用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳小學
樓主: heytravel
go

將軍澳小學

回覆 HK-MAN 的帖子

係呀校長話到升中,覺得小朋友ok可幫忙推薦直資學校

HK-MAN 發表於 15-9-22 11:54
校長講既,叩門大多係拍博頭,唔係太標青真係預咗衰.
咁坦白

回覆 ok3 的帖子

校長又唔怕講,話同啟思校長熟
我見學校網站,有安排小五,小六學生參選啟思學校

ok3 發表於 15-9-22 12:31
咁坦白
咁先好間間都要拍博頭,快啲去學下啦

apple~y 發表於 15-9-22 11:37
回覆 lhyxxx 的帖子

我明,即係好似學卷幼稚園,要跟教育局指引課程
教局唔鼓勵教快,但如果一間資助小學谷到TSA靚靚,Pre-S1令同學仔升中勁,家長拜神咁拜無投訴,教育局係好少懷疑佢教學有問題,剩下來可現埸監察嘅方式就係幾年一次派一組校外人仕視學約兩星期,只要學校唔太過份{例如唔會明刀明槍擺本P2數學教小一,改為用工作紙但一半題目係P2程度,重美其名話係校本課程,視學組訪問學生、檢查功課又識做喎},報告又靚仔,校監校董會自然不會深究, 重升職加人工加budget添,實在皆大歡喜。唯一慘嘅係追唔上嘅小朋友同家長...
所以我個人覺得教快與否係學校選擇自身利益與普及教育之間嘅平衝點。第一類係P1已經教快,我以為係明顯忽視較弱小朋友嘅需要,佢地連冇教快都未必跟得好,教快只會加速墊底同不斷打擊自信。雖則有補底班,但唔好忘記補底班嘅最終目標都係要識偷步嘅野,考試又係考番偷步嘅野,所以整個課程仍然只為精英學生及校譽設計。第二類谷但唔教快,有D學校P1-2重將英文調較淺D,俾基礎差嘅學生有時間機會追上。第三類唔谷又冇教快{或收生弱冇本錢學人谷},補底用心做而非表面工程,但一般成績麻麻,到頭來被家厭棄,良心被封為寶校。其實長期親身教過小朋友嘅家長都知道,教聰明勤力舉一反三嘅小朋友唔難,但不辭勞苦教一個弱底嘅小朋友係要付出幾倍心力,亦真正顯出家長/教師既技巧同愛心。

以上可能引起一D名校家長不滿,就當我無野寫亂UP一通,唔好意思。

heytravel  講得太精彩了!  發表於 15-9-23 21:37
chanyw777    發表於 15-9-23 12:14
ericngkc01  寫得超好!!!!!!!  發表於 15-9-22 21:55

你分析得好好,所以我一直喜歡正常進度,無特別教快的學校

lhyxxx 發表於 15-9-22 18:25
教局唔鼓勵教快,但如果一間資助小學谷到TSA靚靚,Pre-S1令同學仔升中勁,家長拜神咁拜無投訴,教育局係好 ...
講得啱,現實就係咁..你果然係心明大義的打手.

apple~y 發表於 15-9-22 21:21

基本上冇一間升中好既學校係正常進度....

apple~y 發表於 15-9-22 21:21

回覆 ok3 的帖子

嘆氣加無奈,識人好過識字!

引用:Quote:原帖由+lai_tat+於+15-09-21+發表本

原帖由 macvn123 於 15-09-21 發表
不好意思,純粹個人感覺,完全沒有看低小朋友能力的意思,如果誤導了他人,在此致歉。
我有呢個感覺因為上 ...
我兒子今年小二,校長上任咗兩年多,之前着手搞體藝,運動校隊多,冰球, 網球,籃球, 音樂,跳舞,成積都不錯,今年開始專注搞學生學術成績,有些科目己在今年轉版,深咗,評估多咗,但不計落成積表,當幫學生温書。我覺得校長嘅方針都好進取吓。

回覆:MC媽 的帖子

個人經驗及認識:
將天的數及科學是英文教,用家朋友說對精英好,對成績差的一般;永樹級名次有獎盃,學校透明度高;田小無名次公佈,學生鬥心唔強,但學習愉快。
將天中產家長較多,升中最積極跨區。
永樹及田小較多平常心家長,樂意在本區升中。
在將天及永樹的頂尖學生都有能力自行考全港神校,田小就少聽啲。
感覺新移民數量:田小>永樹>將天
升中派位好現實:將天>永樹>>田小

想tko有邊間小學不會硬性小朋友一體一藝?

回覆:apple~y 的帖子

津小好少硬性規定一體一藝,但要出外競爭,單靠學業成績很難突圍。

回覆 MC媽 的帖子

原來田小無分名次的? 係咪6年小學都唔分呢

回覆:tphwkl 的帖子

聽聞田小係小一開始已用ABC代表級及班名次。

heytravel  correct  發表於 15-11-10 20:33

回覆:小玲 的帖子

一體一藝始終只是鼓勵性質,好多學生在低年班時會盡量遵從,但高班時根本無再參加。

請教大家,將循同播道又如何?

回覆:beeleebama 的帖子

完全是不同種類學校。
播道是直資英小,將循是津貼小學。

引用:回覆+MC媽+的帖子 原來田小無分名次的?+係

原帖由 tphwkl 於 15-10-16 發表
回覆 MC媽 的帖子

原來田小無分名次的? 係咪6年小學都唔分呢
我仔上年小一冇分,今年小二未知……