用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校
go

BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校   [複製鏈接]

BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校, 是否正常? 之前同朋友有傾過升學問題, 本人覺得1B學生選1A學校係好正常, 但朋友反而話我"高攀", 仲話我如果真係比我個女入到, 佢又會讀唔讀到? 我本人本來諗得好正面, 反而比朋友話話下, 有D心大心細

YDLFATHER  B1B生自行B1A校多數失敗  發表於 15-7-30 07:20
wonglily  如果佢第一輪肯收你,一定唔怕讀,最怕浪費機會。  發表於 15-7-28 19:06
   3    0    0    0

人望高處好正常

回覆:妹妹頭 的帖子

有乜問題,B1a中學收到Bla學生既機會率都係約50%

我覺得睇下小朋友可否承受到壓力, 同埋小朋友鍾唔鍾意你所選既學校.  

引用:BAND+1B+學生+自行選BAND+1A+學校,+是否正

原帖由 妹妹頭 於 15-07-28 發表
BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校, 是否正常? 之前同朋友有傾過升學問題, 本人覺得1B學生選1A學校係好正常, ...
Band 1B 學生只要肯勤力,讀1A校係冇問題!

睇高一線好正常,不過要睇下所揀的1A校是否很熱門,如果太多1A成績的同學仔自行報,可能會浪費一個自行機

回覆 aleung922 的帖子

我所選的1A學校, 其實係阿女自己想去讀, 因為佢見該校D學生好乖, 好文靜, 佢好鍾意依間中學

elbar  想報邊間   發表於 15-7-29 11:23
hktraffic  好事!  發表於 15-7-28 18:41

回覆 妹妹頭 的帖子

既然阿囡中意,应該考慮,就算吾得,也無悔,如果得咗,阿囡應該會好比心機讀,因為自己揀的

妹妹頭 發表於 15-7-28 16:05
回覆 aleung922 的帖子

我所選的1A學校, 其實係阿女自己想去讀, 因為佢見該校D學生好乖, 好文靜, 佢好鍾意 ...
最緊要個女鐘意

睇高一線十分正常, 由其個囡又喜歡, 有何不可?

妹妹頭    發表於 15-7-28 16:22

回覆 妹妹頭 的帖子

咁梗係博啦, 在我立場如果間學校係適合個小朋友, 校風唔差, 小朋友又鍾意, 我係唔會反對, 咁至於考唔考到或有冇抽獎命, 咁就要天意安排喇.  祝好運呀!

妹妹頭    發表於 15-7-28 16:21

回覆 ccj2008 的帖子

我都係咁諗, 始終都叫試過, 如果好彩考到, 阿女都應該要比心機讀, 如果考唔到, 總算試左, 還佢心願

ccj2008    發表於 15-7-28 17:05

自行 最緊要是死而無撼 , 無悔

引用:BAND+1B+學生+自行選BAND+1A+學校,+是否正

原帖由 妹妹頭 於 15-07-28 發表
BAND 1B 學生 自行選BAND 1A 學校, 是否正常? 之前同朋友有傾過升學問題, 本人覺得1B學生選1A學校係好正常, ...
我剛相反,b1a生揀b1b中學,想小朋友冇咁大壓力!! 我朋友幫個b1c囡今年九月升中一直情揀b2a中學,比老師疲勞轟炸,佢朋友講到佢害左個囡咁!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 15-7-28 15:27
看高一綫, 都係正常

但我朋友啊仔, BAND 1A生, 佢仔選B1C 因為鐘意校配套適合自己,
依家讀得好开心無压力, 成績前矛, 自覺良好便可

我女係1b生入1a校,重点係英文好的話,唔难(而家已F4,年年有進步)~有時1b校為提升,比1a校更谷~就算係1a校都有班大抽獎好彩入既1c生,如果1b生係自行入1a校,證明学校認為你適合有能力先会選你啫~只要间学校係你或小朋友鈡意,go for it!
以上講津校,如係傳統1a直資校,所有考生十八般武艺自己考入去又另計,个个叻人吖~

樓主問自行1b成績選1a 學校,要睇該校收生標準,如只睇全港排名又冇面試嘅,就好浪費。就算其他1a 學校都會在自行盡收1a學生,因大抽獎實有1b/1c 學生入,除非有特異功能,否則相信學校都係收成績好的同學行先的。

Yanamami  Oh~对!阿女果時申請间1a係全in的~  發表於 15-7-28 21:57

選校首要考慮係風險承擔。贏就讀高一線,輸就讀低一線(如果區內唔夠band 1 位,有機會讀低兩線)

SIYip 發表於 15-7-28 18:31
選校首要考慮係風險承擔。贏就讀高一線,輸就讀低一線(如果區內唔夠band 1 位,有機會讀低兩線) ...

唔明唔通B2嘅學校唔谷 ,我知一DB2嘅學校想升呢,谷得仲重,每天功課做到12點都做唔完。

Daddle    發表於 15-8-6 14:24
‹ 上一主題|下一主題