用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩小學昇協恩中學
go

協恩小學昇協恩中學

姪女是協恩小五年級學生, 成績痳痳, 上下學期中英數常是B,C,C,A. 有冇機會讀協恩中學? 請指教, 謝謝

王家爸爸  點解唔直接問老師?  發表於 15-7-27 14:01

要睇全級名次... 收返87%... 即全級名次D grade以上收返....

唔咳 hugub! 姪女係大抽獎入咗協思,但她的父母十吓十吓, 一直由得她,學業上完全無協助她. 到最近我和姪女談開,她想讀協中, 但我一看成績表( 以前唔肯比我睇),我覺得上到協中都係陪跑! 不如找一些低少少banding的中學會唔會對佢發展好啲.

TwinWong  係, 陪跑一定辛苦  發表於 15-7-27 15:16
Yanamami  培道?九真?  發表於 15-7-27 14:41

回覆:frankiehokk 的帖子

陪跑都不是太好受!

現在她也不太好受, 自知成績不理想, 但家人只懂作大,害了小朋友! 我都有和她考慮九真, 但最終都係她的父母話事. 路人丙(我)感到無奈!

回覆:協恩小學昇協恩中學

如果小朋友喜歡協恩中學,其實也沒有迫她轉校的必要。知恥近乎勇,不想陪跑現在發奮圖強還不遲,莫欺少年窮,誰擔保她不會是未來狀元?這幾年協恩中學還承諾讓近九成小學生直升是小學的優勢。中學不迫你走,何必自己放棄機會?

JustAParent 發表於 15-7-27 19:47
如果小朋友喜歡協恩中學,其實也沒有迫她轉校的必要。知恥近乎勇,不想陪跑現在發奮圖強還不遲,莫欺少年窮 ...
对呀! 不如幫佢物色好補習老師, 等佢唔識書都有得問啊!

全级名次,每次考试后叫佢爸爸問班主任,幾年都無問過。補習老师都係我两公婆上年找啲,激死未?!昇協中,學費边個比都未知!

引用:全级名次,每次考试后叫佢爸爸問班主任,幾

原帖由 frankiehokk 於 15-07-27 發表
全级名次,每次考试后叫佢爸爸問班主任,幾年都無問過。補習老师都係我两公婆上年找啲,激死未?!昇協中, ...
你真喺好錫你姪女!但點解父母都唔理呢?

little_yolky  一樣米養百樣人。  發表於 15-7-28 09:41

全級名次有張紙派成績表時派..唔需要特別問...

至於培道 / 九真 升level中.. 好難入到

反正如果夠入協中, 入左去至算 ... 我認同leung2010講快d物色好補習老師

frankiehokk 發表於 15-7-26 22:55
姪女是協恩小五年級學生, 成績痳痳, 上下學期中英數常是B,C,C,A. 有冇機會讀協恩中學? 請指教, 謝謝
...
如果係嚟緊9月既小五學生, 佢仲可以搭到協恩中學轉直資後既尾班車, 只要到小六下學期成績仍達全級頭87%可直上協中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

一般協恩小六生在12月放假前就收到通知書, 如達標直上協中就1月交註册費註册.... 所以協小係睇重小五全年及小六上學期成績... 我諗你姪女BCCA仍有機入到... 之前老師話 D grade 以上全入協中 , E grade唔收... 唔好估估下,你快d問阿哥攞名次張紙睇啦

學費真係一個問題 年年都要比幾皮野出黎

萬分多謝各位的資訊!睇完各位意見,留到喺協恩應該係最理想,現在要考虑未來有什麽可以協助她。有啲人,自已都唔識照顧自已,又点識理個女!多謝hugub!我whatsapp咗你幅相给我舅仔,佢話有見過,回家找找。

引用:萬分多謝各位的資訊!睇完各位意見,留到喺

原帖由 frankiehokk 於 15-07-28 發表
萬分多謝各位的資訊!睇完各位意見,留到喺協恩應該係最理想,現在要考虑未來有什麽可以協助她。有啲人,自 ...
you are so kind hearted

我親口問過老師如入唔返協中會入到咩中學, 老師話入唔返d囡囡一般都有band 2 尾成績 .. 剛剛過去派位有囡囡入到培道, 胡兆熾呢類band 2 中學, 但要留意由於剛過去果屆係SARS 年人少所以才有利派位

frankiehokk 發表於 15-7-28 21:25
萬分多謝各位的資訊!睇完各位意見,留到喺協恩應該係最理想,現在要考虑未來有什麽可以協助她。有啲人,自 ...
我諗你要同你舅仔兩公婆講清楚, 協中係直資, 要俾學費, 咁佢地係咪OK先? 唔OK既, 就諗到後路.

而且, 如果成績只係抆車邊上到協中, 可能又要嘥6年錢跟住又入唔到大學, 不如搵間免費既仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

再一次多謝hugub熱心幫忙! 舅仔話她的全級第等是B (自己有點懷疑). 之前都同佢傾過學費,但他們的回答~ 到時有辦法啦! 投降!!! 真唔明點解咁hea.

hkpapa852  叫嗰個人, 好大機會係 --- 你!  發表於 15-7-29 14:04
hkpapa852  辦法就係: 到時叫人出手打救囉!  發表於 15-7-29 13:51

全級第等唔係平均分woo....以我經驗BCCA無可能係B grade,  如果B grade 即係全級考20-40名 band 1 woo

回覆 hugub 的帖子

我都覺得無可能係B, D似啲!