用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同 - 香港家長的出路?
go

港同 - 香港家長的出路?

追逐「名」校、本末倒置、謬論「贏在起跑線」可能是香港家長的寫照。看到港同近年升大學及狀元的超群表現,的確能為香港家長們提供了一條出路,讀書真的不是只有一種方法。希望更多學校能愉快地讓子女學習吧,香港家長就有更多出路,百花齊放!

wing.2bb    發表於 15-8-31 21:07

引用:追逐「名」校、本末倒置、謬論「贏在起跑線

原帖由 ylmanhk 於 15-08-29 發表
追逐「名」校、本末倒置、謬論「贏在起跑線」可能是香港家長的寫照。看到港同近年升大學及狀元的超群表現, ...

雖然我鄧港同出咗兩個狀元開心,但港同的大學入U率並不算太理想。

我估遲些會更好。

追逐「名」校、本末倒置、謬論「贏在起跑線」可能是香港家長的寫照。看到港同近年升大學及狀元的超群表現, ...
我好認同你,我唔追逐名校,係咪港同一定會收我個仔?

你明唔明係正正常常好少少既學校都一位難求,供求失衡先至形成咁變態既世道?

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-08-29+發表追

原帖由 frogbobo 於 15-08-29 發表
我好認同你,我唔追逐名校,係咪港同一定會收我個仔?

你明唔明係正正常常好少少既學校都一位難求,供求失 ...
認同,我唔係想搵名校呀。但係地區裡面覺得較為好少少嘅學校,都已爭崩頭

kk0626 發表於 15-8-29 08:53
認同,我唔係想搵名校呀。但係地區裡面覺得較為好少少嘅學校,都已爭崩頭

...

好少少嘅學校....即係已有不少家長既認同.....又即係叫"名校"

BTW.....港同 已經係名校...."追逐"???....睇下現實幾多家長想入但入唔到先啦....

回覆:港同 - 香港家長的出路?

唔好神化左某些學校,要睇小朋友適唔適合活動教學或傳統教學。只要配對合宜,傳統教學都可以令小朋友愉快。

wing.2bb    發表於 15-8-31 21:08
[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

無法同意更多

都係果句,你有個位或者有個似樣d嘅位先去諗快唔快樂。

引用:唔好神化左某些學校,要睇小朋友適唔適合活

原帖由 小花子 於 15-08-29 發表
唔好神化左某些學校,要睇小朋友適唔適合活動教學或傳統教學。只要配對合宜,傳統教學都可以令小朋友愉快。 ...
完全同意,開埋晒D咁嘅Topic

被港同取錄嘅學生咪又係經歷過無數補習班興趣班面試班過五關斬六將先入到!根本全香港所有主流學校都係朝著同一方向收生,差別在不同類型嘅學校在得到一批「好學生」後如何在課程上再調教到和學校理念相近。所以都係嗰句,理念和現實不能相題並論!

wing.2bb    發表於 15-8-31 21:08

引用:被港同取錄嘅學生咪又係經歷過無數補習班興

原帖由 mamaishere 於 15-08-29 發表
被港同取錄嘅學生咪又係經歷過無數補習班興趣班面試班過五關斬六將先入到!根本全香港所有主流學校都係朝著 ...
Can't agree more

醒目開學勳章 王國長老

引用:被港同取錄嘅學生咪又係經歷過無數補習班興

原帖由 mamaishere 於 15-08-29 發表
被港同取錄嘅學生咪又係經歷過無數補習班興趣班面試班過五關斬六將先入到!根本全香港所有主流學校都係朝著 ...
嗯.....我認知中,港同又未至於考學術得緊要,我又未聽過有小朋友要先讀無數補習班至入到。
不過事實近年間間都競爭激烈,幾千人報,幾千人落選。有得揀的確認多d嘅學生申請小學較有利。平心而論最top 的又未必揀港同啦

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+siden+於+15-8-29+07:40+編輯+

原帖由 siden 於 15-08-29 發表
近年(包括今年)jupas都過50%,算係咁啦,又未至於唔太理想(港同個名未至於似人地百年名校大把尖子爭住入),當然作為用家我想作佢更上一層樓了

醒目開學勳章 王國長老

回應返樓主個帖,由當年「買概念股」到而家見到港同發展得穩陣,當然係開心的。在香港,非傳統催谷型學校而又辦得理想的都有好幾間。不過我都贊同樓上講,學校一辦得好,就多人申請,一多人申請,又越難考,即學前準備又要更多。我自己蒲呢版蒲左十年,見住個trend,真係有點無奈。唯有老土講句做好自己啦

識入咗港同既小朋友係補習再補習,識入唔到港同既小朋友都係補習再補'習

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-08-29+發表追

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-29 發表
回應返樓主個帖,由當年「買概念股」到而家見到港同發展得穩陣,當然係開心的。在香港,非傳統催谷型學校而 ...
無奈係無論任何類型學校都有補習補習再補習情況,朋友女兒自幼稚园起讀英基, 中學補中文, 今年DP1,讀 6科, 最少補中英數生物4科

咁當學校有得揀時,當然揀d學校認為有質素(進補)咗嘅小朋友友啦,始終要提升校譽嘛。當然,無補唔代表唔得,但已現在幾年情況,相對難好多。

唔好講直資,私校,我朋友個小朋友入咗地區龍頭津小,考完分班試後,可能成績唔達標掛,即時俾學校勸退,朋友當然唔肯啦,咁難得中獎抽入,但學校已發驚告,一年內成績未如理想,學校希望佢到時候識做。
我心諗,咩世界嚟㗎,咁都得,都未開始已經咁,攪到我朋友神經緊張,週圍補習

cctung    發表於 15-9-3 02:51

引用:唔好講直資,私校,我朋友個小朋友入咗地區

原帖由 ckh311 於 15-08-29 發表
唔好講直資,私校,我朋友個小朋友入咗地區龍頭津小,考完分班試後,可能成績唔達標掛,即時俾學校勸退,朋 ...
唔好意思,打錯字,係「警告」