用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 學校學樂器
go

學校學樂器

小女被選學小提琴,想先買個二手試試,問有經驗家長,小一係用乜小提琴,因見到二手有些是1/2,有些1/8,如跟學校買係大約幾錢,因本人對樂器毫無認識.請各位指點

回覆:學校學樂器

不用心急。樂器班10月開課之後老師會評估小朋友體型再決定用什麼尺寸的樂器。

Piiglam 發表於 15-9-12 06:37
不用心急。樂器班10月開課之後老師會評估小朋友體型再決定用什麼尺寸的樂器。

...
補充: 弦學團都可以幫你買琴, 你自己夾過價之後, 先決定同唔同佢買. 當年我唔想煩, 叫弦學團幫我買.

醒目開學勳章 王國長老

1/2, 1/4係SIZE, 按手長決定, 唔駛心急, 報左學校會安排(有無得借唔記得呢), 小提琴唔貴, 初學貨仔全新都係4,5百蚊放心

引用:1/2,+1/4係SIZE,+按手長決定,+唔駛心急,+報

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-12 發表
1/2, 1/4係SIZE, 按手長決定, 唔駛心急, 報左學校會安排(有無得借唔記得呢), 小提琴唔貴, 初學貨仔全新都係 ...
我仔仔今年決定學管樂,第一年學校免費借用,第二年就要收「租金」好像一期1000元! 弦樂不確定是否安排一樣。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-09-12+

原帖由 Piiglam 於 15-09-12 發表
我仔仔今年決定學管樂,第一年學校免費借用,第二年就要收「租金」好像一期1000元! 弦樂不確定是否安排一 ...
如果學到第二年,值得獎枝新俾佢啦

引用:1/2,+1/4係SIZE,+按手長決定,+唔駛心急,+報

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-12 發表
1/2, 1/4係SIZE, 按手長決定, 唔駛心急, 報左學校會安排(有無得借唔記得呢), 小提琴唔貴, 初學貨仔全新都係 ...
想問下是否學校assign 左一定係果樣樂器?

引用:Quote:原帖由+Piiglam+於+15-09-12+發表我

如果學到第二年,值得獎枝新俾佢啦
當然啦!有興趣就買個「私家樂器」俾佢。獎勵佢有毅力沒中途放棄!

Charlotte_mom    發表於 15-9-12 23:00

醒目開學勳章 王國長老

Keroleen 發表於 15-9-12 19:46
想問下是否學校assign 左一定係果樣樂器?
唔係, 學校有樂器班同樂團, 學校鼓勵同學參加, 不過完全自選, 自己出面學又得, 無興趣咩都唔學又得, 好自由的

引用:Quote:Keroleen+發表於+15-9-12+19:46+想問

唔係, 學校有樂器班同樂團, 學校鼓勵同學參加, 不過完全自選, 自己出面學又得, 無興趣咩都唔學又得, 好自由 ...
其實多唔多人在學校學?如要學又要再安排校車

回覆:Keroleen 的帖子

根據阿仔講法,學的人居多,但小ㄧ得大、小提琴,佢2樣都沒興趣。所以等到二年班所有樂器都可以選,老師選左長笛俾佢,佢就非常興奮要我報名參加。 ELA 單上有寫 如果3:30~4:30可以安排校車,如果是4:30~5:30的課就沒校車。

引用:根據阿仔講法,學的人居多,但小ㄧ得大、小

原帖由 Piiglam 於 15-09-13 發表
根據阿仔講法,學的人居多,但小ㄧ得大、小提琴,佢2樣都沒興趣。所以等到二年班所有樂器都可以選,老師選 ...
今年以我所見,所有樂器好像都有比小一選擇woo
我女被assign 小號。但佢話想學敲擊樂

回覆:Keroleen 的帖子

咁好!我地舊年得大、小提琴!如果小朋友鍾意都可以試下。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:學校學樂器

我記得我仔小一果時都好似無管樂。不過唔緊要啦!
管樂就貴d,入門級長笛yamaha都要4k。好彩果時屋企有枝「賣剩蔗」,我仔一直學到而家。
跟學校學的話,4;30有另一轉校車(大部分地區),要另外收費(因為3:30果轉車要照開有額外成本)。好處係好易入樂團,初中高級咁上,小朋友會有成就感。合奏訓練同表演機會亦令小朋友多一個動力繼續學好

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom, 唔知學校俾唔俾佢地用圖片所展示的塑膠長笛?!因為阿仔身高唔高,擔心佢用正常長笛太重,手掌握唔好。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

醒目開學勳章 王國長老

引用:Charlotte_mom,+唔知學校俾唔俾佢地用圖片

原帖由 Piiglam 於 15-09-19 發表
Charlotte_mom, 唔知學校俾唔俾佢地用圖片所展示的塑膠長笛?!因為阿仔身高唔高,擔心佢用正常長笛太重, ...
好似無人用膠bor 。你可以問下「香港管樂學院,學校近年都係佢地教樂器班

引用:Quote:原帖由+Piiglam+於+15-09-19+發表Cha

原帖由 Charlotte_mom 於 15-09-19 發表
好似無人用膠bor 。你可以問下「香港管樂學院,學校近年都係佢地教樂器班

...
收到。我再問下先。或者用返曲型頭(鍍銀身)應該手短都應付到! 多謝晒

引用:Charlotte_mom,+唔知學校俾唔俾佢地用圖片

原帖由 Piiglam 於 15-09-19 發表
Charlotte_mom, 唔知學校俾唔俾佢地用圖片所展示的塑膠長笛?!因為阿仔身高唔高,擔心佢用正常長笛太重, ...
要跟指定型號架! 長笛是用Yamaha

引用:Quote:原帖由+Piiglam+於+15-09-19+發表Cha

原帖由 ihv2kids 於 15-09-19 發表
要跟指定型號架! 長笛是用Yamaha
收到。咁俾佢係學校買啦。 唔駛周圍搵!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ihv2kids+於+15-09-19+發表要

原帖由 Piiglam 於 15-09-20 發表
收到。咁俾佢係學校買啦。 唔駛周圍搵!
通利唔係有開學大減價嗎?夾下價好wor長笛都唔平