用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

aeiou_drm 發表於 15-8-14 16:12
“又成日去做義工唱俾婆婆聽.....”  

功利D講, 義工有 cert 嗎?  我見有些中學報名表要填 service。
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真係幾衰既。

但係, 我見好多學校都係填小五小六資料, 即係小五以前既奬同義工cert都無用?

little_yolky 發表於 15-8-14 16:17
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真 ...
係!Cert小五小六先計!成績就有d学校要睇埋小四~

Yanamami 發表於 15-8-14 17:38
吓, 咁之前攞既奬全部唔計? 早知遲D至參加啦

小六上學期就要報自行, 咁小五一年邊攞得切咁多奬呀? 仲諗住小五開始要谷呈分, 所以所有比賽小四之前參加添, 鬼整囉。

MASAYA  冇參加開比賽,想一參加就拎獎?未免想得太簡單...  發表於 15-8-15 08:27

little_yolky 發表於 15-8-14 17:57
吓, 咁之前攞既奬全部唔計?  早知遲D至參加啦

小六上學期就要報自行, 咁小五一年邊攞 ...
小五係超忙既—年,我女參加过学界泳賽、区際、分齡(好多)、錦標賽,仲有四項朗誦節比賽、辯論比賽、中国舞考試~~
好彩我—早知P5会忙,預早四年班考定GAPSK(呢d cert对升中無用,只係考黎叫多样野填下咋~)然後P5考Jouior Toefl(記住,呢d cert对升中無用,得閒可考下,太紧逼無亦無妨)。

其间當然曰日操水,訓練朗誦同辯論亦用不少時間。

小四已去过幾場升中简介会(HY YWGS GH), 小五再去(DGS YWGS), 今年小六又会去多幾间~攤長幾年听,無禁趕,心情会輕鬆好多~

Yanamami 發表於 15-8-14 18:09
小五係超忙既—年,我女參加过学界泳賽、区際、分齡(好多)、錦標賽,仲有四項朗誦節比賽、辯論比賽、中国舞 ...
哎吔, P5好忙呀

但係得P5一年, 又要比賽, 又要呈分, 搞唔掂都係要先顧成績吧。早知今年唔參加比賽啦。

Yanamami  係!乜都谷哂係呢年……燉多d補品俾阿女!  發表於 15-8-14 18:23

little_yolky 發表於 15-8-14 18:16
哎吔, P5好忙呀

但係得P5一年, 又要比賽, 又要呈分, 搞唔掂都係要先顧成績吧。 ...
如有d同学參加埋音樂節同考樂器試就更忙……非人生活!

我個升小四, 我覺得首要花多D時間在學業上, 因我見自己間學校人人都叻, 分數相差少, 我個又不穩定, 好難肯定小五可不可以在band 1 之內 (雖則學校以往升band 1 % 算高).

計劃同已開始的有:
* P4開始會考多D公開的試, 英文己報考Junior Toefl,  就報KET, 冇上過堂冇溫, 預成績一般都可以有時間考多次.  
* 課餘的游水ping pong等.. 現冇咩成績都不會妄想到時有咩, 叫做識就算.
* 鋼琴同小提琴到時考到5級就差不多, 花不到時間下去, 不期望考到更高的級數,
* 暑假花了些時間在學普英朗讀同DJ 之類, 希望之後的校際有改善.
* 又自家谷下閱讀同中英作文, 希望長遠可以有用,
* 之後會找net 加強oral, 以備自行/直資interview 時可以有好的表現.

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+15-8-14+16:12+“

原帖由 little_yolky 於 15-08-14 發表
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真 ...
你今年十一二月果時,可以上定心儀嘅中學個網,睇下佢哋報名表要填什麼,有個 idea。

一般升中,只填小五小六證書,奬項,服務。

回覆:細細粒媽咪 的帖子

其實我有點想請教大家,咩都唔準備得唔得?(let the kid try a natural way...)

除左裝備阿女,mami可以先理解成个升中遊戲規則同流程先~爬下置頂既帖同教署網頁。

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-8-14+16:17+

原帖由 Yanamami 於 15-08-14 發表
仲打算小五唔參加咁多比賽,咁即係又要準備參加校際

RiboMM 發表於 15-8-14 22:51
其實我有點想請教大家,咩都唔準備得唔得?(let the kid try a natural way...)

...

當然得。有人崇尚自然,唔化唔用洗面奶收缩水精华液防皺淡斑膏,只用清水洗面同搽防曬,—样皮膚靚靚~~我等搽SKII都唔知有無效,只怕唔搽更差,搽左心理上好过d、無悔而矣。

200904  agree  發表於 16-6-3 14:38
little_yolky  其實我真心覺得搽咗係無分別。  發表於 15-8-17 11:58
HaYi  agreed  發表於 15-8-15 13:10
bbforever  好比喻  發表於 15-8-14 23:59

If you're reluctant to do all these, P4 is the last year you should try switching her to other school with its own secondary.  Much less pressure, and virtually with average score and above, mostly likely get into the secondary, even you have none of these "certificates".

Yanamami 發表於 15-8-14 23:49
當然得。有人崇尚自然,唔化唔用洗面奶收缩水精华液防皺淡斑膏,只用清水洗面同搽防曬,—样皮膚靚靚~~ ...
唔怪得一眾媽媽成日話爸爸們唔緊張子女成績,其實好多男人鍾意女人淡妝或裸妝,甚至不化妝

little_yolky  Masaya你講笑咋係咪?護膚品好貴的。  發表於 15-8-17 11:59
Yanamami  Really??早知唔洗嘥禁多心机同錢!  發表於 15-8-15 08:34
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-8-14 13:56
如果無乜體藝, 自行係唔係會好蝕嫁?.................我阿女個興趣, 好似對升中一D用都無..............咁 ...
我會諗,如果而家學習態度冇問題得到既位置就去考慮相對既中學就可以,呢類中學如果唔需要特異功能,咁妳根本唔駛煩
成績又要top,又要有特異功能,唔係神校都名校,要付出係必然,有人可以輕鬆d,有人要谷到行,如果唔太谷就做到當然冇問題,如果谷到行先勉強達標妳就要諗下值唔值,想入呢類學校係為乜野?

Yanamami  谷到行先勉強達標表示能力强差人意,入到去会有可能跟唔上或辛苦~  發表於 15-8-15 08:40
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-15 08:26
唔怪得一眾媽媽成日話爸爸們唔緊張子女成績,其實好多男人鍾意女人淡妝或裸妝,甚至不化妝  ...
A~~~~以上所講,全屬保養!不含粉底碎粉眉筆眼影遮瑕胭脂唇彩呀~~~

TwinWong  上埋美容保养堂 正!  發表於 15-8-15 11:20

//Yanamami  谷到行先勉強達標表示能力强差人意,入到去会有可能跟唔上或辛苦~  發表於 3 小時前//

所以我係根據小朋友能力去揀學校, 唔係揀左學校再逼小朋友上去, 當然都要睇性格啦, 有d小朋友又真係唔踢唔郁, 踢一踢快到離晒譜, 所以點揀最後都係睇父母點諗

Yanamami  正路~  發表於 15-8-15 12:26

Yanamami 發表於 15-8-15 08:37
A~~~~以上所講,全屬保養!不含粉底碎粉眉筆眼影遮瑕胭脂唇彩呀~~~
我唔知其他人點諗, 但我覺得簡簡單單既保養 (其實我視為基本清潔) 就得, 但我老婆會叫埋我用乜乜洗臉, 又話有黑頭又物, 男人多數都係用清水洗面架啦...
男人點睇讀書 (其實不代表其他男人), 基本知識要教要廣泛, 要深入就等小朋友自己發掘, 緊唔緊張學業? 我緊張個底子多d

好同意, 基本功要有, 深入的冇得逼, 一定要佢自己識諗, 自發性強先得, 呢個好難,

依家無奈日哦夜哦, 話佢聽升P4是呈分前奏, 要改好自己的求學態度, 明白一切不是我/老師要叫佢點, 而是佢想去邊D中學, 同邊個同學去,  佢想點, 又願意付幾多.  我地細時爸媽搵食不易, 無要求, 一切目標由自己自定, 依家真係口水都乾, 真是兩頭不是人.  

醒目開學勳章 王國長老

我都係由 P.3 開始預備, 加上知道我囡鍾意既運動係邊項, 主力培訓同比賽.

P.4 時睇定晒各科強弱, 強就輔助, 弱就專補, 同時安排考 Cambridge, 運動佢真係 ok, 學術上除成績表真係乜到無, 考黎充撐下份 portfolio 咋.  專項運動繼續比賽, 其中兩場係公開賽.

呢段時間已經留意心儀學校網頁, 亦都搵已有小朋友就讀既舊家長問意見, 等自己可以提早知道校內情況.

P.5 時專項運動仍然打公開賽, 數學專補考試前加堂, 等導師有足夠時間講解同做練習, 呈一時考得唔錯.

只係我囡跟高年級同校去最心儀中學參觀, 因為佢好鍾意變左自己會為成績負責.

P.6 去埋外地比賽, 香港公開賽繼續, cut 左一項校隊預留時間為呈二同呈三專補加堂, 最終成績同專項合乎所報學校要求, 我先敢同佢報.

專項運動真係要由 P.1/2 開始培訓, 學得黎到可以參加比賽唔係一兩年就得, 有部份會係分齡或最低年齡要求, 以我囡既專項要 8 歲先可以參加公開賽, 假如 8 歲先黎學, 到真正可以比賽既歲數又會遲左, 所以要用專項運動黎報某類學校真係唔可以太遲學.

我由囡讀 P.1 開始就問高年級家長拎 "無水份既升中派位資料", 自己可以睇返每年既 B1/2/3 % 有幾多, 唔使單靠升中前由老師講, 自己有晒資料可以早 d 準備.

要做準備最遲 P.4 開始, 到 P.5 先開始搵料我自己會覺得遲左.

HaYi  good sharing, thx !  發表於 15-8-15 17:29
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題