用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 男孩子選修中史,世史,有什麼出路???
go

男孩子選修中史,世史,有什麼出路??? [複製鏈接]

囝囝今年升中二,對IS非常抗拒,中史及世史的成績較佳,地理一般,ECON, ACCOUNT要中三才有機會讀,請問男孩子選修這些科,可以讀大學什麼科??有什麼出路????
   6    0    0    0

禁早諗定?阿女F2時誓神劈願話F4唔会揀GEOG, 点知GEOG係F4其中—科最高分~~有時一个好既啱key既老師,係可以扭轉乾坤……

其實係親中二得閒D, 未有咁忙, 要計劃定去睇下各間U嘅INFO. DAY, 希望親机比一个目標佢地計劃下自己應選咩科讀, 唉~相信我就叫唔郁啊囡, 一同佢講去睇, 就話仲好早 依家最煩係, 上學期IS/HIST 比較好, 下學期IS/中史較好D, 但佢成日話唔鐘意背書又唔鐘意寫咁多中文字, 依家都未知佢想掂

Yanamami  Excellent idea!  發表於 15-8-22 14:02

Yanamami 發表於 15-8-22 13:29
禁早諗定?阿女F2時誓神劈願話F4唔会揀GEOG, 点知GEOG係F4其中—科最高分~~有時一个好既啱key既老師,係可 ...

我都想有個好一點的IS老師,可以扭轉乾坤,老公想囝囝讀PHY,CHEM, BIO,基本上囝囝數學是OK,都有機會選M1.

TwinWong 發表於 15-8-22 13:55
其實係親中二得閒D, 未有咁忙, 要計劃定去睇下各間U嘅INFO. DAY, 希望親机比一个目標佢地計劃下自己應選咩 ...

多謝你的建議,我會帶囝囝去睇下各間U的OPEN DAY,可能有啟發,請問U通常幾時有OPEN DAY???

TwinWong    發表於 15-8-22 16:27
Yanamami  十—月前後,上U校網check.  發表於 15-8-22 14:13

Yanamami 發表於 15-8-22 13:29
禁早諗定?阿女F2時誓神劈願話F4唔会揀GEOG, 点知GEOG係F4其中—科最高分~~有時一个好既啱key既老師,係可 ...
啊囡之前都話中四,  一定唔揀中史, 但今次中史比較好, 其他選科就敗北咁濟, 會再睇中二, 中三成績,  同希望佢依 2年肯去睇下INFO DAY 再諗諗

其实我最怕父母講想自己仔女讀边科边科,讀果个係佢呀~~佢先知自己能力同兴趣係边。父母只係希望佢係充裕info下自己做決定。

F1無預到啱既老師,未必F2F3無喎~阿女F2遇到好好阿Mr Maths, F3遇上好好Miss Geog,你仔剛升F2吧~都未开学!

正如楼上講,去下大学info day, 吸下靈氣,攞下靈感仲好~—d都唔早!我女都係F2去,志願由F2至而家升F5已轉左三次!

回覆:男孩子選修中史,世史,有什麼出路

路過,文科估做老師/哲學家,如再上可兒童心理學/言語冶療師,孩子長大要放手ㄧ試,盡力考好以足夠,俗語行行出狀行,大學理科水泡科每年千人畢業,有幾多能找合適工作!

MariaTsui 發表於 15-8-22 14:02
多謝你的建議,我會帶囝囝去睇下各間U的OPEN DAY,可能有啟發,請問U通常幾時有OPEN DAY???

http://www.jupas.edu.hk/tc/j4/calendar/important-dates
我見之前依条LINK, 有齊八大資訊日, 但目前还未有更新

HKU 出咗 NOV 7, 2015 http://www.infoday.hku.hk/
POLY OCT 10, 2015     http://www.polyu.edu.hk/as/infoday/
可以入留意下LINK, 留意下近年入U收生分数

http://atu.hk/results/2015/results.html?exam=hkdse&inst=cuhk

回覆 MariaTsui 的帖子

上Oxford university看,原來孩子完全未知道喜歡將來讀什麼科,做什麼工作時,最有用的百搭神科是,
History, English Lit, Maths.

Yanamami 發表於 15-8-22 14:10
其实我最怕父母講想自己仔女讀边科边科,讀果个係佢呀~~佢先知自己能力同兴趣係边。父母只係希望佢係充裕in ...
我大女个時, 重未煩过, 全部都係大女自己搞掂/佢自己去睇INFO DAY, 報名, INTERVIEW, 攞咗OFFER 都唔話我知, 可能怕我知, 會多野問
到派彩至話我知佢要讀咩, 淨係叫我比學費
其實遇到好老師, 真係改變好大, 大女好彩向中三遇到好好嘅班主任,
將佢諗法改變晒, 見家長同我分析佢嘅能力, 老師比議見佢決定選科,
我原全唔洗參与選科問題

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-22+14:14+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-22 發表

其实我最怕父母講想自己仔女讀边科边科,讀果个係佢呀~~佢 ...
我自己沒有限制囝囝讀那一科,有興趣,就事倍功半,最緊要考到好成績,入U再選科,返正囝囝對醫理沒有興趣。

回覆:男孩子選修中史,世史,有什麼出路???

可以做 Fortune 500 CEO. 唔係講笑,全球頭500大公司阿頭最多係讀歷史出身,其次你古典文學同埋工程。

回覆:annie40 的帖子

有一個非常重要的問題要注意!很多學校,分科是看overall 成績和排名,可能不會理每一科的強弱和興趣!

如果overall 成績和排名不好, 中四選科就可能不能入心儀的科目,所以在初中一定不能偏向任何一科,一定要科科都要精!

Starsteven 發表於 15-8-22 15:38
有一個非常重要的問題要注意!很多學校,分科是看overall 成績和排名,可能不會理每一科的強弱和興趣!

如 ...

絶对係!心儀科目固然要做得好,討厌既科目亦絶唔可以差~
不过如楼主仔揀文科,競爭应唔劇烈,又唔係Econ BAFS熱门科~但反而要注意中、世史可否同修。但言之尚早,可能讀埋今年有变化呢?

引用:有一個非常重要的問題要注意!很多學校,分

原帖由 Starsteven 於 15-08-22 發表

如 ...
這點我明白,所以都叫囝囝在弱科盡力,在強科更要取得高分,才能有機入讀心儀科目。

醒目開學勳章 王國長老

引用:可以做+Fortune+500+CEO.+唔係講笑,全球頭

原帖由 NoahArk 於 15-08-22 發表
可以做 Fortune 500 CEO. 唔係講笑,全球頭500大公司阿頭最多係讀歷史出身,其次你古典文學同埋工程。

...
我公司係美國公司,Asia head係美國鬼。又真係讀歷史出生

朋友仔係喜歡史科的人,現在响 HKU 讀 law。

看見這麼多jm告知讀history都不是沒有出路,就安心,現在唯有多點培訓語文,讓囝囝有更多選擇。

Thx

TwinWong  層有JM講, 正因佢个細路有修讀HIST, 所以LAW收咗  發表於 15-8-23 11:18

醒目開學勳章 王國長老

TwinWong  層有JM講, 正因佢个細路有修讀HIST, 所以LAW收咗  發表於 昨天 11:18

我女學校有次副校+career counselor分享, 都話讀law要求history要叻
‹ 上一主題|下一主題