+08:55+以公

原帖由 hkpapa852 於 15-10-14 發表
伍若瑜比b1c既全完仲要好?

兩間水平差唔多, 其實都只有B2A左右
幫朋友問,就呢兩間,全完同伍若瑜,邊間高小小?

回覆:hkpapa852 的帖子

全完啲公開試成績真係神秘過神校

晴晴小B 發表於 15-10-14 09:26
全完啲公開試成績真係神秘過神校
全完公開試成績神秘? 看覺得伍若瑜神秘D喎!

全完公開試成績同入大學統計, 係校務報告有晒喎:
http://www.chuenyuen.edu.hk/other/1314_annual_report.pdf

你去P.5睇下

伍若瑜未仲少:
http://www.twghwyyms.edu.hk/document/Annual_Report_13-14.pdf

得P.3 同 P.7中間個少許統計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我上次睇過全完網頁得份黑白pdf既校務報告,之前無提dse數據架,而家呢份先有

回覆:65葵青校網,如何選校

其實兩間都係b1c, 伍校係中中,全完係英中,如果邊緣b1c , b2a, 可以自行博一博,博高一線

晴晴小B 發表於 15-10-14 09:25
幫朋友問,就呢兩間,全完同伍若瑜,邊間高小小?
伍係 B2A, 全完係 B1C

引用:Quote:晴晴小B+發表於+15-10-14+09:25+幫朋

原帖由 himhim0502 於 15-10-14 發表
伍係 B2A, 全完係 B1C
其實b1c同b2a真係好難分,以入U率計伍若瑜32%,陳兆民36~37%,王少清37~38%,全完30%。咁都好難話邊間絕對高啲,因其實相差幾個學生已可以有唔同賽果。

引用:Quote:原帖由+himhim0502+於+15-10-14+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-10-14 發表
其實b1c同b2a真係好難分,以入U率計伍若瑜32%,陳兆民36~37%,王少清37~38%,全完30%。咁都好難話邊間絕 ...
真的差不多banding!

全完是否因縮班變上車英中 ???