用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大坑真光中學banding?
go

請問大坑真光中學banding?

王家爸爸  B1尾、B2頭之間。  發表於 15-8-3 09:17

回覆:請問大坑真光中學banding?

我都想了解這學校,唔唔有冇家長講下,請問功課及活動多唔多?

王家爸爸  有無去佢地技開放日?  發表於 15-8-3 09:16

如果比較St Clare/ St. Paul 這些女校,校風是否差不多

bb20040225 發表於 15-8-1 10:49
如果比較St Clare/ St. Paul 這些女校,校風是否差不多
幾個月前,去過大坑真光同SPCS既開放日,覺得兩間學校都好好,相似既地方係,兩間都好大,設備都算好好,學生比相象中活潑,都可以話係多才多藝。唔同既地方係SPCS比較主動(介紹佢地既攤位),睇落略為醒啲(但係差別唔大)。

TwinWong  SPCS OPEN DAY好正  發表於 15-8-17 09:03

回覆 bb20040225 的帖子

以我所知 St Clare/ St. Paul, D學生活潑D,因為學校比好多機會D學生發揮.嚴得來無咁死板.

真光相比下嚴D,好多野由學校安排無咁多機會比學生自己計畫.

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:Quote:bb20040225+發表於+15-8-1+10:49+如

原帖由 王家爸爸 於 15-08-03 發表
幾個月前,去過大坑真光同SPCS既開放日,覺得兩間學校都好好,相似既地方係,兩間都好大,設備都算好好,學 ...
聖保祿中學 SPSS ??

王家爸爸  禮頓道 SPCS 聖保祿學校  發表於 15-8-6 13:00

引用:回覆+bb20040225+的帖子 以我所知+St+Clar

原帖由 錡E 於 15-08-03 發表
回覆 bb20040225 的帖子

以我所知 St Clare/ St. Paul, D學生活潑D,因為學校比好多機會D學生發揮.嚴得來 ...
阿女想讀女校,請問除了St Paul Convent 和St Clare, 還有沒有其他類似的女校?

錡E  打錯. 是 St Francis' Canossian College  發表於 15-8-6 19:39
錡E  St. Francis' Canossian School  發表於 15-8-6 19:37
王家爸爸  SSGC  發表於 15-8-6 17:58

引用:Quote:原帖由+錡E+於+15-08-03+發表回覆+bb

原帖由 Lavonne 於 15-08-06 發表
阿女想讀女校,請問除了St Paul Convent 和St Clare, 還有沒有其他類似的女校?

...
BPS, 英華, St Stephen Girls, Marymount, St Francis 得唔得?

引用:請問大坑真光中學banding? +

原帖由 Ilovetungtung 於 15-08-01 發表
Thank you

回覆:Ilovetungtung 的帖子

Thank you

回覆:Lavonne 的帖子

還有東區的嘉諾撒。

大坑真光中學,近年成績好咗,由band 1B升做band 1A!http://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?action=compare&entityid=6274

圖2

回覆:tam_bb 的帖子

請問由中央圖書館行去真光,大約幾耐?

好似好多band 1 學校都比較偏僻,交通唔太方便,e.g St Clare

引用:請問由中央圖書館行去真光,大約幾耐?+ +

原帖由 bb20040225 於 15-08-16 發表
請問由中央圖書館行去真光,大約幾耐?
我估由大坑上要20 分鐘,係上斜路。

引用:好似好多band+1+學校都比較偏僻,交通唔太

原帖由 bb20040225 於 15-08-16 發表
好似好多band 1 學校都比較偏僻,交通唔太方便,e.g St Clare
銅鑼灣有巴士、專線小巴,好方便喎

回覆:請問大坑真光中學banding

我試過係夏天(普通熱,無33度),係大約電車路行到去光明臺,已經成身濕哂!、、、睇地圖好似好近,但係大斜路,我唔提議你行羅!

引用:我試過係夏天(普通熱,無33度),係大約電車

原帖由 bb560 於 15-08-16 發表
我試過係夏天(普通熱,無33度),係大約電車路行到去光明臺,已經成身濕哂!、、、睇地圖好似好近,但係大斜 ...
咁如果有open day, 我都要同亞囡試下有咩車,多謝各位提醒,原來要行斜路,因為我未去過大坑