用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2016-2017小一面試1st interview分享
樓主: frwong00
go

2016-2017小一面試1st interview分享

bor_bor 發表於 15-9-7 13:30
玩嘅玩具都好似有d不一樣,至少我仔同佢d同學就有分別,同埋我仔(超大仔)in嘅鐘數眼見大部份都大仔大女, ...
校長响小朋友面試的時候, 同家長BRIEFING ?

mimi1102 發表於 15-9-7 14:45
校長响小朋友面試的時候, 同家長BRIEFING ?

校方安排在等候既家長到禮堂睇學生拍既片, 仲有校長同副校長親身講解面試內容等等。呢點我覺得校方幾體貼, 唔駛家長呆等。

回覆:2016-2017小一面試1st interview分享

可唔可以係度分享故事同問題㗎?

vinik 發表於 15-9-7 16:17
校方安排在等候既家長到禮堂睇學生拍既片, 仲有校長同副校長親身講解面試內容等等。呢點我覺得校方幾體貼, ...
我地以前要離開學校大概30分鐘, 然後返去學校接佢地, 依家有咁既安排又唔錯喎

醒目開學勳章 王國長老

mimi1102 發表於 15-9-7 16:41
我地以前要離開學校大概30分鐘, 然後返去學校接佢地, 依家有咁既安排又唔錯喎
...
唔係啊, 聽講座好幾年喇....要離校嗎以前

引用:我的小朋友聲稱用雪花片砌電單車,相信每組

原帖由 Upperfish 於 15-09-07 發表
我的小朋友聲稱用雪花片砌電單車,相信每組不同
我個都係咁樣講

回覆:Charlotte_mom 的帖子

佢有話可以去禮堂等, 但冇話會有校長上台演講, 所以我地去左圖書館等到差不多夠鐘先返

照我細女報告,看完動物故事抽動物咭作自我介紹其實有點特別的。小朋友要依片中動物的自我介紹來回應。片中的小動物是以書面語介紹自己的。片中說:"我是小猴,我住在森林裏………"而非“'我係小猴,我住喺森林入面……“所以我估小朋友應可能用書面語回應比較合適………?
以上由小朋友轉述,未必全部正確!!

回覆:JonesDay 的帖子

我個囝仔話in完有老師扮喊。
唔知佢地想test d 乜。
不過阿仔話老師冇眼戾,看起來就是扮喊,都唔知做乜好,所以小朋友都沒有特別過去看。
唔知阿仔有冇吹水。

回覆:2016-2017小一面試1st interview分享

有無人知港同2nd round interview考什麼?🙏

回覆:ooooohk 的帖子

我女話有工作紙做要計數   跟住有老師問下問題   成個面試阿女話好好玩………

醒目開學勳章 王國長老

引用:有無人知港同2nd+round+interview考什麼?&

原帖由 JonesDay 於 15-09-09 發表
有無人知港同2nd round interview考什麼?🙏
小組見校長或副校,坐定定答問題

回覆:Charlotte_mom 的帖子

謝謝Charlotte mom! 好驚呀!會問佢地咩野多呀?

印象中記得校長曾說過有兄姊就讀的弟妹一定有2nd interview, 不知是否正確?Thx!!

我囝話老師冇問過問題,唔使答問題

回覆 JonesDay 的帖子

1. check報到信, 行去自己個行坐一陣,跟住有啲小學生哥哥,姊姊帶上課室 (個姐姐仲同阿仔傾計,摸咗佢個頭一下)
2. 老師帶 唱歌,跳舞"If you are happy and you know it, clap your hands" (唔計分)
3. 看英文片(動物故事), 唔同group, 故事內容有啲唔同, 寫中文名, 圈答案, 計數
4. 拋豆袋遊戲, 合作遊戲.
5. 課室內5個老師, 小朋友見齊5個答問題, 有中,英認字(淺的), 有普通話.

(以上是6-7個小朋友的面試情況,其實同前兩年一樣,希望幫到你.)

另外記得準時, 報到時間前5分鐘先開門比你入. 你之前可在對面體育館坐底等,因為校門前可能中頭獎(鳥屎)同好熱.
但9月6日有一個家長個仔in上午,比報到時間遲了一分鐘, 校工關大門, 無得in.打去office, admin都話遲到無得in.很可惜!
(之前簡介會有提, 學校有send sms提遲到無得in, 1st時校長喺禮堂都有講, 仲話2nd in如果家長要返工,可以叫工人帶,但要確保工人唔好遲到,否則係無得考)

retriever  相當有心的家長  發表於 15-9-17 13:28

retriever 客氣了!
我同一班朋友自己攪Mock Interview, 跟足前幾年題目 (唱歌,做動作, 英文片(動物故事),寫中文名, 圈答案, 計數, one-on-one, three-on-one interview.)

加埋之前幾次練習中,11個考,有7個入咗2 nd in. 好幸運!

回覆 bosebb 的帖子

請問2nd in 有幾多人呀?

回覆:Jeromeyy 的帖子

1000個

回覆 Upperfish 的帖子

有無小朋友出來分享是沒有用雪花片砌車(任何野)?