用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

2kidspa 發表於 15-7-26 23:07
我第一段寫得唔好, 令人誤會我眼紅人, 其實我呻緊原來有啲直資私校, waiting 就派左幾百個出黎, 等緊既人以 ...
樓主你既Post 呻都絶對冇問題,我好支持,人之常情,但就有人不停想食花生睇戲叫開名,我覺得好乞人憎,一個攪不好,網站同你分分鐘收律師信同傳票。好彩樓主你冇同佢地癲

無既, 可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題, 再遲啲啲比錢買個官黎做無問題, 再再遲啲啲殺左人賠番幾萬銀無問題, 都有付出架 , 講完.

MrBeast  已經發生緊  發表於 15-7-27 10:13

引用:無既,+可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-27 發表
無既, 可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題, 再遲啲啲比錢買個官黎做無問題, 再再遲啲啲殺左人賠番幾萬銀無問 ...
明白你心情,但变成偏激对社會亦無好處。

何謂公平??

全部孩子抽獎入学有人話唔公平,自己个宝貝又叻又醒点解抽唔到,靠運唔公平!!

去考直私,自己个宝貝k2已識小三野,点解唔揀佢,学校唔公平!

既然你明知人地有权揀人,而你又自願去被人揀,咁有乜好埋怨?學校有冇說明一定要從waiting list揀收学生??  你又憑乜話人地个小朋友一定差过你宝貝,唔值得被揀?

EFJ3  sad but true x 2  發表於 15-7-27 10:42
yuenkw  sad but true  發表於 15-7-27 10:40

引用:無既,+可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-27 發表
無既, 可能遲啲比錢買學位大家覺得無問題, 再遲啲啲比錢買個官黎做無問題, 再再遲啲啲殺左人賠番幾萬銀無問 ...
無錯,是非黑白不分是現今社會大環境,或是大家的麻木不仁???可憐是下一代,在一個隨波逐流的環境長大。

引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-27+發表無

原帖由 longlokma 於 15-07-27 發表

何謂公平??
哈哈,走後門重講到天公地道,真係丁螌殺人後都問你做咩你還手!?

longlokma 發表於 15-7-27 10:22

何謂公平??
如果人是非不分,樣樣東西逸來順受,麻木不仁,對社會一樣大害處!

引用:Quote:2kidspa+發表於+15-7-26+23:07+我第

原帖由 jlbb1 於 15-07-27 發表
以禾睇到既,唔識學校最大既渣fit人, 靠關係都幾微. 如佢識到,都冇計. 樣樣都係講關係.你有兩間收已好好. 有 ...
重點係:「原來有其他人可以突然插隊, 可以係6月大抽獎後, 在從來無報名的情況下, 可以一日內報名, 面試同收埋」!!!是否合理嘅收生程序???如果真正此事,主張開學校名!!! 傳媒會查清楚⋯

回覆:jlbb1 的帖子

算啦,我唔知樓主你有無出黎做過野,我做左10幾年野...對於以上的一早已經看化!世界就是這樣,識人好過識字,是現實不到大家接唔接受,做人放鬆點,否則一早抑鬱了!

再者,你說一地小朋友in得一pat屎真的有點反感! 人地果D小孩就點唔好,點走後門而得到你得唔到的野,踐人地個細路,我覺得你這份心態唔得囉

引用:Quote:2kidspa+發表於+15-7-26+23:07+我第

原帖由 jlbb1 於 15-07-27 發表
以禾睇到既,唔識學校最大既渣fit人, 靠關係都幾微. 如佢識到,都冇計. 樣樣都係講關係.你有兩間收已好好. 有 ...
即係你去茶樓飲茶, 排咗個幾鐘,有人識得個知客就立即有位!!你興唔興!?

引用:算啦,我唔知樓主你有無出黎做過野,我做左

原帖由 luilui007 於 15-07-27 發表
算啦,我唔知樓主你有無出黎做過野,我做左10幾年野...對於以上的一早已經看化!世界就是這樣,識人好過識 ...
重要歌頌下佢哋識走後門!天才!:;pppp:

回覆:心淡

嘿~~好大義凛然啊!

如果那些學校收了你宝貝,又收埋你所謂走后門的孩子,你会开校名嗎??会為正義唔讀嗎??………………背后谮台词是什麼?可笑

引用:嘿~~好大義凛然啊! 如果那些學校收了你宝

嘿~~好大義凛然啊!

如果那些學校收了你宝貝,又收埋你所謂走后門的孩子,你会开校名嗎??会為正義唔讀嗎 ...
以上主要是回ylmanhk, 而非楼主

有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻更更乜校都無報, 就係有人幫佢鋪橋搭路, 臨門就一take過in到一pat屎都見完即收, 幾間龍校係手, 真係心都淡埋.

其實,4、5歲仔係唔係要傻傻更更、in到一pat屎先至正常咩。

幾年前我帶阿仔去in,我見到他人4、5歲仔咩都識,反而阿仔傻吓傻吓,真係心都淡埋。

引用:嘿~~好大義凛然啊! 如果那些學校收了你宝

嘿~~好大義凛然啊!

如果那些學校收了你宝貝,又收埋你所謂走后門的孩子,你会开校名嗎??会為正義唔讀嗎 ...
會唔讀⋯ ;恥於為伍!

我都識人,佢自認自已識得某名人(我諗80後以上果d一定識佢),幫佢仔入左某神校(男校),佢仲好老實講自已個仔如果唔係果位名人幫,一定唔會收!

jlbb1 發表於 15-7-27 10:55

其實有乜好勞氣吖!!!

如你所講...識人唔識到大大粒...有乜鬼用....話唔到事
識親都係大大粒....仲要唔好係friend既friend既friend...話到事啦...D大大粒佢會唔會係人都賣帳先...咁唔識避忌...唔使睇住份工咩...尤其係政府工

我反為懷疑樓主朋友既友情網絡...係咪叩乜得叩....咁明目張胆...人地吹水下化...作大小小姐

上年都有人係EK大大声話親眼見某校D叩門黑暗....校務處係边又唔知...無主任位又唔知...權不在老師手上又唔知

Ryan_baba  心水清  發表於 15-7-27 12:45

ylmanhk 發表於 15-7-26 12:32
收誰就誰冇問題,收受利益就犯法!
但係好多時呢D都只係打人情牌。我哋今年幼稚園校長幫5個派咗寶校小朋友撈返上嚟, 都係打電話打人情牌。

最衰係其中有人求校長幫忙, 收咗, 居然唔讀, 真係會害咗以後既師弟妹, 人哋唔會再俾面校長了。

mcl203 發表於 15-7-27 12:32
其實有乜好勞氣吖!!!

如你所講...識人唔識到大大粒...有乜鬼用....話唔到事
我仔考小一時,有d同學聲稱考到某私校或叩到某校,但實質有無考/叩到,邊個知…到最後都讀咗其他校…有d人為咗不另人看扁是會固意吹噓……
‹ 上一主題|下一主題