用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 怪獸家長
樓主: wonglily
go

怪獸家長 [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 16-2-28 23:39
我地細個時父母好嚴,有乜差錯都虅條侍候,有時父母仲對我地「男女混合雙打」。但佢地而家湊孫就完全放縦。 ...
我兩个都係爷爷嫲嫲湊大, 大女湊到中學畢業, 細女到小六,
湊得好好, 只係千就佢地飲食, 一日食四歺, 放長假仲食五歺,
學業就比返我跟晒, 但放學食荼点休息一陣會催佢地做功課,
兩个都乖同聽話, 初中接妹妹返泥住, 都要時間礳合,
因為以前有人照顧開咩都唔洗佢做, 返到我到仲要幫忙煮飯燙衫,
但今年平和得多, 兩个女好錫兩位長老, 我係排第三

little_yolky  咁爸爸呢  發表於 16-3-2 10:01

回覆 TwinWong 的帖子

爸爸第四

回覆:怪獸家長

我地對阿仔嘅自理能力要求比學業成績更高,阿仔好細個時就知到父母嘅要求,例如外傭姐姐係照顧佢而唔係服侍佢,能力以內嘅事情要自己處理,週末要自己執一次房、書包每天要自己執拾,而且永遠要自己攞....總之要盡力及盡早要佢學懂自理,我唔理人地點睇我係唔係怪獸家長,但我唔想有個怪獸仔。

TwinWong 發表於 16-3-2 10:18
回覆 TwinWong 的帖子

爸爸第四
所以無怪乎當年我老細教我老公, 唔駛咁俾心機照顧小孩子, 因為小孩子長大都係親媽媽, 爸爸幾努力都係徒然。佢教我老公, 湊小朋友好簡單, 放底兩杯杯面就搞掂。

TwinWong    發表於 16-3-3 09:56

回覆:wonglily 的帖子

有怪獸學校便有怪獸家長

考試固然重要,但考試好唔代表一切. 唔好俾太大壓力小朋友?
最近有朋友請我食生日飯但係阿仔就黎考試, 我話唔得閒出去食想同阿仔温多D書, 希望佢可以考到精英班. 朋友就同我講"考試固然重要,但唔好逼得阿仔太緊俾佢太大壓力,考試好唔代表一切" 我宜家只能要求佢起碼温哂考試範圍.算唔算俾太大壓力?

我以前不在乎孩子的成績好壞的,覺得不能逼小朋友,覺得成績不代表一切,要讓孩子快樂學習,健康成長. 但係宜家嘅教育制度係用成綪去決定小朋友升唔升到去好D嘅學校, 我又唔可以對阿仔冇要求, 但目前只能要求佢起碼温哂考試範圍. 如果有時間我都想阿仔做D額外補充練習等佢可以考得再好D. 但次次因為功課多冇時間温定書,  到考試前一兩星期先開始温書, 連考試範圍都温唔熟 >.<  

其實阿仔吸收力都算好, 差唔多次次考試都只温哂考試範圍.都成績考得唔錯, 學校老師話以佢嘅能力係可以考得再好D.  幫阿仔補習劍橋嘅英語老師話阿仔吸仔收力強, 以佢嘅資質可以讀D英文更深嘅學校.  好似佢教佢作文, 第一次錯好多, 教咗佢後第二次作己經大部份可以改返之前錯的.  只係專注力不足, 如果專注力好D, 佢成綪會更好.  
想阿仔成綪會更好, 但我真係有心冇力, 因為唔係好識教又冇時間. 我己經盡咗力啦!  

我表達能力較差,冇同朋友解釋咁多, 只想係度"呻" 吓我嘅感想.

洋蔥頭媽咪  我啲仔係考試前 1-2 星期先温書  發表於 16-5-21 22:02
Yanamami  禁阿女不嬲都係考前两周开始温  發表於 16-5-21 09:37

yee8001 發表於 16-5-16 12:03
考試固然重要,但考試好唔代表一切. 唔好俾太大壓力小朋友?
最近有朋友請我食生日飯但係阿仔就黎考試, 我話 ...
唔知阿仔幾大個呢? 就嚟暑假, 仔仔唔夠專心, 會唔會係唔夠瞓。試吓俾佢瞓到夠。可能事半功倍。既然老師同補習老師都話佢理解力好, 咁平時功課多其實已經係溫習, 如果夠瞓, 上堂專心聽老師講書+專心做好功課, 老實講已經係溫咗書了。可以暑假試下早D買教科書俾仔仔, 等佢睇一次, 上堂時會易吸收好多。

瞓得夠, 脾氣又好D, 精神又好D, 學嘢都專心D。

little_yolky 發表於 16-5-16 15:06
唔知阿仔幾大個呢? 就嚟暑假, 仔仔唔夠專心, 會唔會係唔夠瞓。試吓俾佢瞓到夠。可能事半功倍。既然老師同補 ...

阿仔今年四年班. 阿仔唔夠專心, 都可能係唔夠瞓, 同埋家長日老師有話佢上堂多嘢講 ,不過唔算嚴重>.<

王家爸爸  同我細仔有啲似  發表於 16-5-16 17:47

回覆:怪獸家長

引用:回覆+samsam123321+的帖子 好食好住唔關怪

原帖由 Fado 於 16-01-29 發表
回覆 samsam123321 的帖子

好食好住唔關怪獸事,但教到個仔十歲人都未識食蝦,9歲都未識自己沖涼,食條菜 ...
認同你的說法,我的小朋友都有些這些情況,很多證書獎盃獎牌,但不會吃蝦,不會啃骨頭,不喜歡吃青菜,不過可以自己沖涼自己放學回家,現在我們認識到事態嚴重性,不好的地方已經得到了一些改善,還好他自己也認同自己某些事情要改也願意改!去年暑假送去深圳夏令營吃了不少苦。

Fado 發表於 16-1-29 07:23
回覆 samsam123321 的帖子

十歲人未夠去勻大半個地球,大個仲有乜好追尋?...
同感,早幾年我仲講笑話唔通去月球,不過過多十年廿年可能真是可以去火星la

little_yolky 發表於 16-1-29 12:45
最嬲就係同長老食飯, 阿女自己mok緊蝦殼, 係論盡D(佢得6歲咋), 但都係努力緊, 但99就好大聲响對面大叫「你 ...
已經好比面,話照顧得唔好請多個工人仲頂心頂肺

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-5-16+15:06+

原帖由 yee8001 於 16-05-16 發表
阿仔今年四年班. 阿仔唔夠專心, 都可能係唔夠瞓, 同埋家長日老師有話佢上堂多嘢講 ,不過唔算嚴重>.<
...
男仔多數都口多多!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-1-29+12:45+

原帖由 MrBeast 於 16-05-21 發表
已經好比面,話照顧得唔好請多個工人仲頂心頂肺
咁你又放心喔,所有嘥錢嘢,99都唔會做的。

引用:Quote:samsam123321+發表於+16-1-29+10:38+

原帖由 little_yolky 於 16-01-29 發表
我細個時同你一樣, 阿媽識劏雞的, 仲有養住條鯉魚整薑葱屈鯉。

不過, 實在太可怕了, 所以學唔嚟。 ...
婆婆從阿仔好細時已經幫洗阿仔腦“骨骨唔食得”

‹ 上一主題|下一主題