用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中五轉校(急)
go

中五轉校(急) [複製鏈接]

請問在B1讀中五,因要留班,可有機會轉校升中六?
可提供資料,謝謝!

0    0    0    0

halriys 發表於 15-8-21 00:58
可提供資料,謝謝!

...

中六應該轉升唔到喎, 有都可能係B2-3中學, 再降一級,
你求其打去一間問下, 睇下學校比咩回應你,
其實親机等子女打好个底, 再升中六,
真係以前見到有人中五留班, 其後認真發力, 好似洗底咁
跟住上到大學

回覆:中五轉校(急)

考慮外國升學,好處見成績好有番信心,會努力向上

回覆 halriys 的帖子

仲有1星期左右已開學,不如心理輔導孩子留原校努力發奮,把握新1年,修補不足之處,打好個底,總比去到新校各樣再重新適應又要急急面對DSE好,既然你孩子考到Band 1學校,斷估亦有番咁上下學業基礎,点解5年後要留理呢?要孩子認真諗諗問題所在,應如何解決呢?重整學習動機發奮努力,比胡亂轉校為上策,人生路漫長,總會少不免遇到挫折,藉此好好學習面對,經一事長一智,才會真正成長!

学校要留人—定有原因,否則資源有限要留都唔易,夾硬上F6, 基礎唔好亦跟唔上考唔好~校方見唔好嘥左个学生先俾你留,希望你趁呢年打番好个底先去考DSE, 比放棄你,求其推你去考,考到—鑊泡又係咪好呢?你當学校想个入U率靚仔d又好,俾多个机会你想你好都好,塞翁失馬呀~

halriys 發表於 15-8-21 00:58
可提供資料,謝謝!

...
可能唔多啱聽,但係覺得,如果要留班,即係成績未達標。就算轉校可以升中六,DSE成績會考得好嗎?我相信你都知道,如果轉校,半年之後,應該唔會考得好。何況根本無可能轉到,正常既學校唔會收一個中六轉校生。
所以建議不如繼續係原校留班,認真啲讀,希望年半之後可以有好成績。
‹ 上一主題|下一主題