用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女兒選中學
go

女兒選中學

我的女兒成績只屬中等,一向d科目成績都係c,我們屬觀塘區,有不同的朋友提議梁季x,羅陳楚思,藍田基考及基智,我們夫婦聽到人都亂賣,唔知自行2間點選,可否幫忙給些意見呢?謝謝!

全部C屬中等嗎?老師話band幾?

應該屬band 3

回覆:yingheibb 的帖子

未同老師傾,都未知屬band幾,但因為她很文靜害羞,我當然想選一間適合佢,校風好的中學

yingheibb 發表於 15-9-19 12:56
未同老師傾,都未知屬band幾,但因為她很文靜害羞,我當然想選一間適合佢,校風好的中學

...
都应該係band3……你係边区呢?

梁, 羅應該不用想, 依家太熱門, 可能要2AB,  基孝D人說校風一般, 基智不知,

我識D人band 2bC  會選5邑 或 B3青松.

Yanamami 發表於 15-9-19 13:04
都应該係band3……你係边区呢?
不一定, 要睇排名及其他同學表現.  有學校出巻深, 全級得3個人有90分以上, 有人會問咁全級只有3人BAND1? 又不是, 那學校頭45名都係BAND1, BAND1 裏面有大部份人分數唔夠90分, 該校70-79分係C, 喺該校攞C就可能BAND2中至尾.  因此都係問老師好啲.

回覆:Yanamami 的帖子

觀塘區

回覆:YolandaTam 的帖子

我女兒學係70-79份就c

我囡中英數GS平均分只有80分左右,冇音樂冇體育冇人事,也派到第一志願葵涌蕭明,最後7月叩門入了B1A...

回覆:manyeung88 的帖子

請問最後你女女入邊間B1A?

popowong :oops: :sleep: :sick: :chair: :sleep: :party:

popowong 發表於 15-9-20 23:31
請問最後你女女入邊間B1A?
GH

回覆:女兒選中學

我女兒的情況同你女差不多,我女宜家5年班,我考慮聖安當女書院,但係有人話係B2,有人話係B3,而且多數人都話唔好,我住油塘,我見d女仔都幾斯文,聽講又話五邑好過基孝,唔知係咪五邑中午無得出來吃飯呢,我2次行過啟田道都只見到基孝的學生出來食飯,我個人會中意在學校食,減少在校外流連的機會,天主教普照同何南金就真係好多拍拖囉。

回覆:女兒選中學

切忌越級挑戰,必須要以小朋友嘅能力為主,即使越級成功,讀到死死下咁,盞大家辛苦⋯

TwinWong  一定  發表於 15-10-4 17:22

成績由C升B都算容易, 小朋友加油!

醒目開學勳章

Del

回覆:tracy0927 的帖子

我本身住秀茂坪,其實諗學校都好頭痛囉!