用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「狀元」是怎樣煉成的?
樓主: elbar
go

「狀元」是怎樣煉成的? [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-8-27 17:34
回覆 TwinWong 的帖子

我有個英國教授,他當年教我地時 ... 覺得香港學生太勤力,太有板有眼 ....
小聰明如用得其所 往往以最短途径就 解决问题

MASAYA 發表於 15-8-27 16:49
一樣既教育,係一個重點,孔子講既有教無類,係不理咩人都有接受教育既權利,但唔知點解現代人理解成唔理咩 ...
我都覚得佢唔係懶,只係方向不在讀書,若然能跳出彩虹亦係美事~

Yanamami 發表於 15-8-27 18:21
我都覚得佢唔係懶,只係方向不在讀書,若然能跳出彩虹亦係美事~

是的 我姨生女就係跳出彩虹 今年暑假前攞赛马會几十萬奬學金 除了付四年學费 有淨留作生活金
反之之前个妹妹 成日用借口唔肯去補習 操卷 每次都話學校有野搞 去唔到 撞時间 迟太多 佢話會自己温 縂之諗尽方法逃避去補習社

Yanamami  禁大个人逼唔到㗎嘞~  發表於 15-8-27 19:19

TwinWong 發表於 15-8-27 18:25
是的 我姨生女就係跳出彩虹 今年暑假前攞赛马會几十萬奬學金 除了付四年學费 有淨留作生活金
反之之前个妹 ...
係 唔係父母唔理 係迫唔到 所以每況愈下

1分天才都要99努力 - true.  I told my gal there are not a lot of talents but if people are hardworking, responsible, focus and be careful, they can survive in anywhere.

like_travel  These are golden rule   發表於 15-8-28 07:12
TwinWong    發表於 15-8-27 22:34

ANChan59 發表於 15-8-27 12:03
我看過外國的長時間研究追蹤,最好最有成就及愉快的學生是 top 20%,進可攻退可守,而非所謂狀元。
我身邊有五位九十年代的九優十優狀元朋友;目前的狀況是四位是醫生(兩位專科、兩位在連所經營的醫療集團睇傷風咳);另外一位做i-Bank覺得自己「搵夠」上岸半退休,全職炒股。
如果單從收入身家去衡量,五位都算「表現可人」;但如果你問我他們的生活豐盛嗎?我會笑說我毫不羨慕。

我便是你口中所說的TOP 20﹪學生,公開試從不頂尖,但也不用父母擔心;目前當然不敢說「最愉快和最有成就」,但也算是在自己的工作領域上略有少成啦。

TwinWong    發表於 15-8-28 08:26

ANChan59 發表於 15-8-27 12:03
我看過外國的長時間研究追蹤,最好最有成就及愉快的學生是 top 20%,進可攻退可守,而非所謂狀元。
全中! 年紀小小卻要背負保持皇座的資味一點不好受!
中游top 20來得更輕鬆、自在!

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-8-27+11:31+有否

原帖由 johnnywalker 於 15-08-28 發表
無錯,我真係好想知d十年、廿年前既狀元宜家係點
其中有去選港姐的……

ANChan59 發表於 15-8-27 17:34

我有個英國教授,他當年教我地時 ... 覺得香港學生太勤力,太有板有眼 ....
可能不在於懶定不懶, 是在於好的時間管理,

聰明的人要有出成績是要能用合理的時間做左要做的事, 控制到自己, 控制到時間, 才是最叻.

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  唔係阿標講过咩?

His name is Ferguson, but not Sir Alex Ferguson.

MASAYA    發表於 15-8-29 18:11
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+  每年公開試放榜,焦點都落在一眾「狀

原帖由 elbar 於 15-08-27 發表
  每年公開試放榜,焦點都落在一眾「狀元」身上,今屆中學文憑試誕生了十二名七科5**「狀元」,家長們 ...
港同兩人源自 自己小學

回覆:「狀元」是怎樣煉成的?

狀元多數是從小到大成績都很好的學生,他們比一般學生更著緊分數,部分人爭強好勝心很重,未必有很好的抗挫折能力

‹ 上一主題|下一主題