用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢 ...
go

請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢?

如題,煩請賜教.thx.thx.

王家爸爸  B1C左右  發表於 15-10-3 15:37

73% 3322 - about B1C to B1B
60% JUPAS - about B1B

hkpapa好似係somewhere解过……

hkpapa852  個D只係我個人定義啫!  發表於 15-10-2 20:08

YmOra 發表於 15-10-2 19:31
3322率得73%有60%係JUPAS degree?

坦白講, 有點令人難以相信

不少傳統所謂B1A既學校, 都未必有60% JUPAS degree喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

同意!! 73% 3322 有 60% JUPAS 很少見 / 不平常

YmOra 發表於 15-10-2 19:31
以過往數據參考:

1. 傳統B1A名校, JUPAS率一般為3322率既80%-90%, 當中degree offer約JUPAS既70-90%
2. 傳統B1B學校, JUPAS率一般為3322率既60%-80%, 當中degree offer約JUPAS既60-80%
3. 傳統B1C學校, JUPAS率一般為3322率既40%-60%, 當中degree offer約JUPAS既40-60%

所以九真話3322率73%, 較合理既JUPAS degree offer應為 73%x90%x90% (已經係B1A比例), 都係得59%, 都叫做接近60%, 但九真中真係可以用B1A既比例嚟計?.

加上佢話整體有20%副學位, 咁呢20%又係點分佈, 點計出嚟?

如果佢只係話60% JUPAS offer (degree + AD + HD), 咁會合理好多.

而且上年九真中既local degree (JUPAS + Non-JUPAS) 只有~20%, 相差一年, 成績上升3倍?

TwinWong    發表於 15-10-5 15:23
siden    發表於 15-10-3 13:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我估佢jupas包埋聯招既HD&副學士,而另外列既高級文憑同副學士就係其他學校提供個啲

wchnyl 發表於 15-10-2 20:15
回覆 hkpapa852 的帖子

同意!! 73% 3322 有 60% JUPAS 很少見 / 不平常。

第四段寫 "有 60% 取得大學聯招 (JUPAS) 學士學位",除非寫錯 / 誤導。

睇番英文版,60%應是聯招學士學位(degree),因為睇番尾2段,文中是將學士學位(degree) 及副學士(associate degree) 分別列出

這60%應是聯招(8大 + 公大 + SSSDP)學士學位(degree)

http://www.jupas.edu.hk/tc/programmes-offered/by-funding-category/

咁大間學校寫得出黎,冇理由會寫錯既。況且今年考生少左好多,學位數目就咁上下。如果學生好有策略咁選科,可以出到比較高既中簽率都真係唔出奇。

greenapple1093 發表於 15-10-2 23:47
睇番英文版,60%應是聯招學士學位(degree),因為睇番尾2段,文中是將學士學位(degree) 及副學士(associate ...
學校會進步一D都唔出奇, 但過去3年整體入degree(本地+海外)既比例係32%,38%同37%, 今年話有80%?!

曾見過有學校將degree programmes當做學位課程(degree/AD/HD), 祇怕又有人玩語言偽術.... 其實我未見過有人用"degree place"呢個term, 其實係點解?

我有朋友係九真教書,聽佢講學校今年真係大豐收wor,成績高左好多之餘,仲多左好多人入到大學。佢話真係突然多到有點驚人。

不過睇番類似3322比率既學校,有d都有類似既升聯招率,比如港大同學會,67% 3322 有 55.8%升聯招率;真光女書院,78.6% 3322 亦有55.9升聯招率。

Yanamami  会唔会所有真光既presentation—样?其他学校又如何?  發表於 15-10-3 09:19

hkpapa852 發表於 15-10-3 00:27
學校會進步一D都唔出奇, 但過去3年整體入degree(本地+海外)既比例係32%,38%同37%, 今年話有80%?!

曾見過有 ...

"曾見過有學校將degree programmes當做學位課程(degree/AD/HD)"

Which secondary school? Please provide evidence and let parents and students know. Thanks.

hkpapa852  等我搵番先  發表於 15-10-3 01:09

chankiki123 發表於 15-10-3 00:44
我有朋友係九真教書,聽佢講學校今年真係大豐收wor,成績高左好多之餘,仲多左好多人入到大學。佢話真係突 ...
60%聯招係一D都唔出奇,但60%聯招學士學位就絕對出奇

JUPAS 約 18940 個 OFFER 中只有 約 1600 個是資助副學位課程,約8%。所以入聯招率和聯招學士比率,應該不會相差太遠。況且現時升讀學士學位既方法咁多,好多學生都唔選擇讀副學位啦,仲要係 JUPAS

http://student.hk/site/?q=e_book/113/679

其實最奇怪係佢公布成績嘅方法,大家有留意嗎?除了3322%同中英文達標率之外,全部冇具體數字,最住成績34分係計了6科!!仲話有八科做到差不多每兩人有一個4,即係咩?即係佢嘅level4%只係唔夠五成!唔夠五成level4%但有60%聯招學士學位,實在超級匪夷所思呀

TwinWong    發表於 15-10-5 15:27
王家爸爸  我都覺得數据有啲奇怪  發表於 15-10-3 15:44

睇番上年JUPAS科目入學既分數,估計今年15分以上應該已經有機會係聯招有學士學位讀 (當然分數愈高、機會愈大啦)。因為今年考生少左,而且加入左 SSSDP 既新學位課程,所以有咁既數字,又唔係太出奇

回覆:chankiki123 的帖子

15分有學位讀?應該起碼要20以上(4主科➕1),15分應該AD都無,可能有冷門科另計。

王家爸爸  會唔會係因為好多入鯨大?  發表於 15-10-3 15:46
cow  同意  發表於 15-10-3 13:14

20分以上係講緊一定有學位(除非亂選)。今年個局真係唔同左,我識得幾個朋友低過廿分都有聯招 offer,但當然係小數啦

就算60%jupas 已屬band1校,對九真來說是非常好的成績。