用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34網小學選校排位一問
樓主: Grace618
go

34網小學選校排位一問

引用:Quote:lauwingtai+發表於+15-8-4+08:51+3間

原帖由 hkpapa852 於 15-08-04 發表
對, 根本只可揀一間.... 如果頭3排晒呢3間, 包你中唔到乙1必入寶校, 或者去求籤..... 甚至去雙非收容所
...
所以我唔知點放第一,第二又有邊間係二線學校?我見好多一線學校之後就寶校,其實有無咁多間寫?有人話最好寫晒全部學校唔淨寫頭10間,如唔係就入左其他網學校,係米咁?

回覆:34網小學選校排位一問

今年二線學校乙一都有好多人抽唔到,所以34網真係一念天堂一念地獄!
如果抽唔到心儀學校,也不想派到黃大仙咁遠!
自己有三個小朋友,真系唔想個大仔去到甘遠~
真係好頭痛~

黃宣今年後備生面試收左50蚊手續費,話比左手續費既都會in,聽舊年家長講上年no.500後就冇得in,因為太多人所以今年就收手續費請人攪申請表d野,所以我諗111幫助唔大,同埋今年有000都有人話收左,應該睇表現多過111,所以寧願留番哂d機會係34網如果真係好心儀黃宣既派位之後先再扣門!

黃宣有同學仔今年 #100 挎區扣入左, 但你有冇宗教分? 因黃宣係基督教學校,如沒有宗教分就不用考慮自行了, 另外如34網按你既選擇3間都要放第一先得,睇下邊間心儀啦..不過個人覺得合一堂放乙一機會會大過其他兩間, 因其他兩間會再較熱門些, 個人心水會選何壽南或福馬博一博,因以前何壽南係黃大仙網個時已爭崩頭,而家去到34網仲多人左機會就更加細了....

黃宣而家收生好參次... 補習社Miss話d學生質素(另一方面睇叻既唔去補習社啦), Miss成日同我講:你少爺都叫企企理理,而家d師妺師弟件件極品, 都唔知係我收唔都好野定學校多次品... 真替校長媽媽擔心

利申: 我囡當年係必收生我都冇交黃宣

hugub 發表於 15-8-5 09:55
黃宣而家收生好參次... 補習社Miss話d學生質素(另一方面睇叻既唔去補習社啦), Miss成日同 ...
其實, 所有官津小學既學生質素都係參差嫁啦! 因為多數都係抽入去
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-5 09:59
其實, 所有官津小學既學生質素都係參差嫁啦! 因為多數都係抽入去
認同! 津校入既一定好多參差既, 因抽入,一視同人,唔駛考,唔駛見,機本上乜人都入得, 學生質數好唔好個人認為真係要睇返家庭背景同埋小孩本質~

學校已經轉左本英文書去就....但

34 真係一面天堂,一面地獄,靠運氣

引用:Quote:Grace618+發表於+15-8-3+01:56+我小

原帖由 hkpapa852 於 15-08-03 發表
都係呢個建議: 搬!
我宜家租住34校網,仔9月返Kl(區內),2年后要搬,邊個校網好?如果計舊生分(北官)只有搬去北角,但係北官(雲景道)又話轉去灣仔校網,定係留係34校網,但哩排開始睇小學板,34校網好似好難排,好迷茫

兩間獻主會屬一線嗎?

fairtrade 發表於 15-8-16 22:59
我宜家租住34校網,仔9月返Kl(區內),2年后要搬,邊個校網好?如果計舊生分(北官)只有搬去北角,但 ...
北官(雲景道)就算了, 反正只係寶校.
你仲有時間,你可以去了解下區內小學, 再唔係下年7月公佈升中派位結果時, 繼間學校行入去, 應該佢地會登派位結果門口既壁佈版到. 到時自己可以更楚.

雖然建議搬, 但搬完可能都只係派到間地區二線小學(即係升中派位只有約~30%升讀一線中學), 但你有係咪可以接受先? 如果係, 其實有D自行都可能入到嫁, 連搬都唔駛搬
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:fairtrade+發表於+15-8-16+22:59+我

原帖由 hkpapa852 於 15-08-17 發表
北官(雲景道)就算了, 反正只係寶校.
你仲有時間,你可以去了解下區內小學, 再唔係下年7月公佈升中派位結果時 ...
謝謝你嘅意見。我依家都開始留意區內小學,同埋係小學板留連

點算兩獻收咁多美雅?

各位, 點解你們心儀, 黃宣 ? 可以具體講講嗎 ? 因為我今年 9 月要填小學了.

美雅係門口貼出來,可能學校首選這間學校最多,大抽獎是玩運氣的~

唔知34網邊間重視運動或運動較出色?

enidchiu 發表於 15-8-18 02:13
唔知34網邊間重視運動或運動較出色?
天光道果間女校... 運動出色

回覆:hugub 的帖子

開埋名啦!協恩

大家對農小有咩睇法? 雖然自己係舊生,但咁多年之後 ,真係唔認識

現在煩緊用舊生分入農小(雖然不是100%), 定選大抽獎黃宣好。可比d意見嗎?