用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Marvcuis
go

小一面試

回覆:小一面試

課外活動自由參加

回覆:bbeasy25 的帖子

小女,當年初小,4樣工課( 中英數常),吃完飯做到9點幾,要人陪才做。

引用:小女,當年初小,4樣工課(+中英數常),吃完

原帖由 edu123 於 15-11-19 發表
小女,當年初小,4樣工課( 中英數常),吃完飯做到9點幾,要人陪才做。

...
吓!未試過,成日係學校已經做完功課!回家做通半小時至一小時完成

回覆:bbeasy25 的帖子

妳的小明友很乖

回覆 dttmtong 的帖子

可唔可以分享下見家長係會問咩問題?
我仲以為只係面見小朋友的, 我囝仲細所以而家先開始留意小學投考問題.

回覆:mothercare8888 的帖子

U mean 陳守仁?我未見呀。我睇其他家長話唔會點問問題,會講下小朋友第一和第二次面試表現

回覆:dttmtong 的帖子

我指㘣玄的.

引用:家長環節係兩個非廣東話做母語嘅人。一位係

原帖由 dttmtong 於 15-11-02 發表
家長環節係兩個非廣東話做母語嘅人。一位係講國語,一位似菲律賓人。

問嘅問題都大路,我地都答得小心。
Interview 家長要國語呀
死得啦!我倆公婆都吾識國語

回覆:siuyatyat 的帖子

英,國,粵。  都可以。

回覆:siuyatyat 的帖子

我講廣東話,但老師明顯地唔係用廣東話做母語。我直頭要向前少少細心聽。

至於個家長環節都幾廢下,係完全無雙方交流。只係俾條問題你叫你用幾分鐘表達意見,夠鐘即 stop 你。

大家都係保良局,TSL 個家長分享會有 heart 得多。

回覆:小一面試

我之前見音小都要見家長,同該校老師一齊交流教小朋友心得

祝 你的小朋友 成功入 到tsl。

引用:我講廣東話,但老師明顯地唔係用廣東話做母

原帖由 dttmtong 於 15-11-25 發表
我講廣東話,但老師明顯地唔係用廣東話做母語。我直頭要向前少少細心聽。

至於個家長環節都幾廢下,係完全 ...
我都覺得家長環節好癈!老師無回應!怪

回覆:mothercare8888 的帖子

之前答錯你係因為我完全唔記得圓圓有家長會。

圓圓嘅 so call 見家長係俾個 scenario 你,問家長會點做。枱面會有個計時器,一夠鐘就算你差幾個字未講完都即刻 stop 你。好似考會考咁 time up, pen down.

我個條問題係如果小朋友係學校俾人蝦咁家長應該點做

想收集家長的取向,o麻煩家長o乜不少。

回覆:edu123 的帖子

個人意見:
想收集家長的取向,o麻煩家長也不少。