用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: LovelyBB06
go

陳守仁面試  

引用:最困難分別係一堆詞語,然後要小朋友組織成

原帖由 布希亞 於 15-10-01 發表
最困難分別係一堆詞語,然後要小朋友組織成合理段落,這個年年有考唔怕講,但字眼深到小二程度,呢間野根本 ...

蝦米豬 發表於 15-10-1 23:58
阿女話只考英文及中文,無數學,等的小朋友畫畫看圖書。答題目每條計時。中文有朗讀及重組句子

...
阿囡似係呢group, 有畫畫同圖書,不過冇提有中文重組句子,唔知係咪太慢唔使佢做,haha

引用:幾年前已經是考這些問題!同校長傾計時,佢

原帖由 hosuper 於 15-10-02 發表
幾年前已經是考這些問題!同校長傾計時,佢有提及過2nd interview 會仲難一點!大家加油!

...
你小朋友已經入讀左陳守仁嗎?

回覆:keemic77 的帖子

不是呀!最後選擇了另一間學校!

引用:不是呀!最後選擇了另一間學校! +

原帖由 hosuper 於 15-10-02 發表
不是呀!最後選擇了另一間學校!
其實每一間學校都有自己收生要求,當然收一些同學校理念相同小朋友,如果唔係點會有小六八成英中成績

girouis 發表於 15-10-1 23:36
我家小姐係大女12月
我家小姐都喺12月大女,最後一日先交表,尋日下晝in

我小朋友今年考,說沒有這些艱深的語文題目。英文聆聽是有的。是否今年轉制,面見也有些改變?

請問有考睇片答問題的小朋友,係咪選擇咗同老師互動環節用英文呢?而冇睇片就選擇廣東話?

聽完阿囡講考d咩,我覺得考咗幾間暫時陳守仁考嘅喺最學術同最深

回覆:陳守仁面試

我女都係昨日in完,學校應該係分了大B和細B在𣎴同日子考(我女年頭出世,比較遲交表)
重組句子,睇片,用iPad,填顏色,用英文對答都有做到,她説中英文問題比例是50/50

引用:Quote:原帖由+Joanlpk+於+15-10-01+發表我

原帖由 girouis 於 15-10-01 發表
我個女話有睇片wo! 佢話個老師叫排隊每個小朋友行埋老師度,佢重係話老師用iPad 每人放一段英文片睇,睇完 ...
咁想問你係咪剔左溝通語言用英文, 所以有英文片睇?

小朋友話 用IPAD 做完, 會即時出番做對了多少條? 唔知係咪真?

回覆:siuyan2046 的帖子

No 廣東話

想當年呀女考都有重組句子同埋睇片跟INSTRUCTION,唔係而家先有啦! 呀女家下都5年級了。
BTW, 你入得去TSL, 要預左佢英文係勁深。想當年我比呀女小一既考試題目去比個FD睇(因學校係比INSTRUCTION叫返屋企準備, 而唔係做平時既考試卷),我FD教普通津校英文的,佢話小一既野都已經似係外面既小四程度了。要有心理準備呀!

阿仔昨天下午IN, 有重組句子, 但佢話無畫畫無油顏色, 有無人係咁?

引用:Quote:candycsy+發表於+15-10-1+23:55+Exac

原帖由 布希亞 於 15-10-02 發表
最慘就係一大堆中文詞,小朋友唔係日夜操過中文或者補習,係冇可能識咁多中文字,唔似英文有拚音和組合推理 ...
多看中文圖書還是會認到的。

我囡話老師有講佢答得啱唔啱,之後玩完ipad先有得油顏色,佢話有d小朋友遲玩完就冇得油顏色

是否要過到一d關,就再考深d?好似人人題目都有少少唔同。

回覆:陳守仁面試

係合作油一幅圖畫。
等侯見老師前會有中英文圖書閲讀,但亞女話老師之後冇問關於圖書既內容

candycsy 發表於 15-10-1 23:55
Exactly 就係考尼D. 其實對於已經用英文作母語外藉人士, 應該沒有問題. 應付卓卓有餘. ...
I don't think so!! "俾一堆詞語, 然後要小朋友組織成合理段落" -- 就算用返小朋友嘅母語, 我覺得對好多小朋友嚟講都幾challenging.

wing.2bb    發表於 15-10-2 14:11