用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 學費加了15%.校巴加了20%
樓主: everytouch
go

學費加了15%.校巴加了20%

回覆:MissMusic 的帖子

網上睇卡通做閱讀報告,做夠唔知20定30份有張cert.

每星期要交一次,我理解係功課既一部分

回覆:學費加了15�巴加了20�

咁其實校巴,學費,什費今年幾多?我見報名費都成$90,比其他學校貴

引用:咁其實校巴,學費,什費今年幾多?我見報名

原帖由 kiki826 於 15-09-15 發表
咁其實校巴,學費,什費今年幾多?我見報名費都成$90,比其他學校貴

...
我都唔太晞點解可以收$90

回覆:gigisze1220 的帖子

好多K2家長都不買,何况K3,團結是力量,多人唔買,學校都冇乎,學校真是愈來愈過份

回覆:bearonweb 的帖子

不是功課的一部份、我認識的朋友也有不參加的、張証書聽說沒有大作用、evi的目的是鼓勵家長陪小朋友一起學習

引用:仲有往年都可以著羽絨返學,今年要$480買件

原帖由 gigisze1220 於 15-09-12 發表
仲有往年都可以著羽絨返學,今年要$480買件䄛,話唔可以著自己的羽絨褸返學。我小朋友讀埋今年,著嗰2-3個 ...
我會認為照著自己羽絨䄛算,都K3. 班主任唔會除小朋友。

引用:好多K2家長都不買,何况K3,團結是力量,多

原帖由 maniris 於 15-09-15 發表
好多K2家長都不買,何况K3,團結是力量,多人唔買,學校都冇乎,學校真是愈來愈過份

...
敢怒不敢言, 過猶不及

引用:不是功課的一部份、我認識的朋友也有不參加

原帖由 muiwongmui 於 15-09-16 發表
不是功課的一部份、我認識的朋友也有不參加的、張証書聽說沒有大作用、evi的目的是鼓勵家長陪小朋友一起學 ...
不參加,但係一定一定要比錢$2000年

引用:咁其實校巴,學費,什費今年幾多?我見報名

原帖由 kiki826 於 15-09-15 發表

...
預$5-6000/半年

回覆:everytouch 的帖子

是校本課程練習簿費及校本電腦課程費嗎?上學期是$1000
沒有清楚指明只是evi,其實是列明清楚好一點、但$1000是否還包括其他練習簿費呢?

引用:是校本課程練習簿費及校本電腦課程費嗎?上

原帖由 muiwongmui 於 15-09-16 發表
是校本課程練習簿費及校本電腦課程費嗎?上學期是$1000
沒有清楚指明只是evi,其實是列明清楚好一點、但$100 ...
只EVI. $1000 for sure

引用:Quote:原帖由+muiwongmui+於+15-09-16+發表

原帖由 everytouch 於 15-09-16 發表
只EVI. $1000 for sure
有圖有真相,$1000係上學期所有學校自制功課練習簿, 和EVI費用。
請睇清楚先鬧學校。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-16+發表

原帖由 ozduckie 於 15-09-16 發表
有圖有真相,$1000係上學期所有學校自制功課練習簿, 和EVI費用。
請睇清楚先鬧學校。
為何不把evi break down 出來,evi 太便宜 or 練習薄太貴?是所謂的巧立名目麼?不是,是 嚴眼法而巳

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+15-09-16+發表有

為何不把evi break down 出來,evi 太便宜 or 練習薄太貴?是所謂的巧立名目麼?不是,是 嚴眼法而巳

...
就算把Evi breakdown 拆出來又如何?就當Evi 係免費,功課簿收$1000, 你都會依然鬧學校收得貴。功課簿係學校自制的,一學期有十本八本,係老師們的心血,當然如果你要夾硬話photocopy 好平,我亦冇話可說。

我不是要徧幫學校,學校有地方的確做得不完善,但學校從冇欺騙過你。學校創校40年,從冇講明係net teacher 做班主任,簡介會亦講明net teacher 係每日40分鐘,從冇欺騙成分。至於學費值唔值就見人見至。你覺得學校收得貴係你的意見,我尊重。我亦覺得每年加$500係多,但我唔覺得唔抵唔值。

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-16+發表

就算把Evi breakdown 拆出來又如何?就當Evi 係免費,功課簿收$1000, 你都會依然鬧學校收得貴。功課簿係學 ...
其實無必要爭議既。  覺得唔妥  同學校反映   我相信貴校會break down 既。

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+15-09-16+發表就

原帖由 babyjk2013 於 15-09-16 發表
其實無必要爭議既。  覺得唔妥  同學校反映   我相信貴校會break down 既。

...
非常同意,有不滿應該直接向學校反映。學校通告寫到明$1000係功課簿加Evi ,都可以話學校掩眼法欺騙家長,仲話係Evi for sure......

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-09-16+發表

非常同意,有不滿應該直接向學校反映。學校通告寫到明$1000係功課簿加Evi ,都可以話學校掩眼法欺騙家長, ...
反影了,一定要交

引用:Quote:原帖由+ozduckie+於+15-09-16+發表非

反影了,一定要交
Evi 係功課和課程一部分,所以好似書費甘一定要交。雖然你可能覺得Evi 冇用。

Evi 係功課和課程一部分,所以好似書費甘一定要交。雖然你可能覺得Evi 冇用。

...
老師說可不交,我從不交

請睇清楚先鬧學校。
咁多本書1850又幾抵喎。