用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 想問現在用家意
樓主: Happymama330
go

想問現在用家意

引用:如果可以自己湊返放學先好讀,垃圾級的校車

原帖由 bearonweb 於 15-09-07 發表
如果可以自己湊返放學先好讀,垃圾級的校車服務。
咁又未去到垃圾級,可讚的是,佢的確9成時間都準時

引用:+本帖最後由+Mymelody33+於+15-9-7+11:42+

原帖由 Mymelody33 於 15-09-07 發表

金巴倫的校車服務真係好差, 只知有D媽媽打去嘈一輪就可以 ...
學校雜費好多,打均去計.又等於York 和sc. 但人地比net 做班主任,人地聖誕不會去酒店 大排筵席 (位位$395.大小同價)

回覆:everytouch 的帖子

聖誕party小朋友在台上表現,亂到呢! 好似冇排過噤,我只見一大堆小朋友在台上跳吓,舉吓手手腳,各有各跳,感覺唔到有乜合作性。

最惨係之前講明小朋友會在台上表演,之前在課堂有訓練。家長會唸如果唔參加有驚小朋友唔洗練,自己坐埋一角,對佢心理有影響。所以迫於無奈要比395x2=差唔多$800睇d所謂嘅表現

everytouch 發表於 15-9-7 16:17
學校雜費好多,打均去計.又等於York 和sc. 但人地比net 做班主任,人地聖誕不會去酒店 大排筵席 (位位$395. ...
入到SC 就唔會晌 SN 啦!!

咁同YORK 比價錢真的差不多嗎?

我考慮緊哩2間......

引用:Quote:原帖由+bearonweb+於+15-09-07+發表

原帖由 everytouch 於 15-09-07 發表
咁又未去到垃圾級,可讚的是,佢的確9成時間都準時
校巴8點前美孚開車,8點35分仲喺四九四小,咁都唔叫垃圾真係唔知叫乜lol

引用:聖誕party小朋友在台上表現,亂到呢!+好似

原帖由 maniris 於 15-09-07 發表
聖誕party小朋友在台上表現,亂到呢! 好似冇排過噤,我只見一大堆小朋友在台上跳吓,舉吓手手腳,各有各跳 ...
我認為聖誕學校應是分批請家長到佢的"大操埸"再抽水每人比入場費好過,最小能感受到學校氣氛,而有有$可圖,去酒店我有錢就 幾時都去到睇show,( 再收100蚊隻dvd都得呀,好賺) 學校就唔同.成年都冇咩活動可以在學校參與?得一個 開放日

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-07+發表

原帖由 bearonweb 於 15-09-07 發表
校巴8點前美孚開車,8點35分仲喺四九四小,咁都唔叫垃圾真係唔知叫乜lol

...
只可說學校從來未曾對家長對校巴的不滿"回應過",我坐的士反只要20分鐘,但就要小朋友㘴90分鐘車反學吸廢氣,晨咁早起身真係唔易.

引用:Quote:everytouch+發表於+15-9-7+16:17+學

原帖由 MissMusic 於 15-09-07 發表
York 有net.做班主任 語竟好得多,今年sc 學費加福15%.而York 只7%. 至今仍有4-5%分別,我想,下年如為持這驚人的曾福,應是一樣。而且讀過sc 你先知佢名不如實

引用:Quote:everytouch+發表於+15-9-7+16:17+學

原帖由 MissMusic 於 15-09-07 發表
校巴加了20% 真可拍

引用:Quote:原帖由+Mymelody33+於+15-09-07+發表

原帖由 everytouch 於 15-09-07 發表
學校雜費好多,打均去計.又等於York 和sc. 但人地比net 做班主任,人地聖誕不會去酒店 大排筵席 (位位$395. ...
好賺都,場場滿60圍,最小搞3場給全校3級

引用:Quote:原帖由+MissMusic+於+15-09-07+發表

原帖由 everytouch 於 15-09-08 發表
York 有net.做班主任 語竟好得多,今年sc 學費加福15%.而York 只7%. 至今仍有4-5%分別,我想,下年如為持這 ...
sorry 是SN 學費加%15=(打錯了SC)

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-08+發表

原帖由 everytouch 於 15-09-08 發表
sorry 是SN 學費加%15=(打錯了SC)
York 有net.做班主任 語竟好得多,今年SN學費加福15%.而York 只7%. 至今仍有4-5%分別,我想,下年如為持這驚人的曾福,應是一樣。而且讀過SN 你先知佢名不如實.

佢只比到我一個感覺,就係商業......我知學校都需要賺錢, 但人地KV果D都要賺錢出糧, 點解人地可以做到實而不華, 而D小朋友又咁叻, YORK你係預左佢貴, 但人地既小朋友英文真係唔差, 計落其實佢同SN既費用加起唔爭太遠

我淨係知讀左SN之後, 我要不停申請支票薄, 我預左讀私校係好多錢要用既, 但有D係你諗唔到可以咁唔值既, 去旅行都可以搞去食BUFFET, CHRISTMAS PARTY又要酒店搞BUFFET, 果D BUFFET難食仲要收3百幾一位,  $100隻DVD, 果個書包唔平, 但差到可以用一個月D布就開始批口, 爛晒......
校車服務差又一年比一年搭得耐, 今年加左差不多20%, MTR搭兩三個站, 但要小朋友早一粒鐘有多上車返學.......我真係諗唔明, 跟本就係焗住, 知你地要搭, 點都冇SAY

回覆:Mymelody33 的帖子

好彩,唔係得我一個講過事實出來。

大部份家長都想別人只知道自己小朋友的學校好嘢,不願講唔好事實出來。

一間40多年歷史的幼稚園仍未能到第一線實有原因,反之被學之園等新校爬了頭。SC貴但老實d實而不華,不會有那麼多額外乜費乜費。KV以3千多元絕對底讀,York貴但名氣高,我見到佢哋d小朋友表現好齊好合拍。

當上星期家長會最尾時校長話望家長尊重學校嘅所有安排後,再加她的女兒空降學校,都知佢哋仍會不聽意見,但總希望學校d高層能實實在在地教學,勿越做越壞。

引用:好彩,唔係得我一個講過事實出來。 大部份

原帖由 maniris 於 15-09-08 發表

大部份家長都想別人只知道自己小朋友的學校好嘢,不願講唔好事實出來。 ...
即係sn讀唔過吧!但york k1是否3個鐘?我見york pn每日4場, 好呃錢, 老師邊記得咁多學生?

回覆:ozduckie 的帖子

留位費,校服,茶點,雜費確實是過萬的。但想一讚,我是其中一個交了過萬但最終放了sn 的,其實沒特別要求校方退款,反正是我們自己放棄,但學校也很老實及主動退回大部份費用給我們。讚啊!

你去囇全部班房睇?

引用:好彩,唔係得我一個講過事實出來。 大部份

原帖由 maniris 於 15-09-08 發表

大部份家長都想別人只知道自己小朋友的學校好嘢,不願講唔好事實出來。 ...
你地咁講     我仲報唔報

回覆:想問現在用家意

報名費  $90
sc 都係$40  其實好多間都$40

點解既?

何以見得in 左就收?