用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校
樓主: 妹妹頭
go

BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校   [複製鏈接]

引用:Quote:masteriso+發表於+15-7-29+00:02+我

原帖由 peggy 於 15-07-29 發表
自行時B1A學校會盡收B1A生, 但大抽獎時冇分A/B/C, 只講求運氣, 周不時都會發生B1A / B1B生去了B1C學校, 而B ...
Agree

妹妹頭 發表於 15-7-29 13:53
回覆 Anniemun 的帖子

推薦位是自行向小學申請, 會有通告, 填給學校, 學校會再行觀察是否合適
其實不是擔心樓主女兒b1b讀b1a讀不上,只是自行要搜集多些心儀b1a校收生標準,無謂浪費自行機會,不竟大抽獎不是好玩。

揀d会全in既1a校就唔怕嘥~人地選唔選你—回事,起碼有得in。

妹妹頭    發表於 15-7-30 08:06

band1a學生入band1b學校,唔慘係假,人地係贏在起跑線。

masteriso 發表於 15-7-29 20:55
band1a學生入band1b學校,唔慘係假,人地係贏在起跑線。
唔洗愁,考个头二三名,F2可插入傳統名校~~大有人在。

masteriso 發表於 15-7-29 20:55
赢係起跑線又如何,仲有六年追。有實力嘅可以從後趕上。冇實力,俾足佢走前幾多都冇用,最終分分鐘都係部跑。

Yanamami    發表於 15-7-29 21:42

引用:Quote:masteriso+發表於+15-7-29+20:55+ban

原帖由 Yanamami 於 15-07-29 發表
唔洗愁,考个头二三名,F2可插入傳統名校~~大有人在。
上上之策嚟喎!!

王國會長

妹妹頭 發表於 15-7-28 15:27
BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校, 是否正常? 之前同朋友有傾過升學問題, 本人覺得1B學生選1A學校係好正常, ...
睇邊間, 自己評估下多唔多1A 生報那間1A 學校, 可打抵班1A對手嗎?

妹妹頭  我是用推薦位, 與別的自行不同兢爭方法, 我們小學跟這間中學有推薦位(不多於該中學3個位), 以往只要小學肯   發表於 15-7-30 08:44

王國會長

masteriso 發表於 15-7-29 00:02
我就唔同意band1b學生入band1a學校,你諗下,位就只係得咁多,一個band1b學生好彩入到,同時,代表有一個ba ...
自行冇好彩, 學校一定盡收天下兵器.
到抽獎就真係講好彩(包括學校).

Anniemun    發表於 15-7-29 22:02

引用:你地覺得band1b學生入band1b學校慘d,定ban

原帖由 masteriso 於 15-07-29 發表
你地覺得band1b學生入band1b學校慘d,定band1a學生無得入band1a學校慘d? 我就覺得係後者 ...
1 a生只要入倒b1學校,1b/1c都好,睇唔倒有咩咁慘囉!如果個1a生有實力又醒目,自行都比1A校收左啦!入唔倒只可以話自己技不如人,冇得怨。況且,賽翁失馬,焉知非福,入唔倒1A校都未必一定係壞事,話唔定1b/1c校仲啱自己,何須太執著呢!

妹妹頭  同意, 其實如果唔係依間1A學校有推薦位, 我亦不會自行選它, 我只會選BAND1B學校   發表於 15-7-30 08:08

引用:Quote:masteriso+發表於+15-7-29+20:55+ban

原帖由 YuenBaBa 於 15-07-29 發表
赢係起跑線又如何,仲有六年追。有實力嘅可以從後趕上。冇實力,俾足佢走前幾多都冇用,最終分分鐘都係部跑 ...
正是,贏起跑輸終點有鬼用咩!

大家目標都係希望入大學,入倒咪得囉… 理得佢b1a,b,c咩!

TwinWong  輸在終点綫  發表於 15-7-31 09:42

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-29 22:11
1 a生只要入倒b1學校,1b/1c都好,睇唔倒有咩咁慘囉!如果個1a生有實力又醒目,自行都比1A校收左啦!入唔倒 ...
但有人總話b1a/b 生入到b1c 等於屈就喎

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-29+22:11+1+

原帖由 RoseRose1980 於 15-07-29 發表
事實亦有1a/b生入1c校,由頭帶到尾,驘足6年充滿自信先入大學,威過你入1a校陪跑多多聲啦!

TwinWong    發表於 15-7-30 12:09
YuenBaBa  Good point!  發表於 15-7-30 08:26

自行收的學生既然中學收你,收得你小朋友,學校一定認為你得先收你,但抽獎就難講,驚自行B1A學校唔收你浪費了自行的機會仲好,有D名校收D特異功能學生,唔通學校認為DSE都會唔合格會收佢咩。不過怕佢讀得辛苦就另一回事。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-7-29 22:40
事實亦有1a/b生入1c校,由頭帶到尾,驘足6年充滿自信先入大學,威過你入1a校陪跑多多聲啦!

...

你又講得對,係名校secret爆 都唔少讀得唔叻的band 1a校的學生,係學校俾學霸話佢廢柴mouth:" />mouth:" />一樣有欺凌

引用:Quote:原帖由+RoseRose1980+於+15-07-29+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-07-29 發表

...
非常認同!

醒目開學勳章

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-7-29+22:11+1+

原帖由 RoseRose1980 於 15-07-29 發表
我仔係1a生,入1b校。唔覺有問題。入1a校反而仲會担心追唔到(我仔呈分冇操卷及補習班的)。

做人有小小自知之明好,不是band1a生選band1a校,入到都跟唔上,留番個位比真正有料嘅人。

masteriso 發表於 15-7-30 23:44
做人有小小自知之明好,不是band1a生選band1a校,入到都跟唔上,留番個位比真正有料嘅人。 ...
No la, 我女都係1b生(因佢中文長年B), 自行(跨区)入1a校,而家讀得好好~由F1既10x/180, 到而家F4升到上21/161,有一科仲全級第—添~無跟唔上係因為英文ok唔錯~所以升1a英中大前題係英文好,有得追上去㗎~

回覆 Yanamami 的帖子

我女英文唔係太好, 岩岩A, 但中文同數學就長期都A

Yanamami  禁要加强下啦~~英中禁多科用英文~如果好就如鱼得水,否則就算唔吃力都难去到top top.   發表於 15-7-31 08:21
‹ 上一主題|下一主題