用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬去41網為抽maryknoll
樓主: msyoyolam
go

搬去41網為抽maryknoll [複製鏈接]

回覆:sissysze 的帖子

朋友的阿女即將九月入讀天神小一,已獲派了5本作業,8月要考分班試,然後全級七十幾人會有個排名,排名之後會否需要做什麼,他就暫不知道。小二已要分精英班。正如他說,可能兩父女都要準備戰鬥格。

另外,九龍城聖家(不知道九龍塘的情況)只獲派一本程度不深的作業,小一至小六也沒有精英班。講挑戰性,天神似乎大很多,當然天神的級數也是不同。

Yanamami  無得比~天神係經典……  發表於 15-7-27 14:35

sissysze 發表於 15-7-27 13:08
天神我識一個高小考級三甲,媽媽話多嘢做到顛
上咗去好難落返嚟!佢接受到尾3位,自然会輕鬆好多囉!

奥脫福 發表於 15-7-27 12:57
小六英文科用中一課本之類?

教快唔算係好慘,最慘係个workload(講紧天神)

引用:朋友的阿女即將九月入讀天神小一,已獲派了

原帖由 beagoodman 於 15-07-27 發表
朋友的阿女即將九月入讀天神小一,已獲派了5本作業,8月要考分班試,然後全級七十幾人會有個排名,排名之後 ...
嗰五本暑期作業我見識過,係啲補充練習嚟,小朋友坐得定專心個零二個鐘可隊完一本.

回覆:搬去41網為抽maryknoll

有些讀普通津小都一樣話忙到顛,唔知係人人把尺唔同,還是所有津小都谷到咁誇張

回覆:LWTbb 的帖子

唔單止津校,例如標榜少功課的直資學校優才,我的朋友兒子在就讀,他說功課事實都不少,兼且雖則需要繳交學費,但小一巳有勸退。

引用:有些讀普通津小都一樣話忙到顛,唔知係人人

原帖由 LWTbb 於 15-07-27 發表
有些讀普通津小都一樣話忙到顛,唔知係人人把尺唔同,還是所有津小都谷到咁誇張

...
你女兒叩入的是九龍塘還是九龍城?除了每個人的尺不同,也要小心一些歧見,例如有人之前曾叩KT聖家不果,一直頗積極在關於聖家的討論留下負面意見。

其實你問中一個考第一的家長,還是問中一個考第尾的家長,還是問中有歧見的人,可能各有非常不同的版本。

siden    發表於 15-7-27 19:03

karen55407 發表於 15-7-27 13:27

係科目多、範圍多,讀到你飽晒

唔清楚SM(不過我估九成九九要),HA要玩埋樂器!   

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

依家間間呈分都計樂器啦!

beagoodman 發表於 15-7-27 13:45

朋友的阿女即將九月入讀天神小一,已獲派了5本作業,8月要考分班試,然後全級七十幾人會有個排名,排名之後 ...

其實係自己俾錢買,而唔係派。當中包括中文樂思26週一上,數學作業一上,英文三本
分別是 Amazing Grammer, Reading 同埋 Classroom Handwriting 1.

另外中英各有一份詞語表,必須熟讀,八月二十號的「Pre–P1」要考口試。另外在
BookFLIX入面睇八本書,每本兩次。

至於排名之後會否需要做什麼?唔達標的咪二十九號下午留低見主任囉!

purplechung    發表於 15-7-28 14:05

karen55407 發表於 15-7-27 16:29

係,不過我仔果間。。。牧童笛都得,「成本」輕好多!  

回覆:奥脫福 的帖子

如果無玩樂器,都勉強可以牧童笛或龬琴代替,但自己不會高分

引用:Quote:karen55407+發表於+15-7-27+13:27+係

原帖由 奥脫福 於 15-07-27 發表
唔清楚SM(不過我估九成九九要),HA要玩埋樂器!
乜天神有出過通告話一定要學一樣樂器咩?無聽朋友講過

karen55407 發表於 15-7-27 16:29
計樂器....但唔一定要用樂器....唱歌仔都得

引用:如果無玩樂器,都勉強可以牧童笛或龬琴代替

原帖由 karen55407 於 15-07-27 發表
如果無玩樂器,都勉強可以牧童笛或龬琴代替,但自己不會高分

鋼琴都只可算免強.....不過好多學校已唔算鋼琴係一種樂器,咁宜家尐學校當鋼琴算係乜呢?

sissysze 發表於 15-7-27 16:55

乜天神有出過通告話一定要學一樣樂器咩?無聽朋友講過

咁又無話「一定要學」,不過考試要考o者!

回覆:Soundervolt 的帖子

係啦,鋼琴唔係樂器係咩?我女而家學緊琴,一直問佢有無第二種樂器想學,佢好堅持話浄係鍾意琴,咁第時係咪要迫佢唔學琴(唔想佢學幾種樂器)?

會唔會唔肯學樂器....音樂肥左佬....被學校勸退先

好多学校音樂科考試都要考樂器~~呈分試都考樂器。我女無学樂器,只係叫家姐个長笛老師教曉佢—隻飲歌去考試,过左关就算,悭錢悭時间。

karen55407    發表於 15-7-27 18:40

引用:係啦,鋼琴唔係樂器係咩?我女而家學緊琴,

原帖由 whitepurin 於 15-07-27 發表
係啦,鋼琴唔係樂器係咩?我女而家學緊琴,一直問佢有無第二種樂器想學,佢好堅持話浄係鍾意琴,咁第時係咪 ...
你個point是對的,鋼琴當然絶對是樂器,但不少要求學樂器的學校,不把鋼琴列為一個選擇。
是否畸型生態?

‹ 上一主題|下一主題