用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

我反為想知...咁搏命走後門...果幾間龍校係边幾間咁姐??...

回覆:心淡

其實呢個世界,唔好講其他人有冇走後門,努力都唔等如一定有收穫。考小一就心淡,點過人世呀?最緊要堅持信念,唔好跟人去揾後門。

引用:我反為想知...咁搏命走後門...果幾間龍校係

原帖由 mcl203 於 15-07-26 發表
我反為想知...咁搏命走後門...果幾間龍校係边幾間咁姐??...
係,開名啦!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-07-26+發表本

原帖由 ylmanhk 於 15-07-26 發表
你錯啦,人有我冇是冇問題,只要唔犯法。但如果當中有犯法行為就是不可!維記事件說明,你接受禮物是否合法 ...
就算識人走后門,又点算犯法?人地學校見完学生喜歡收誰便收誰,你憑乜话人犯法?

我相信樓主係一時想呻下啫。你可以話唔公平因為跟本唔會絕對公平。

教會辦學優先自己人都無可厚非,好似old boys old girls 有D advantage, 同正苦世襲制一樣。

不要太沮喪了,私校直G條路唔通就讀津校

我呻下啫, 我唔係想讀佢果幾間, 唔明啲學校點解要攪到咁cheap, 直頭無報過名, 面都無見過, 搭上搭都可以話唔使擔心, 必收.  你條 waiting list 都由沙田排到尖沙咀啦, 使唔使攪到啲位咁賤呀? in 個時比本英文書佢, 一句都讀唔到, 都收, 使唔使呀?

回覆 piyohk 的帖子

無報過名, 6月大抽獎後先入紙, 即收, 你話過唔過份呀?

引用:回覆+piyohk+的帖子 無報過名,+6月大抽獎

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
回覆 piyohk 的帖子

無報過名, 6月大抽獎後先入紙, 即收, 你話過唔過份呀?
相信你都試過失戀吧!
冇緣就算了,放過自己。the best (most suitable) is yet to come.

别連信心都輸埋。

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表你

原帖由 longlokma 於 15-07-26 發表
就算識人走后門,又点算犯法?人地學校見完学生喜歡收誰便收誰,你憑乜话人犯法?

...
你自己睇下ICAC網站!
公職人員(有關公職人員的定義,請參閱法例原文)包括訂明人員及公共機構僱員。訂明人員受【防止賄賂條例】第3、4、5及10條所監管。

第3條:        訂明人員如無行政長官之一般或特別許可,不得索取或接受任何利益。
第4條:        任何公職人員索取或接受利益,作為執行職務的誘因或報酬,即屬違法;而提供利益者亦屬違法。
第5條:        任何公職人員索取或接受利益,作為在合約事務上給予協助或運用影響力的誘因或報酬,即屬違法;而提供利益者亦屬違法。
第10條:        訂明人員享有的生活水平或擁有/支配的財富若與其公職收入不相稱,即屬違法。
而上述條例中,

利益包括金錢、禮物、貸款、佣金、職位、契約、服務、優待及免除法律上全部或部分的責任等等,但利益不包括款待。
款待指供應在即場享用的食物或飲品,以及同時提供的其他款待,例如歌舞表演等。雖然接受款待並不會抵觸【防止賄賂條例】,個別部門仍會就職員接受款待的情況作出規定。

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表你

原帖由 longlokma 於 15-07-26 發表

...
收誰就誰冇問題,收受利益就犯法!

我心淡啲學校啫, 唔係小朋友或者人生, 放心.

引用:我心淡啲學校啫,+唔係小朋友或者人生,+放心

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
我心淡啲學校啫, 唔係小朋友或者人生, 放心.
唔係你同你小朋友問題,係制度問題,開佢哋名啦!!!

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

朋友嘅母校校長轉咗去一間名校做校長,呢位朋友係校長嘅舊愛徒,當年佢只打左個電話,小朋友一舊飯咁都照收,朋友一分一毫都冇使過,咁又關ICAC乜事?呢個世界唔係一定講錢或利益輸送嘅!考學校被reject,學校又何嘗會解釋被拒原因?

Tintin926    發表於 15-7-26 14:13

小朋友得一個pat, 靠關係拎幾個offer, 到時者係讀一間,唔讀嗰啲睇佢嗰人情點還,同埋有無下次。

引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-26+發表我

如果真係有證有據收受利益,應當向ICAC舉報,經有關當局跟進,如真係入罪之後才可指名導姓被指責,但若果未經審查而開名會俾視為誹謗,係十分不負責任嘅行為。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-07-26+發表

樓主話人地識人走后門,有話人地收授利益咩?

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-26+12:57

原帖由 Soundervolt 於 15-07-26 發表
何需?有條例監管,如有利益輸送就係犯法。唔係咩到得(見維記新聞及前文)!

引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-26+發表我

一味叫人開名,如果冇证冇据,你係度八掛剝花生而樓主比人告誹謗,係味你去頂罪?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-26+發

何需?有條例監管,如有利益輸送就係犯法。唔係咩到得(見維記新聞及前文)!

...

我已經講得好淺白.....如果有證有據應先向有關部門投訴而唔係開名喺EK作不負責任嘅公審!有時人情、偏愛或其他關係比金錢利益更重要。點解走後門一定等同金錢利益掛鉤?

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-26+13:22

原帖由 Soundervolt 於 15-07-26 發表
冇人話一定,但如果有懷疑,可向辦學團體及教署反映;有表面證據,可去ICAC或警方舉發佢哋!

‹ 上一主題|下一主題