用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備  

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+22:47+其實我

原帖由 Yanamami 於 15-08-15 發表
佢鈡意果样野自然会自动波会投入~若然佢醉心下棋,自然会自己鑽研棋艺,睇棋書~可能佢兴趣真係唔係呢度?你 ...
我都會放手比佢揀,朝佢目標出發㗎,只係想佢喺書本以外,有另一樣嘢作平衡發展。
科大summer camp佢好似未夠年齡,出年再留意。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-15+22:47+其實我

原帖由 MASAYA 於 15-08-15 發表
如果你可以睇住佢捉,你試下記錄佢每一步棋,網上有d覆盤紙,畀d學生練習覆盤用,但你仔應該未可以自己覆盤 ...
明白。我仔大部份時間只愛睇故事書,嗰啲科普書、天文地理、歷史……唔會主動攞嚟睇,係我扮儍婆喺佢面前睇得津津有味,又扮下突然睇到啲有趣嘢要同佢分享,佢先會睇嗰一陣,之後又會睇返故事書。 暫時只有跟科學有關、periodic  table同漫畫名人堂呢系列嘅書佢係會自動波去睇,所以,依家我好清楚講明,要佢每日留半小時比我同佢睇其他書,而我就唯有做定功課,揀最精彩嘅跟佢講,希望佢有其他嘅興趣同知識。

原帖由 miriam 於 15-08-16 發表
係另一版我有睇過你既分享, 其實你都知佢點解會固執, 點解咁鍾意睇書架.

點解佢只顧食棋, 可能開頭覺得幾 ...

仔讀嘅係一條龍,而依家讀緊呢間亦好適合佢,所以暫時唔洗煩升中。  入嚟呢個POST, 係因為我朋友嗰女依家讀小二, 想幫佢八卦吓.

你講得好啱,我係好清楚明白點解佢會咁樣睇書法,我覺得佢係沉迷,迷到晚晚同我講唔想瞓,瞓咗無時間睇書,唔想死,死咗冇得睇書。正因如此,我更要佢明白書本唔係佢嘅全部,佢嘅生活可以係書本+另一樣興趣。佢怕輸、接受唔到自己錯,可以錯一條數就覺得好似世界未日咁,話自己蠢,又話要斬自己個頭,點解我要生佢……佢無其他嘢平衡,越高年級,我就覺得越危險,我唔想有日失去佢。趁佢依家仲會聽我講,我就只有呢幾年時間幫佢,唔想錯失機會。

MASAYA  有冇同學校社工傾下?  發表於 15-8-16 14:04
Yanamami  唔衰得呢方面反而要多加注意  發表於 15-8-16 07:57

回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

或者你地講得啱,我試吓點樣從書本裡著手幫佢

S-Kwok 發表於 15-8-16 06:24
當初揀圍棋,都係呀仔喺書展檔玩完,佢話想玩先報,依家已學咗一年,鍾唔鍾意、仲想唔想繼續,我話比多一期 ...
其实低小样样試,試多幾样無坏~反正高小要專,如揾到兴趣就可以專心發展。

引用:或者你地講得啱,我試吓點樣從書本裡著手幫

原帖由 S-Kwok 於 15-08-16 發表
或者你地講得啱,我試吓點樣從書本裡著手幫佢
可否揾d心靈勵志的書给他看??

S-Kwok  我只有講過名人故事, 好心靈勵志GE又真係未講過, 謝建議  發表於 15-8-16 11:56

《活在當下》

《半杯水》

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+S-Kwok+於+15-8-16+07:09+編輯

原帖由 S-Kwok 於 15-08-16 發表
我囡都唔衰得架!

我畀佢上兒童課程,入面用集體遊戲形式去改善問題,上左一段時間我 d 朋友都話唔同左,由 P.3 開始上,P.5 開始做義工,依家佢為左要返去做義工,係學習上時間安排更好,事關成績差左隨時唔畀去。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-16+06:24+當初揀

原帖由 Yanamami 於 15-08-16 發表
其实低小样样試,試多幾样無坏~反正高小要專,如揾到兴趣就可以專心發展。 ...
同意。低小學業相對高小冇咁緊張。可以試下不同體藝,冇興趣冇天份可以不再花時間,有興趣有天份可以長遠發展。到高小時,時間只容許貴精不貴多, 始終學業成績才是升中首要條件。

S-Kwok 發表於 15-8-16 06:40
明白。我仔大部份時間只愛睇故事書,嗰啲科普書、天文地理、歷史……唔會主動攞嚟睇,係我扮儍婆喺佢面前睇 ...

我係用故事書去平衡, 中強英弱就買英文故事書, 中文資訊書, 相反就掉轉買, 不過你仔咁固執可能行唔通
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-08-16+發表本帖

我囡都唔衰得架!

我畀佢上兒童課程,入面用集體遊戲形式去改善問題,上左一段時間我 d 朋友都話唔同左, ...
義工……係我計劃之一,不過想等仔再大少少先,而且……最大問題係……我未知喺邊度揾。

依家仔仔啱啱開始上童軍,上咗幾個星期,童軍較多元化,希望佢接觸多啲唔同類嘅嘢,會揾到興趣所在。  而且要嚴守紀律、以助他人為先,希望佢能有良好嘅品德。

Yanamami  制服团隊好呀!  發表於 15-8-16 16:57

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+15-8-16+14:08+編輯

原帖由 MASAYA 於 15-08-16 發表
我仔中弱英強,故事書就中、英都有買,知識書就買英文,我買過中文知識書,不過衰仔佢話唔明

MASAYA  小二生中弱英強, 你買中文知識書佢當然唔睇...  發表於 15-8-16 23:01

回覆:現在小女三年級, 升中有什麼預備

唔衰得個問題,學校有社工跟緊。不過我仔咁多問題,真係有排跟  真心感恩仔遇著有呢方面經驗嘅班主任

MASAYA 發表於 15-8-16 14:04
我係用故事書去平衡, 中強英弱就買英文故事書, 中文資訊書, 相反就掉轉買, 不過你仔咁固執可能行唔通 ...
行唔通!我大女唔会啋我,你咪你有你買,佢就係唔睇~

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-8-16+14:04+我係用

我依家要佢每日留半小時比我講佢唔睇嘅書,佢今年升小二,可能仲細,暫時仲聽我講(雖然佢係唔鍾意),過兩年唔聽我講就真係難搞,到時真係得個擺字

S-Kwok 發表於 15-8-16 18:49
我依家要佢每日留半小時比我講佢唔睇嘅書,佢今年升小二,可能仲細,暫時仲聽我講(雖然佢係唔鍾意),過兩 ...

呢d偏埋一边既小朋友好难搞,我大女已高中,英文A中文E, 两極化……搞佢多年都搞唔掂~睇怕DSE科中文兇多吉少。趁你仔仲細,睇下你有無辧法搞下科中文啦,越大越会偏向佢自己舒服既文字,惡性循環,高小已定形~~前車可鑑呀!

引用:Quote:GenevieveTNL+發表於+15-8-16+00:12+

我囡唔鍾意睇英文書, 只鍾意睇中文書, 呢樣我最頭痛.

未真正清楚佢係咪鍾意前, 我當住教練面前鬧佢無心機 ...
很感動,無條件的支持 ,有淚有汗水

醒目開學勳章 王國長老

S-Kwok 發表於 15-8-16 15:23
義工……係我計劃之一,不過想等仔再大少少先,而且……最大問題係……我未知喺邊度揾。

依家仔仔啱啱開始 ...
你住邊區??

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-8-16+14:04+我係用

係呀!很多沒有看過的中文書在書櫃鋪晒塵...

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-16+18:55+編

真係好極端喎⊙_⊙
其實喺仔k1、2時我已發現仔只愛睇英文,中文係咩字都唔識,已即時補救,依家阿仔係8、9成英文書,1、2成中文書。 阿仔有固執性格,所以唯有迫,要佢比半個鐘我同佢睇啲佢唔睇,但我認為佢要睇嘅書,我唔洗佢自己睇,我同佢一齊睇,我講比佢聽,我好珍惜呢半個鐘,真係先前預備好晒,同佢睇嘅嘢真係要精又唔要悶襯佢。希望未至於太差。