用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 咩性格嘅小朋友啱讀真道?
go

咩性格嘅小朋友啱讀真道? [複製鏈接]

有無而家讀緊嘅小朋友家長可以分享吓子女係邊種性格或有咩特質?
仔仔出年揀小學,今年K1班主任已經同我講佢啱讀活動教學嘅學校,加上本身鍾意真道嘅模式,但唔知佢係咪啱讀真道
另外佢係12月出世細仔,唔知收佢嘅機會會否減低?
謝謝

3    0    0    0

同意真道較適合好奇心重、愛探索和思考的小朋友,但不一定要性格活潑的。

有一次小學家長會, 班主任說班裡面個個都係領袖, 我就明白老師的辛苦.

另外, 學生十分喜歡返學, 以至他們很怕犯校規. 例如在校內用手機, 基本上連高中的同學也不會犯!

引用:有一次小學家長會,+班主任說班裡面個個都係

原帖由 joyjoyparent 於 15-11-03 發表
有一次小學家長會, 班主任說班裡面個個都係領袖, 我就明白老師的辛苦.

另外, 學生十分喜歡返學, 以至他們 ...
我小朋友初小,佢好喜歡返學,只係最唔喜歡起身返學嘅過程,佢話為咗唔錯過上課時嘅任何嘢,學習任何知識,自動自覺930準備好瞓,10點前一定要熄燈,即使有測默考都唔理,分數事小,聽小咗玩小咗事大。有d同學甚至因為無la la有人假期而喊,因為實在太唔想錯過某d堂。每日我都問我小朋友有乜開心事分享,因為我好懷念以前返學開心嘅日子,好想從佢口中知多d開心埋一份。佢每日好似都講極唔完,聽到都開心。

joyjoyparent    發表於 15-11-4 20:15

回覆:咩性格嘅小朋友啱讀真道?

多謝大家嘅答覆呀!
面試時有無咩要準備呀?仲有幾個月就面試喇~

引用:多謝大家嘅答覆呀! 面試時有無咩要準備呀?

原帖由 dim731 於 16-03-16 發表
多謝大家嘅答覆呀!
面試時有無咩要準備呀?仲有幾個月就面試喇~
請問真道幾用interview ? In 幾多次?通常幾月放榜?

‹ 上一主題|下一主題