用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小2013-215升中結果已公佈
樓主: 小Monkey
go

宣小2013-215升中結果已公佈 [複製鏈接]

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-9-8+13:18+APS已

原帖由 hkpapa852 於 15-09-08 發表
以入B1中學率計, APS應該係全港最高, 不過如果講揀中學嚟睇, 我覺得SFA既學生家長識揀D..... SFA最多人入既 ...
有時人揀我,我揀人,如果星展收我仔,我諗我唔會去奢望:或者皇仁自行得呢。呢個制度好難玩

marcuscyrus 發表於 15-9-8 15:56
雖然我未詳細研究過各科成績,但我覺得新高中的其中3個核心科,中,英,通都是對數理強語文弱的男生不利, ...
語文不利男生, 都係籍口啫. 其實多年以嚟, 不管以前AL定係依家既DSE, 都要考中英文架啦!

又唔見KC, QC, St Joseph係咁.... 就算觀塘間B1男校聖言, DSE成績同入U率(2014年成績: 3322率85.1%, 有67%學生入本地degree)都好過LS同DBS囉!

LS其實都叫老實D, 年年都有出成績, 睇到只係衰中文.... 聽聞LS今年中文攞到3級既學生百份比終於有突破, 好似去到80%有多, 成績應該會好番D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852, would you kindly compare the DSE results of SPC, YWC and DBS for the past two years?

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+15-9-8+15:56+雖

語文不利男生, 都係籍口啫. 其實多年以嚟, 不管以前AL定係依家既DSE, 都要考中英文架啦!

又唔見KC, QC, St ...
以前alevel中化同ue同現在dse中英文程度有分別嗎?
真心請教,非挑戰。
題外話,以前我有同學數理高分,ue過唔到,我記得佢有大學offer,但要求佢take extra credits in english同retake UE。
我2個仔,講真我都對佢地前途不感樂觀

marcuscyrus 發表於 15-9-8 16:13
以前alevel中化同ue同現在dse中英文程度有分別嗎?
真心請教,非挑戰。
題外話,以前我有同學數理高分,ue過 ...
實際分別唔清楚, 我都無研究
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ymq 發表於 15-9-8 16:12

hkpapa852, would you kindly compare the DSE results of SPC, YWC and DBS for t ...
SPC同YW只公佈上年成績, 兩者相若..... 根據另外幾位升中版資深會員提供DBS既資料(DBS只有係簡介會提過高中成績), DBS上年成績應不如前兩者

ymq  Thanks  發表於 15-9-8 16:49

hkpapa852 發表於 15-9-8 15:54
以入B1中學率計, APS應該係全港最高, 不過如果講揀中學嚟睇, 我覺得SFA既學生家長識揀D..... SFA最多人入既 ...
禁各小学有自己喜好同track record啫~~好似KTS男仔喜揀LS—样,APS鈡情DBS, SFA就揀St Jo~好呀!分散唔洗硬碰~各取所需咪幾好?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-8+15:54+以入

原帖由 Yanamami 於 15-09-08 發表
禁各小学有自己喜好同track record啫~~好似KTS男仔喜揀LS—样,APS鈡情DBS, SFA就揀St Jo~好呀!分散唔洗硬 ...
又啱喎,自己走線

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-9-8+13:18+APS已

其實不止18位,聽聞20,有人轉了去QC,LS,女亦有叩到Marymount & maryknoll

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-09-08+發表禁

原帖由 marcuscyrus 於 15-09-08 發表
又啱喎,自己走線
係又啱,咁又唔會爭學生

唔知關唔關津校事,呢啲學校盡收Top Students,而基層亦比DB多, 而DB 要留返多啲位俾小學,而佢收宣小嗰枕都有啲只是運動叻。

Connie12747 發表於 15-8-30 07:32
2013-2015

直資中學 拔萃男書院    22

‹ 上一主題|下一主題