用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵涌伍若瑜是band 2 頭嗎?
go

葵涌伍若瑜是band 2 頭嗎?

知其實band 1 尾生會揀,但是否此校仍屬band 2 頭中中呢?請家長們分享下!Thanks!

回覆:葵涌伍若瑜是band 2 頭嗎?

題外話,今年阿仔小學有兩位師弟升陳兆民,據聞是Band2頭成績。出年你仔出生率更低,可進取的

引用:題外話,今年阿仔小學有兩位師弟升陳兆民,

原帖由 dobbybabie 於 15-09-05 發表
題外話,今年阿仔小學有兩位師弟升陳兆民,據聞是Band2頭成績。出年你仔出生率更低,可進取的

...
我就係心思思!不過我仔band 2中倒,驚冇得in陳兆民! 所以就想揀伍校搏一搏!另外睇埋吳祥lll、顧中和李賢堯,謝謝你的意見!

引用:陳兆民不是全in..上年只in+band+one.+朋友b

原帖由 cherriesiu 於 15-09-05 發表
陳兆民不是全in..上年只in band one. 朋友band two 中,自行伍中,李中,顧中佢話多人爭!最乙ㄧ李中,乙二 ...
請問李中是李兆基抑或李賢堯?你朋友最後是派吳祥川嗎?

回覆:NurseSally 的帖子

其實你地認為顧中或李賢堯,哪間學術會好些?Thanks!

引用:李中是李賢堯,我自已喜歡顧中多d

原帖由 cherriesiu 於 15-09-06 發表
李中是李賢堯,我自已喜歡顧中多d
為何你較喜歡顧中呢!請分享!

引用:顧中成绩比較穩定

原帖由 cherriesiu 於 15-09-06 發表
顧中成绩比較穩定
我諗都係!你估乙一搏伍校,乙二顧中是否好搏!For band 2 生!

引用:知其實band+1+尾生會揀,但是否此校仍屬ban

原帖由 NurseSally 於 15-09-05 發表
知其實band 1 尾生會揀,但是否此校仍屬band 2 頭中中呢?請家長們分享下!Thanks!

...
咁其實伍若瑜band幾?

peggy  B2A  發表於 15-9-22 19:52

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+15-09-05+發表

原帖由 Karmen希希 於 15-09-22 發表
咁其實伍若瑜band幾?
b2

引用:Quote:原帖由+Karmen希希+於+15-09-22+發表

原帖由 晴晴小B 於 15-09-22 發表
b2
咁伍校課程深嗎?多吾多科目用英語教呢?

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-09-22+發表b2

原帖由 NurseSally 於 15-09-22 發表
咁伍校課程深嗎?多吾多科目用英語教呢?

http://applications.chsc.hk/ssp2014/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=76

dobbybabie 發表於 15-9-5 16:40
  ...
葵青校網:(不包括特殊學校)
2014 年的小六學生有 3018 人 (已升中一)
2014 年的小五學生有 2998 人 (來年升中一)
只減少 0.67%

從數字來看,來年不宜更進取的。

資料來源:http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2014.pdf (第 62 頁)

以學校的公開試成績來說,已有 BAND 2A 學校的水平了。
況且學校在高中開設的課程中,有不少是以英文來教授的,反映學校有不少學生具有良好英文能力。

http://www.twghwyyms.edu.hk/docu ... %B0%A1%E4%BB%8B.pdf

回覆 憫父 的帖子

咁荃灣網呢? 好擔心個女3年後派位情況(現小四)

妹妹頭 發表於 15-9-23 08:04
回覆 憫父 的帖子

咁荃灣網呢? 好擔心個女3年後派位情況(現小四)
荃灣校網:(不包括特殊學校)
2014 年的小六學生有 2071 人 (已升中一)
2014 年的小五學生有 2049 人 (來年升中一)
2014 年的小四學生有 2110 人
2014 年的小三學生有 2065 人
2014 年的小二學生有 2159 人
2014 年的小一學生有 2155 人

你囡囡果年比今年多 1.9%。
一般來說,每區小學各級人數通常會按年略為增加,囡囡升小六時,或許已不止 1.9%。

從數字來看,來年不宜更進取的。

資料來源:http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2014.pdf (第 62 頁)

妹妹頭  明白, 真係要多D爬文, 要更了解新既數字, 咁就可以更加安心  發表於 15-9-23 10:51