用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校東區,現搬了灣仔區住,可選邊區升中? ...
go

學校東區,現搬了灣仔區住,可選邊區升中?

小囡將升小五,學校東區,現搬了去銅鑼灣住,升中可否選灣仔區學校?

可以向小學申請轉區, 但有机會跌BAND

回覆:TwinWong 的帖子

請問點解跌band? 是否兩區的學校成績相差大?其實小囡現就讀蘇浙小學,想試瑪利曼中學。。。

ma記 發表於 15-8-22 23:55
請問點解跌band? 是否兩區的學校成績相差大?其實小囡現就讀蘇浙小學,想試瑪利曼中學。。。

...
一切言之過早, 其實你囡都未考呈分試, 都未知 banding

要查清楚現銅鑼灣地址是否屬灣仔區,一街之格可能仍是東區.

王家爸爸  油街西南到天后都係屬銅鑼灣選區,但係校網屬東區。  發表於 15-8-27 09:12
王家爸爸    發表於 15-8-27 09:03

回覆:學校東區,現搬了灣仔區住,可選邊區升中?

我D小朋友都係蘇浙畢業,正正就係最後2年半日班既學生。我上年轉左抽去灣仔,灣仔得灣仔、跑馬地、銅鑼灣同天后,得好少學校,加起得十間左右,天后再去已經算東區,我今年都抽反東區多好多學校,我見意唔好𨍭,報自行

講真我地學校D學生入b1多,上年有6E班有同學考到入瑪利曼,當然今年都有,你可以試試

kay1102  但東區的畢業生較多呢。  發表於 15-8-28 17:29
TwinWong  係, 如果只計算女校B1位人數, 東區嘅非保留位多過灣仔  發表於 15-8-27 10:11

如果有需要我可以搵下仲有無果本灣仔區校網同東區你睇

Band就唔會跌,因為我地D野真係深好多

仲有5年班下學期開始,D考試卷會比平時教既深

你小朋友有去數學精英班嗎?

到6年班英文老師會有2-3日教佢地面試,所以唔怕小朋友唔識面試

一般來說,灣仔區小學派得較好,灣仔區中學學位/小學畢業生的比例較東區多,B1學校也較多。你可看khmama的資料。
你可以最遲六年級聖誕節後轉區,那時你個女已經考完兩次呈分試,大概知道自己的排名。
FYI,之前,東區中學有協議,不會接受放榜後同區的叩門申請。如果有東區學生派得不好,想叩另一間東區中學,就很困難。兩年後是否這樣就不知道了。我建議你先選灣仔區吧。

SingMom    發表於 16-10-6 22:10

回覆 kay1102 的帖子

呢2年出生率咁底灣仔都無位剩,反而東區剩既位1年多過1年,上年六百今年千幾,要抽真係難

啫喱黃 發表於 15-8-28 20:00
回覆 kay1102 的帖子

呢2年出生率咁底灣仔都無位剩,反而東區剩既位1年多過1年,上年六百今年千幾,要抽真 ...
灣仔都無位剩

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

回覆:啫喱黃 的帖子

我囡囡冇出去補習,一般成績: 數8x, 中7x, 常9x, 英9x... 希望哩兩年可以keep到啦!

引用:一般來說,灣仔區小學派得較好,灣仔區中學

原帖由 kay1102 於 15-08-28 發表
一般來說,灣仔區小學派得較好,灣仔區中學學位/小學畢業生的比例較東區多,B1學校也較多。你可看khmama的 ...
我亦聽過哩個消息,所以先想報灣仔區。

引用:Band就唔會跌,因為我地D野真係深好多 仲

原帖由 啫喱黃 於 15-08-27 發表
Band就唔會跌,因為我地D野真係深好多

仲有5年班下學期開始,D考試卷會比平時教既深
我囡囡冇出去補習,自己温書,一般成績: 數8x, 中7x, 常9x, 英9x... 希望哩兩年可以keep到啦! 同中文可拿8x啦!

回覆:啫喱黃 的帖子

其實我本人喜歡灣仔D學校多D.....

引用:如果有需要我可以搵下仲有無果本灣仔區校網

原帖由 啫喱黃 於 15-08-27 發表
如果有需要我可以搵下仲有無果本灣仔區校網同東區你睇
Thx.

小囡下學年升小6啦。。。所以揾返哩個帖子想向大家請教。

囡囡得一次呈分試考得麻麻地: 中文7×, 數學8×, 常識8×, 英文8×。游泳五年级東區學屆攞咗一個冠軍,一個亞軍,接力五區第四名。

想入瑪利曼中學。問:
1) 學校東區,家住灣仔區,用灣仔區抽機會會高D嗎?
2) 小囡英文溝通能力強,會對in瑪利曼有幫助嗎?

謝謝回覆

ma記 發表於 16-7-10 12:18
小囡下學年升小6啦。。。所以揾返哩個帖子想向大家請教。

囡囡得一次呈分試考得麻麻地: 中文7×, 數學8×, ...
如果你只係一心想入MSS另計...但提提你MSS本區只得9個抽獎位...應唔會用唔晒直屬位
MSS 似乎對体藝學生無一定優勢...其他B1直資就會有
MSS 應係英文強有優勢啦....今年又收左TSL 8個學生
用自行方法主睇成績....收全港學生....即係任何區域學生都得...你唔轉區都得
東區校網唔諗BPS...可以自行BPS / MSS...統一仲可抽BPS...到叩門先再試MSS
灣仔亦有佢好處....女仔B1位多....傳統女中亦多....只係MSS街位得9個~~~

回覆 mcl203 的帖子

多謝mcl203回覆,咁其實留東區應該有優勢吧!