用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見! ...
樓主: 崔妍
go

聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

回覆:崔妍 的帖子

請問邊所小學?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆:聖言中學讀得吃力,去定留。。。?希望大家俾下意見!

捱下,好多會中三發力

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆 josejandy 的帖子

謝謝您的鼓勵!希望仔仔慢慢開竅!

崔妍 發表於 15-11-13 16:33
回覆 josejandy 的帖子

謝謝您的鼓勵!希望仔仔慢慢開竅!
過了一年 阿仔讀成點?

回覆 johnmamama 的帖子

多謝關心和關注!啊仔中二成績略為進步咗,全年平均分55.55,順利升班!隨著年齡增長,發覺佢明顯成熟咗,佢自己唔想留級,考試期間有俾心機配合補習社安排溫習!

粉紅虎    發表於 16-9-20 18:13

孩子肯努力,加油。最重要是孩子懂事。

引用:回覆+johnmamama+的帖子 多謝關心和關注!

原帖由 崔妍 於 16-09-20 發表
回覆 johnmamama 的帖子

多謝關心和關注!啊仔中二成績略為進步咗,全年平均分55.55,順利升班!隨著年齡 ...
係好嘅开始 加油呀!

加油呀

加油!

我仔今年是中一, 已經一次統測及期考, 成績不好,昨天英文老師打電話給我, 話亞仔上堂時, 直頭對老師講"我唔鍾意上英文堂", 老師一定好嬲, 因為亞仔十分不尊重老師, 另外, 上堂又時常訓覺, 昨晚, 我問他為什麼要這樣同老師說, 他說覺得英文好難, 好深, 覺得自己成績不好, 不會有進步, 怎樣讀都是一樣, 請問大家我應該怎麼辦?

ilbl3696 發表於 17-2-9 11:21
我仔今年是中一, 已經一次統測及期考, 成績不好,昨天英文老師打電話給我, 話亞仔上堂時, 直頭對老師講"我唔 ...

小學成績不會是這樣嗎 咁樣會唔諗中中適合佢

回覆 TwinWong 的帖子

但這時候轉比較難, 同埋轉去B2 頭學校, 我怕唔收

ilbl3696 發表於 17-2-9 14:29
回覆 TwinWong 的帖子

但這時候轉比較難, 同埋轉去B2 頭學校, 我怕唔收

可先諗有無心儀想轉 即管打電話問詳情
多数要考埋下學期出成績表至轉校

ilbl3696 發表於 17-2-9 11:21
我仔今年是中一, 已經一次統測及期考, 成績不好,昨天英文老師打電話給我, 話亞仔上堂時, 直頭對老師講"我唔 ...

請私補,單对單,每日補一小時,補半年,才会有進步。

英文要時間浸

當然阿仔要肯 。

回覆樓主:

其實小五開始有私補, 一對一, 咁成績就上番, 到三次呈分試都ok, 順利入到1b 英中, 怎知私補老師由2016年九月去旅行至今個月二月頭先回来, 中間經歷十一月統測及一月頭既期考, 英文死晒

josejandy 發表於 15-10-30 15:22
捱下,好多會中三發力

講就容易!

.

Owl2014 發表於 16-9-20 17:46
孩子肯努力,加油。最重要是孩子懂事。
恭喜你同你仔仔呀~~

我唔係觀塘人, 但我仔現在同你仔仔上年情況差不多,
佢係BAND 1邊緣人, 最終入左1B中學 ( 聯系中學)
佢追得頗辛苦, 剛開學時, 由於唔適應英文教學, 成日話聽唔明, 唔識......

佢今次第一次考試, 平均分51.5, 我都好擔心佢唔知點算
我見佢都有努力去追, 希望佢都可以好似你仔仔咁, 能夠越來越進步啦~

ilbl3696 發表於 17-2-10 07:59
其實小五開始有私補, 一對一, 咁成績就上番, 到三次呈分試都ok, 順利入到1b 英中, 怎知私補老師由2016年九 ...
如果補習老師係邊度唔識教邊度,咁成世都離開唔到補習老師,一無補習老師就死!
要求個補習老師教下學習英文呢科既方法,或者換老師。教學習方法係比"頭痛醫頭,腳痛醫腳"辛苦好多既,未必人人肯教。

又,仔會否恃住有補習而上堂放pair無聽書?

greentea000 發表於 17-3-13 23:26
如果補習老師係邊度唔識教邊度,咁成世都離開唔到補習老師,一無補習老師就死!
要求個補習老師教下學習英 ...

因為亞仔學校英文係小班教學, 學校係用pre-s1既英文成績分組, 佢被編了第三組, 共16個同學, 亦係比較弱既一班, 但老師有同佢地講其實可以調班架, 當你程度追番上去時, 但亞仔心结難解, 亞仔覺得佢考好左三次呈分試, 入左一間比較好既中學, 点解要英文科要咁分, 即是我其實係差, 但其實這兩次作文, 老師既評語係讚佢, 話佢其實係得既, 識用新學到既grammar去作文, 繼續努力, 叫佢加油, 我都有同佢講佢係做得到,