用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請指教:南區band 2中至尾
go

請指教:南區band 2中至尾

小囡現在係九龍讀小六,成績平平,明年中一會搬回南區住,請問可以選擇哪間中學(我不太清楚南區中學)如女校會很難入嗎?請指教

elbar  都可一試。   發表於 15-10-4 09:23

回覆:請指教:南區band 2中至尾

南區搵band 1 就難,band 2 好多中學,如女仔真光(利東)都幾好

janetngan2 發表於 15-10-4 00:33
小囡現在係九龍讀小六,成績平平,明年中一會搬回南區住,請問可以選擇哪間中學(我不太清楚南區中學)如女 ...
九龍哪一區?

王國會長

janetngan2 發表於 15-10-4 00:33
小囡現在係九龍讀小六,成績平平,明年中一會搬回南區住,請問可以選擇哪間中學(我不太清楚南區中學)如女 ...
培德應可以, 鴨真難d, 聖心休想.

回覆:請指教:南區band 2中至尾

鴨真都不是收好高,成績平平即不是太差,鴨真可考慮。培德屬b3,不建議了

引用:鴨真都不是收好高,成績平平即不是太差,鴨

原帖由 Mei 於 15-10-07 發表
鴨真都不是收好高,成績平平即不是太差,鴨真可考慮。培德屬b3,不建議了

...
O...原來培德現在已經是b3

回覆 Mei 的帖子

如果科科六十幾分呢? 鴨真有無機會呢?

引用:回覆+Mei+的帖子 如果科科六十幾分呢?+鴨

原帖由 doubleama 於 15-10-07 發表
回覆 Mei 的帖子

如果科科六十幾分呢? 鴨真有無機會呢?
其實唔應該睇分數,每間學校的分數不能代表小朋友的banding.因為不同學校的卷有深有淺,不同學校的程度亦有不同。
你應該要先睇同估計自己學校過往的小六畢業生有幾多%是band1/2/3,再睇自己小朋友呈分排名,即呈分全級名次,才能估計你小朋友的banding.
只有分數,以上所有資料都唔知,恕未能估計。

如果明年選讀,首先要更改派位網為南區,2003-4年嘅沙士B因為人數較少,可睇高少少

回覆 doubleama 的帖子

如果囡囡BANDING屬B2C都有機會入到,但要留意,因鴨真只得2班英文班,如囡囡想入讀英文班,就要考好升中分班試.

回覆:QUINCY121HK 的帖子

港大同學會如何呢?
好似也是南區的中學

回覆 LumLum 的帖子

港大同學會交學費之餘......仲要唔易入

港大同學會是一條龍學校,雖然有 5 班中一,但主要收自己小學的學生,每年只會招收 40 - 50 名外校生,並不容易入讀。
最近出了狀元,相信會有更多人報讀。

不過,我有一位同事的兒子,讀救恩小學,有讀寫障,在學校的成績中上,屬 BAND 1尾,或許由於母親是中學英語老師,兒子的英文說話能力很強,面試當天表現良好,成功令面試老師笑得很高興,結果成功入讀港大同學會。(面試時,沒有呈報有讀寫障。)

以下是該校的收生準則:
本校以英語為授課語言,因此語言能力較高的學生較為適合。
收生準則 比重
學業成績 40%
其他學習經歷及成就 15%
面試表現 40%

其他 (如兄弟姐妹就讀於港大同學會書院/小學)

5%

引用:Quote:原帖由+doubleama+於+15-10-07+發表

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-10-12+10:42+編輯+

原帖由 憫父 於 15-10-12 發表

港大同學會是一條龍學校,雖然有 5 班中一,但主要收自己小學 ...
聽講會睇學生對答、禮貌同自信,亦會考慮學生是否適合同準備好讀呢間學校,因為唔係填鴨式,對學生主動性同自律性有一定要求。如果係阿媽迫住上,俾佢入到都未必係好事,反而無枉管會pair