用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Trinity 可唔可以自己教
go

Trinity 可唔可以自己教

父母英文一定要好強?如父母英文好一般,語竟不是英,是否外學較好?請賜教,謝謝!

引用:父母英文一定要好強?如父母英文好一般,語

原帖由 linglinglong 於 15-08-11 發表
父母英文一定要好強?如父母英文好一般,語竟不是英,是否外學較好?請賜教,謝謝!

...
你指trinity GESE?小朋友幾大?我小朋友剛考完grade 2好容易,唔使出去學

回覆:Ocean419 的帖子

你好,今年已5歲,exactly想考grade 2,但我自己英文好一般,我怕比我教壞仲c……

想請教你点教,本身你英文好好,用英語對話,用咩教材&在哪裡找到,一般書店有售要prepare幾耐先得,想了解吓先,睇下自己掂吾掂,多謝你先,不好意思大多嘢問!

引用:Quote:原帖由+linglinglong+於+15-08-11+發

原帖由 Ocean419 於 15-08-13 發表
你指trinity GESE?小朋友幾大?我小朋友剛考完grade 2好容易,唔使出去學
多謝你回覆,我有以上問題,望你不介意……thanks

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-08-13+發表你

原帖由 linglinglong 於 15-08-17 發表
多謝你回覆,我有以上問題,望你不介意……thanks
唔介意

我小朋友英文聽同講底子好,家中有賓姐姐,平時多數睇英文卡通

Trinity GESE level 2 你可以上YouTube 有sample video,我小朋友話實際考試內容十分相似。我地只是考試前一曰睇左YouTube 個video 2次,講左爸媽年齡,家中的living room bedrooms 和家庭成員等

引用:Quote:原帖由+linglinglong+於+15-08-17+發

原帖由 Ocean419 於 15-08-17 發表
唔介意

好勁呀……我有D餚底添

引用:Quote:原帖由+linglinglong+於+15-08-17+發

原帖由 Ocean419 於 15-08-17 發表
唔介意

英文底子好,請教一吓點,培養ga?
我有伴讀習慣……

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-08-17+發表唔

原帖由 linglinglong 於 15-08-19 發表
英文底子好,請教一吓點,培養ga?
我有伴讀習慣……
Trinity GESE grade 2 主要考曰常生活的oral english 並冇閲讀成份, 我覺得只要小朋友平多聽多講不怕同陌生人講英文基本上都會pass

引用:Quote:原帖由+linglinglong+於+15-08-11+發

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-08-13+發表你

原帖由 mama1010 於 15-08-28 發表
請問trinity 應該買咩書溫習同邊度報考?可否share書名同enrolment link,非常感謝

...
我係直接yahoo search "trinity GESE" keywords 揾到trinity Hong Kong webpage,有得download 張application form.  我冇買任何書溫習,只是跟住trinity webpage 個sample video 同小朋友傾幾次就去考

回覆:Ocean419 的帖子

Ocean419 發表於 15-8-13 08:18
我想問我小朋友4歲半可唔可以考 GESE Grade 2, 聽說依家要夠5歲先可以考, 但我找來找去都找唔到邊到有寫幾多歲可考 GESE Grade 2

引用:Quote:原帖由+mama1010+於+15-08-28+發表請

原帖由 Ocean419 於 15-08-29 發表
我係直接yahoo search "trinity GESE" keywords 揾到trinity Hong Kong webpage,有得download 張applicatio ...
我上網想 download 張 application form, 但 download 唔到,請問有無其他辦法?

引用:Quote:Ocean419+發表於+15-8-13+08:18+你指

原帖由 kwokbobo 於 15-09-16 發表
我想問我小朋友4歲半可唔可以考 GESE Grade 2, 聽說依家要夠5歲先可以考, 但我找來找去都找唔到邊到有寫幾 ...
我都唔清楚4歳可唔可以考,你可以直接打電話去問,通常都打得通。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-08-29+發表我

原帖由 DevilPig 於 15-09-17 發表
我上網想 download 張 application form, 但 download 唔到,請問有無其他辦法?
請睇上面,我第一次都係搵唔到張form 要打電話去trinity hk office 問先搵到

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-09-17+發表我

原帖由 Ocean419 於 15-09-17 發表
請睇上面,我第一次都係搵唔到張form 要打電話去trinity hk office 問先搵到

...
thanks, I will call them to check