用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校 vs 津校考小二插班
go

私校 vs 津校考小二插班 [複製鏈接]

請問有冇人可以分享下經驗, 因小女有一私校offer同津校offer, 兩間都有各自問題(都係跨區非一線, 冇校車或者要俾學費), 所以諗住下年考小二插班, 讀私校出黎會唔會易考啲?

thx

3    0    0    0

其實唔開名,好難具體地為你分析。
不過,一般來說,只要你的孩子學術超強,不論在津小、或是私小,同樣地可以去考插小二。當然,現在將就讀的P1小學名氣越高/學術較深,能成功插入更好的小學機會越大。

回覆 ocram78hk 的帖子

津校+自己進補

回覆:ocram78hk 的帖子

我覺得讀學術程度較深的學校,會較具插班能力,但首要是能名列前矛

引用:我覺得讀學術程度較深的學校,會較具插班能

原帖由 karen55407 於 15-07-28 發表
我覺得讀學術程度較深的學校,會較具插班能力,但首要是能名列前矛
如果民生同軒下点比,因女孩想小二再插女校

tabomini 發表於 15-7-28 17:32
如果民生同軒下点比,因女孩想小二再插女校
民生同軒下都唔叫一線?

Soundervolt  可能想轉去DGS呢  發表於 15-7-28 19:21
karen55407  都算係地區一線嘅  發表於 15-7-28 18:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 tabomini 的帖子

我揀唔到

回覆:私校 vs 津校考小二插班

我個女情況係, 深水埗區某間派位填第二都有機會入到的津校 vs 九龍城區某間有聯繫中學私校, 係派位後考番黎

而我地住沙田, 本區派唔到又叩唔到好果幾間小學, 有細女跟尾, 唔想俾貴學費, 所以幾苦惱。

小二插班好似係5月左右申請, 到時都係去考, 但私校出黎會唔會吃香啲?

我估下九龍城區私校,可能係民生、九真、聖三一堂或培道,如果係民生或九真的話,我揀私小;其他的話,無意見!

LittleButter  贊同!  發表於 15-7-28 19:44

回覆:karen55407 的帖子

哈哈,如果係民生我就唔駛諗,係另外果間,點解你覺得果間ok?學費加左真係好貴

深水埗區果間其實係某會出名多功課考試果間,程度可能仲高過間私校,不過宜家好多人都唔會揀第一,但係考左先知冇校車

其實有冇人見過二線津校學生可以成功插班一線學校小二?

Soundervolt  我!  發表於 15-7-29 12:23

回覆 ocram78hk 的帖子

我唔知我仔算唔算呢?不過係插小三

hkpapa852  你個仔本身間都算係地區一線津校喎!  發表於 15-7-29 09:22

如聖紀文的話,跳船能力唔差,不過都係果句,要有好成績…

如果聖紀文,我揀津校!

我覺得私小始終學術程度高一點,跳船能力較高,當然要看是哪一間私小啦

引用:請問有冇人可以分享下經驗,+因小女有一私校

原帖由 ocram78hk 於 15-07-28 發表
請問有冇人可以分享下經驗, 因小女有一私校offer同津校offer, 兩間都有各自問題(都係跨區非一線, 冇校車或 ...
之前有post 講過st mary 唔吼津校插班,只揀私校女in

引用:Quote:原帖由+ocram78hk+於+15-07-28+發表

原帖由 sissysze 於 15-07-28 發表
之前有post 講過st mary 唔吼津校插班,只揀私校女in
朋友女kln女津校全級第一,6月收st mary 信話無插班,但識人SFA 7月頭收電話去 interview

sissysze 發表於 15-7-28 23:28

朋友女kln女津校全級第一,6月收st mary 信話無插班,但識人SFA 7月頭收電話去 interview

咁插法有著數咩?本身都篤定Bla啦,插MCS實際得多!而且插SFA
亦唔駛識人,交左表有得in至俾錢!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我就係驚學校一般都會標籤左直私學生會值得收啲,會唔會津校考頭幾名競爭力都唔及私校考頭20?

我女唔會考頭幾名果種,如果唔係都已經考到第二間,所以如果唔係私校出來仲冇so?

我知間津校都好好,所以諗左好耐都未決定到

引用:Quote:sissysze+發表於+15-7-28+23:28+朋友

原帖由 奥脫福 於 15-07-28 發表
咁插法有著數咩?本身都篤定Bla啦,插MCS實際得多!而且插SFA
亦唔駛識人,交左表有得in至俾 ...
st mary 一條龍,朋友嗰女嗰間中學banding無 st mary 中甘勁,何況初小考到級一,要fight6年keep到上P6, 咪話唔辛苦,如插到去st mary 就唔使fight得甘行。SFA係指我識人讀緊SFA去插 st mary 就7月收到st mary 電話call interview

sissysze 發表於 15-7-29 00:52
st mary 一條龍,朋友嗰女嗰間中學banding無 st mary 中甘勁,何況初小考到級一,要fight6年keep到上P6, 咪 ...
分別可能係想收D英小生....SFA又有成績睇 ~~~
‹ 上一主題|下一主題