用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 怎樣發現自己小朋友有唔妥,就要帶佢去做評估架? ...
go

怎樣發現自己小朋友有唔妥,就要帶佢去做評估架?

其實家長們怎樣發現自己小朋友有唔妥既行為?舉止?而要帶佢去做評估架?謝謝

回覆 yiyi0401 的帖子

小朋友一般返幼兒班N班或返K1班開學頭一至兩個月老師會很察覺到你小朋友有冇問題,校方通常觀察一段時間會同家長傾,叫你帶小朋友去做評估。

返健康院比醫生發現...其實我仔打針都唔返健康院, 去私家打, 但某日真係得閒, 帶個仔去打個轉, 點知就出事
所以, 一定要返健康院比醫生檢查

回覆:怎樣發現自己小朋友有唔妥,就要帶佢去做評估架?

返健康院打針,但都無得見醫生既

回覆:yiyi0401 的帖子

我個囡細個好似活似自己嘅世界,脾氣大,唔望陌生人同固執,我覺得最容易睇係留意佢見到陌生人會唔會完全唔理,因為正常小朋友會好奇心同八卦。

引用:我個囡細個好似活似自己嘅世界,脾氣大,唔

原帖由 irisban 於 15-10-02 發表
我個囡細個好似活似自己嘅世界,脾氣大,唔望陌生人同固執,我覺得最容易睇係留意佢見到陌生人會唔會完全唔 ...
Oh。。。謝謝你分享,咁想問你囡幾大發現呀?

回覆:yiyi0401 的帖子

差唔多兩歳

回覆:irisban 的帖子

我仔都係咁,咁你而家點幫小朋友??

引用:我仔都係咁,咁你而家點幫小朋友?? +

原帖由 cyriliris 於 15-10-20 發表
我仔都係咁,咁你而家點幫小朋友??
你仔係點呀?

我仔歲半到2歲時,發覺佢好怕花洒,出門就1定行特定路線,轉下都喊。加上同齡朋友開始講到短句,我仔仲係得詞語,原本2歲唔使返健康院我都打去約。拖拖拉拉到2歲半終於見到健康院醫生,之後寫紙俾我去cac。4個月後cac打黎評估話自閉症譜系

回覆 cyriliris 的帖子

活在自己世界, 十問九唔應, 明明聽到都唔應, 除非叫佢去玩.
大脾氣, D嘢一做唔到如劃線唔夠直, 砌唔到LEGO, 跌左D飯落地都會好FRUSTRATE, 但而家K2好D, K1更嚴重

排外, 唔鍾意陌生人, 特別係老人, 同LIFT會指住人話人醜樣. 不過經我地教左一輪後好D, 時好時唔好.

其實我覺得呢D行為問題家人睇緊D, 提多D係會有幫助, 我好想在呢度學下大家點教. 有COURSE地固然好, 有老師幫我教好個仔仲好, 但我知呢D嘢不能假手於人呢...

咁請問係一歲前會唔會已經有迹像, 好似唔理人又唔會對人笑咁?

回覆:irisban 的帖子

Hello ,想問下你幾時開始睇出,我仔得7個月,但我已覺得佢唔望人

引用:返健康院比醫生發現...其實我仔打針都唔返

原帖由 yicbc 於 15-10-02 發表
返健康院比醫生發現...其實我仔打針都唔返健康院, 去私家打, 但某日真係得閒, 帶個仔去打個轉, 點知就出事: ...
係有咩病徵令醫生發現佢係自閉?