用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 男孩子選修中史,世史,有什麼出路???
樓主: MariaTsui
go

男孩子選修中史,世史,有什麼出路???

MariaTsui 發表於 15-8-23 10:47
看見這麼多jm告知讀history都不是沒有出路,就安心,現在唯有多點培訓語文,讓囝囝有更多選擇。

Thx

怕咩呢?我女都係讀His Geog BAFS呢d文科~佢鈡意就会讀得好~~第日除非要讀專業如医生Engineering呀同科技有关唔得外,好多Arts同Social Science既科都讀得吖~再講~文科人都未必讀果d,第日就做果行吖~(有話:乜野都做得又乜野都做唔到……好鬼矛盾!)

引用:點評TwinWong++層有JM講,+正因佢个細路有修

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-24 發表

TwinWong  層有JM講, 正因佢个細路有修讀HIST, 所以LAW收咗  發表於 昨天 11:18
個人一向覚得無歷史觀的人讀法律會很吃虧;特別是普通法,案例 的學習與運用,就好像在分析及借鑑歷史。

TwinWong  AGREE  發表於 15-8-31 16:38

彭定康, 白高敦, 金馬倫都係讀歷史

torunpoland 發表於 15-8-25 11:22
彭定康, 白高敦, 金馬倫都係讀歷史
HISTORY 同 通識好有關係, 現在 一般大跨國公司請人都希望有讀過history, 讀history的同學 英文一般都要好好,現在讀history不同以前 著重背書,  現較為多著重批判性思維, 所以英文吾好, 讀這科會好辛苦

MariaTsui 發表於 15-8-22 12:40
囝囝今年升中二,對IS非常抗拒,中史及世史的成績較佳,地理一般,ECON, ACCOUNT要中三才有機會讀,請問男孩子選 ...

我大伯A level讀history, econ, 入HKU讀law, 做左大律師2X年, 佢都prefer讀history的LLB grads 跟佢, 當然要英文好好