用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢 ...
樓主: YmOra
go

請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢? [複製鏈接]

引用:睇番上年JUPAS科目入學既分數,估計今年15

原帖由 chankiki123 於 15-10-03 發表
睇番上年JUPAS科目入學既分數,估計今年15分以上應該已經有機會係聯招有學士學位讀 (當然分數愈高、機會愈 ...
15分一定無可能有jupas offer, 水泡科都要最少22-24分。

只有9個選修科五級以上高於全港水平,一定無可能60%JUPAS bachelor degree

回覆 cow 的帖子

如果60%裏面有50%sub degree,一定不是band1

大家好 ! 我係一個九真既老師。有朋友見到這裡在討論學校,所以叫我過黎回應下。其實初時我地睇到這些數字時,也感到非常驚喜。係學校聽到以下幾項,大家可以參考下:

1.今年既3322比率、平均4+ 比率真係升左好多,當中反映出學校老師同學生共同奮鬥既成果 (淚奔中...)

2.入聯招率的真實數字好似係六十幾 %。若果只計算學士學位,便正如通告上列明的60%。如果大家認識我地既畢業生,問問便會知道情況

3.入聯招率上的提升,除了由於高成績推動外,當中選科策略絕對可以左右大局。我都有聽D老師講過,真係複雜到我聽完都頭暈暈

4.上年度學校在選擇JUPAS 前為學生提供參考成績等級,等學生能夠更針對自己既分數去選擇科目。學校老師仲以一對一形式教學生選JUPAS,所以避免左好多眼高手低既例子

希望以上既資料可以幫助各位了解學校情況啦

王家爸爸    發表於 15-10-3 15:48

Snakesmall 發表於 15-10-3 13:50
回覆 cow 的帖子

如果60%裏面有50%sub degree,一定不是band1
50% jupas sub degree 黑天鵝,係好難會有。

回覆 cow 的帖子

所以我話「如果」,只是一個舉例

英文版只寫60%JUPAS degree,並沒有說明係 bachelor degree。

回覆 Snakesmall 的帖子

一般分法應該只有學士學位 (degree) 和副學位 (sub-degree)。但 JUPAS offer 當中只有好少係 sub degree

Snakesmall  當然不是  發表於 15-10-5 17:36

而今年九真有咁既成績,真係可喜可賀

等佢出埋份校務報告,睇下到時又點講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

一般會幾時出啊 ?

12月左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa 對這間學校既資料都一清二楚,小妹拜服 ! 請問可以在甚麼地方找到這些資料 ? 等小妹都做下功課

回覆:hkpapa852 的帖子

比較同樣有六成jupas offer既b1b學校,例如佛教善德英文書院,善德都有好幾位學生係dse有4x分,但見九真又真係無呢類學生。善德3322有八成幾,但入u率只係同九真差唔多,難道善德老師和同學選科策略錯誤,還是九真老師有選科秘技?!

回覆:kathy111 的帖子

首先恭喜您在一間咁高增值的學校教,考得咁好老師和學生也值得一讚,您在九真教,一定知60%學生有學士學位是入到哪所大學,可否告訴入三大的比率?還是浸會/嶺大/教院佔比高?另你說的策略是教學生在Jupas (應該派了成績)按分數改志願?A part 及B part 改?策略是什麼?按成績,興趣,還是入了任何一間先再算,真心請教。

回覆 晴晴小B 的帖子

3322比率同埋入聯招率的比較只是一個參考。3322比率只係講緊乎合基本要求既人有幾多,同有幾多真係入到 U,係完全唔同既事

kathy111 發表於 15-10-3 14:18
大家好 ! 我係一個九真既老師。有朋友見到這裡在討論學校,所以叫我過黎回應下。其實初時我地睇到這些數字 ...

恭喜你哋呀!有如此佳績.有樣嘢請教,請問貴校高中是否全級都是英文班呀?曾聽朋友說,九真不是中中而是英中,我一向以為是一所中文中學,只是開3班英文班,但朋友說是全開英文班,是一所英文中學,好想求証一下?!

thx.thx.

回覆 kathy111 的帖子

係,3322只係參考,同入u未必有必然關係,之但係,九真公布成績嘅方式極度含糊,如果連level4 and level5都完全唔高,我推算level4%不足五成,真係要問點可能聯招學士學位嘅六成係入左咩?定係佢段文字係聯招有60幾%,而當中有六成係學士學位?更甚者好多都係OU?我比較喜歡光明正大列晒數據嘅方式,依家實在太過不清不楚了。。

回覆 Lucifer3960 的帖子

咁係九真教又真係開心既,學生受教又有上進心。

入每間大學既詳細既數字只係開會時見過一次,唔多記得啦。不過就三大有,其他大學都有。三大中最多就係中大,可能純樸D,佢地鍾意多D掛 ?

見學校10月度就已經有個預計成績比學生,之後就慢慢教佢地選科。學生其實係放榜已經有曬心理準備,所以才可以選到好既科,定係出個有說服力既等級預測令到學生更勤力讀書 ??? 其實詳情我都唔多清楚,要問番D同事先知

‹ 上一主題|下一主題