用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問阿女應該係咩組別?
樓主: lingcheling
go

請問阿女應該係咩組別? [複製鏈接]

回覆 NurseSally 的帖子

請問有乜方法可以追返個成績?
我小朋友今早 小五, 成績都係中間, 但想考返好d.

引用:回覆+NurseSally+的帖子 請問有乜方法可以

原帖由 tongtongwhite 於 15-10-03 發表

冇捷徑!唯一係靠學生自己努力!!

引用:回覆+NurseSally+的帖子 請問有乜方法可以

原帖由 tongtongwhite 於 15-10-03 發表

操下卷啦!仲要熟讀考試嘅課文,下學期先考而家小五剛剛開學,操得黎都差唔多啦。

想到這個, 真的覺得不太可能....

引用:回覆+NurseSally+的帖子 想到這個,+真的覺

想到這個, 真的覺得不太可能....
其實我都想我囝,現P6成績可進步一些!

回覆:請問阿女應該係咩組別?

我囡學校grading:
A 25% 優異
B 30%良好
C 25% 滿意
D 15% 成績欠佳
E 5% 較差

試下操卷班,看看有沒有幫助

回覆:tongtongwhite 的帖子

常識死背死抄!數學中文多做!

數學想高分,要操。班主任説:數學高分的,除了本身叻,幾乎個個在外上補習(操數)班。
我囡數學平時明,會做,但做得比較慢,幾乎次次考試做唔哂。呈一前果次考試重有成20分左右题目未做;聽班主任咁講即刻幫她搵人補數(操數),補了2個月呈一取A。

冇捷徑,如果有,個個都做,齊齊進步,其實名次一樣升唔到,呢個階段只好盡量改善弱項,同時唔好畀強項退步,仲有盡量唔好畀小朋友添加壓力,所以d壓力會去晒家長度

改善弱項有好多種,中英數常音樂視藝都有唔同情況,只有父母平時觀察到先有得對症下藥
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

王國會長

lingcheling 發表於 15-10-2 02:09
剛收到學校通知,阿女第一次呈分(5年級下學期)係3a組別
佢成績中文D,英文C,數學A,常識B.
朋友話學校有可能估 ...

決定屬那組別第一要睇該小學的各組別比重, 第二係要睇同校其他學生的相對成績. 呢兩樣都冇就冇得估, 信學校吧.

引用:謝謝各位回覆。阿女中文D+.係合格的。我都

原帖由 lingcheling 於 15-10-02 發表
謝謝各位回覆。
阿女中文D .係合格的。我都知道主科拉低左就算常識再多都無用。
佢屬於b3a ,佢既成績博b2c  ...
應該唔會好難,今年的小六,是沙士年後出生,出生人數最低,學位親爭不會太大

‹ 上一主題|下一主題