用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 學費加了15%.校巴加了20%
go

學費加了15%.校巴加了20% [複製鏈接]

大家子女想讀要三思,沒有Net 做班主任的(不太值),重兩文三語要考慮.5個net 有3個印度口音

1    0    0    0

回覆:學費加了15�巴加了20�

York 都只加了7%.
學費每年加15%. 連加兩年了

回覆:學費加了15%.校巴加了20%

最近d覆真係一致性差

英藝都係加左$100🙈

回覆:everytouch 的帖子

你是否用家? 請問有邊間不加價?

引用:你是否用家?+請問有邊間不加價? +

原帖由 muiwongmui 於 15-09-09 發表
基本上間間都加
但佢加幅大左少少
仲有果d隱藏雜費聽到都有d驚訝
唔係有人講   我都唔知

你對呢d雜費  有咩感覺?

回覆:babyjk2013 的帖子

我冇感覺 因為雜費一清二楚

引用:Quote:原帖由+muiwongmui+於+15-09-09+發表

原帖由 babyjk2013 於 15-09-09 發表
基本上間間都加
但佢加幅大左少少
仲有果d隱藏雜費聽到都有d驚訝
學校從冇隱藏雜費,除左每半年收的雜費外,每個月要額外寫的支票唔多,大概都係每年一次的旅行車費、聖誕聯歡會費用和課外活動費,不過這些全部自由參加,如果覺得唔值可以唔參加,唔參加唔需要俾錢。
我深信九龍塘所有私幼都有呢d雜費,值定唔值、貴定唔貴就見人見至。學校係明買明賣的。

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-09-09+發表

原帖由 ozduckie 於 15-09-09 發表
學校從冇隱藏雜費,除左每半年收的雜費外,每個月要額外寫的支票唔多,大概都係每年一次的旅行車費、聖誕聯 ...
明白

的確所有私校都有哩D雜費, 只係D費用比人地貴啫, EVI又要連薄費一齊收, 跟本D家長就唔想JOIN EVI, 唔JOIN又話唔得, 半個學期淨薄費同EVI要$1000......即一年起碼$2000, 我知好多學校收EVI一年都係$100-300左右不定, 我地之前有家長曾經問過學校EVI半年收$600, 咁就知點解學校唔拆個數出黎.....的確係明買明賣, 因為好多雜費既野跟本你要買, 你冇得唔買

回覆:學費加了15%.校巴加了20%

我真係想知多d

雜費我明白有   但係唔係咁唔合理?

各用家講一講呀

evi 最不合理,人收2-300 佢收2千/年。加上校巴的加20%貴價(這兩項亦相信校方不無抽水)聖誕酒店party$395(大小同價,一家三口成為$1200,按排差,食物凍同小),唔join 小朋友會被分開冇得練習,唔知心理上會否有影響。茶點半年$2000, 雜費有人話多有人話少, 我不作定論。我真心覺得, 重點係佢不是net 做班主任 成本有限,兩個廣東話老師班主任,唔值得收這樣的價。全校5net 有3net 印度口音。這價是SC,York 等 bilingual 班價。 金巴倫這學校見自己收生成績理想 於是就更唯利是圖 大幅加價(15%). 從價值投資法這角度想,就知道他已嚴重扭曲自己學校的定位。 簡單d做個比喻就是在舊居中起重建幾萬元一尺的豪宅。

最近是申請下一學年入學的日子, 都希望各家長 辛苦搵學校之餘能夠找到一間 自己心目中理想的學校。 提供的值是最準確的資料。學費次之,重兩文三語千祈不要考慮, 這樣的學費在外找兩文三語的學校 絕不難。 申請左留位費係需要一萬元左右

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-09-09+發表

學校從冇隱藏雜費,除左每半年收的雜費外,每個月要額外寫的支票唔多,大概都係每年一次的旅行車費、聖誕聯 ...
明買明賣絕對講得無錯。 但真係預算唔到學費會加15%車費加20% 校方完全冇顧及巳入學 學生家長的負擔。 他的定位從來不是貴族學校, 家長要承受學校轉向轉型的困局。

evi 收貴別人80-90%($2000 和$2-300 的分別),感覺極不良好,又不能say no. 這 還不是"隱藏"收費麼?

引用:你是否用家?+請問有邊間不加價? +

原帖由 muiwongmui 於 15-09-09 發表
加價幅度,不是加價。 學費是年年加的。

我搭的校巴缐同幾位同車的家長討論過、有些是L2的家長、縱使升幅大、但仍覺得價錢很合理。

引用:我搭的校巴缐同幾位同車的家長討論過、有些

原帖由 muiwongmui 於 15-09-12 發表
我搭的校巴缐同幾位同車的家長討論過、有些是L2的家長、縱使升幅大、但仍覺得價錢很合理。

...
同一route,為何在新學年大加20%.油價不升反跌,公務員人工加4.66%. 學童應無減少。加覆 離經叛道

咁上年比較便宜

仲有往年都可以著羽絨返學,今年要$480買件䄛,話唔可以著自己的羽絨褸返學。我小朋友讀埋今年,著嗰2-3個月。

引用:的確所有私校都有哩D雜費,+只係D費用比人地

原帖由 Mymelody33 於 15-09-10 發表
的確所有私校都有哩D雜費, 只係D費用比人地貴啫, EVI又要連薄費一齊收, 跟本D家長就唔想JOIN EVI, 唔JOIN又 ...
請問乜野係evi呢?

‹ 上一主題|下一主題