用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 - 香港家長的出路?
樓主: ylmanhk
go

港同 - 香港家長的出路? [複製鏈接]

引用:Quote:mimi1102+發表於+15-8-31+12:29+我諗

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-31 發表
老實講, 我都唔希望有家長因為港同見報, 所謂出左名, 以狀元為大前提去申請 (靠名氣/排行榜選校, 我最怕)
...
同意。堅持以學生為本, 尊重學生為獨立個體正正是很多「名」校及怪獸家長忽略的重點!但BK家長明白者能有幾多?我一説港同好,部份人走去説港同入學要過關斬將,我意思係佢能培養「啟智」,不是「背誦考題」。再說能配合「性格」,因材施教,不是「以「名聲」為本」!?

ylmanhk 發表於 15-8-31 13:09
同意。堅持以學生為本, 尊重學生為獨立個體正正是很多「名」校及怪獸家長忽略的重點!但BK家長明白者能有幾 ...

其實可否分享下....何謂"名"??....又似乎...如何見得主流學校唔會"堅持以學生為本, 尊重學生為獨立個體" ??....不重視培養啟智...全為背誦考題....唔會"配合性格,因材施教"...皆以「名聲」為本....可否分享下你用家身份既難忘經驗体會

又分享下學校如何能配合每位學生不同性格...再因材施教...相信不少家長都想知多D...謝謝

Charlotte_mom 發表於 15-8-31 12:45
通常家長睇升學數字會睇幾個:

3322 / 33222 (3322即中英3, 數LS2, 係入大學最低要求, 唔好以為好易, 好多 ...
其實好多數字因沒有統一標準, 都有好多誤導性.

好似3大率, 一般以為入3大,即係一定係入degree course啦! 但近年發覺, 有部份中學, 將三大既持續進修學院舉辦既自資學士/副學士/高級文憑課程, 一律當作入三大計..... 當中既"degree course"水份, 又高咗不少.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-8-31 15:41
其實好多數字因沒有統一標準, 都有好多誤導性.

好似3大率, 一般以為入3大,即係一定係入degree course啦!  ...
好難架.....有幾多間願意100%透明? 公佈JUPAS仲要公佈埋幾多入8大, 幾多入3大, 每間又幾多入DEGREE, 好難LOR

大家都明, 數字遊戲真係要好小心, 睇少一眼都唔得, 正常地每一間學校就千方百計泵大個數, 衰D就玩埋文字遊戲, 唯有家長自己睇得小心D LOR

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-8-31+13:47+編輯

原帖由 mcl203 於 15-08-31 發表
1. 其實可否分享下....何謂"名"??
名校就是眾多家長傾心的萬人迷,近年有人用「神校」來形容。

2. 如何見得主流學校唔會"堅持以學生為本, 尊重學生為獨立個體" ??....不重視培養啟智...全為背誦考題....唔會"配合性格,因材施教"...皆以「名聲」為本....可否分享下你用家身份既難忘經驗体會
以上種種也是板主及有些家長指出,成也「名聲」敗也「名聲」。未成名,學校以學生為本,學生因材施教。但一旦成名,學校要繼續求「名」,萬千學生只是一件用具,合用可留,否則請另謀出路。

3.又分享下學校如何能配合每位學生不同性格...再因材施教...相信不少家長都想知多D...謝謝
因材施教是不要倒模式,以背誦抄寫作、考試為唯一學習方法,so boring and ineffective.

ylmanhk 發表於 15-8-31 17:23
1. 其實可否分享下....何謂"名"??
名校就是眾多家長傾心的萬人迷,近年有人用「神校」來形容。
明白....謝謝.....咁.....我諗若有機會....可能真係要親身体驗一下....可能會存在頗大差異

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-8-31+17:23+1.+其

原帖由 mcl203 於 15-08-31 發表
明白....謝謝.....咁.....我諗若有機會....可能真係要親身体驗一下....可能會存在頗大差異
...
當然,社會正正需要更多元及包容差異。

回覆:港同 - 香港家長的出路?

路過的,對新學制唔熟悉,知道有d係睇分數,請問高過幾多分,成績叫唔錯呢?

既然港同是一條龍及因材施教的學校,港同又怎會在早前突然拒絕一㧗在小學部愉快學習了六年的同學繼續升上中學部呢?為何他們又不能被因材施教呢?

wonglily  這班學生不合適愉快學習嗎?  發表於 15-8-31 20:45

醒目開學勳章 王國長老

救命, 早前=2008年, 你鐘意提舊事, 隨便啦

引用:救命,+早前=2008年,+你鐘意提舊事,+隨便啦

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-31 發表
救命, 早前=2008年, 你鐘意提舊事, 隨便啦
只是想了解一下當年為何一間龍校有那樣決定,是否現在無論任何成績都可完成12年課程及因材施教?

其實今日港同及直道的成績,的確使人刮目相看,絕對證明在傳統以外,這批直資新貴巳成為另一股新勢力。看來家長培育子女時,可有更多的選擇了!

Biscaya 發表於 15-8-31 20:46
只是想了解一下當年為何一間龍校有那樣決定,是否現在無論任何成績都可完成12年課程及因材施教?

...
呢件事我唔清楚詳情, 但如果學校一早訂明規則, 學生唔達標無得直升, 咁係無得怨.

如果無事先講明規則, 咁就有得拗.

要無條件直升, 只有官津既一條龍中小學先可以
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-08-31+

原帖由 ylmanhk 於 15-08-31 發表
同意。堅持以學生為本, 尊重學生為獨立個體正正是很多「名」校及怪獸家長忽略的重點!但BK家長明白者能有幾 ...
究竟你明唔明白過關斬將意思即係面試要過好多關,都要準備充足打低好多對手先可以被選中入去你所謂嘅出路咁解。無人唔認同佢係一條好路,係沙漠中嘅綠洲

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-08-31+發表同

原帖由 mamaishere 於 15-09-01 發表
究竟你明唔明白過關斬將意思即係面試要過好多關,都要準備充足打低好多對手先可以被選中入去你所謂嘅出路咁 ...
「無人唔認同佢係一條好路,係沙漠中嘅綠洲 」

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+15-09-01+發表

原帖由 ylmanhk 於 15-09-01 發表
「無人唔認同佢係一條好路,係沙漠中嘅綠洲 」
其實正正我常說,現在傳統教育是沙漠,港同正是綠洲,家長們之出路!

呢段嘢,用落自然學校度合理啲。

引用:呢段嘢,用落自然學校度合理啲。

原帖由 cal@wicked 於 15-09-02 發表
呢段嘢,用落自然學校度合理啲。
都得

引用:Quote:原帖由+cal@wicked+於+15-09-02+發表

原帖由 ylmanhk 於 15-09-02 發表
都得
真正要改變,令香港教育更完好,其實正正某d家長嘅心態。

口裡説要百家爭鳴,百花齊放,骨子裏卻你是綠洲,人地是沙漠。每個教育方法都有優點缺點,傳統教教未必快樂,名校未必最好,但至少人地出最多狀元。

根本就唔可以用活動教學同傳統教學用公開試來比較,大家目標不同。

我外甥由港同小到港同中,現在是科大二。
我未聽過他多功課及有壓力,見到他很開心呀!沒有找補習班,唔明咪問老師。

‹ 上一主題|下一主題